Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝ. Μανιός: "Μετά 40 έτη - Για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας"

Ν. Μανιός: “Μετά 40 έτη – Για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας”

|

Ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, αρθρογραφεί στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και αναρωτιέται ” μα αφού οι λύσεις για τα προβλήματα στη Δημόσια Υγεία είναι τόσο απλές, γιατί εδώ και 40 χρόνια δεν λύθηκαν”; 

Φλεβάρης 1979: Συμμετέχω για πρώτη φορά σε εκλογές της ΕΙΝΑΠ και εκλέγομαι στη θέση του αντιπροέδρου.

Φλεβάρης 2019: Μέσα σε 40 έτη, δεκάδες ομιλίες, διαλέξεις, αντιπαραθέσεις σε συνελεύσεις, επιστημονικά συνέδρια, εκλογικά προγράμματα αναδείκνυαν όλα αυτά τα χρόνια σε μεγάλο ζήτημα την αναγκαιότητα για καθολικό έλεγχο των δαπανών για την Υγεία. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι αυτός είχε πενιχρά αποτελέσματα ελλείψει πολιτικής βούλησης. Φτάσαμε στο σήμερα που πρέπει πια ο έλεγχος να γίνει πραγματικότητα.

Αρθρο του Νίκου Μανιού (@) στην “Εφημερίδα των Συντακτών” 

Για να μπορέσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να παρέχει ουσιαστικές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό/ασθενοκεντρικό.

Ο κάθε πολίτης αναγνωρίζεται μοναδικά από τον Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) τον οποίον διαθέτουν πλέον και οι ανασφάλιστοι πολίτες. Μέσα στο οικοσύστημα της Υγείας όλες οι πληροφορίες που αφορούν έναν ασθενή μπορούν να συσχετιστούν άμεσα με τον ΑΜΚΑ του: οι συνταγές φαρμάκων και εξετάσεων οι οποίες συνταγογραφούνται για τον ασθενή, οι νοσηλείες του σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.). Μέσα σε αυτό το οικοσύστημα οι πληροφορίες οι οποίες υπάρχουν για τον ασθενή είναι εκείνες οι οποίες συγκροτούν τον ατομικό φάκελο υγείας.

Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ ΑΕ είναι μια πλούσια πηγή πληροφοριών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον ασθενή (οι παραπέμποντες ιατροί μπορούν να παρακολουθούν τη φαρμακευτική αγωγή και τις εξετάσεις οι οποίες έχουν παραγγελθεί για έναν ασθενή), αλλά και για να εξετάζει το κράτος τις δαπάνες για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

Οι πληροφορίες τις οποίες διαθέτει το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελεγχθούν οι γιατροί οι οποίοι υπερσυνταγογραφούν εξετάσεις, φάρμακα και πλήθος αναλωσίμων στους ασθενείς και να εντοπιστούν ποιοι το κάνουν συστηματικά ή τα εργαστήρια τα οποία έχουν αποθηκεύσει τον ΑΜΚΑ των ασθενών στα συστήματά τους και τον χρησιμοποιούν κατά βούληση.

Πέρα από αυτό όμως, η τεχνολογία επιτρέπει και στον ασθενή να έχει την πλήρη γνώση για το ποιος συνταγογραφεί εξετάσεις και φάρμακα εν ονόματί του. Η πρακτική «άφησε το βιβλιάριό σου για να συνταγογραφήσω τα φάρμακά σου γιατί δεν προλαβαίνω αυτή τη στιγμή» έχει καταλήξει στο να συνταγογραφούνται φάρμακα για άλλους ασθενείς και όχι για τον συγκεκριμένο. Η απάντηση λοιπόν στο «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα» είναι μια απλή τεχνική λύση, η οποία όμως απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση της πολιτείας.

Οπως γνωρίζουμε, το μεγαλύτερο πλήθος των πολιτών πλέον έχει ένα κινητό τηλέφωνο. Κάθε φορά που εκτελείται μια συνταγή για κάποιον ασθενή μπορεί να στέλνεται ένας μοναδικός κωδικός, ο οποίος θα «ξεκλειδώνει» την κίνηση που θα γίνει στον ΑΜΚΑ του πολίτη (είτε έκδοση συνταγής/παραπεμπτικού είτε εκτέλεση). Χωρίς αυτόν τον κωδικό ο γιατρός (ή αντίστοιχα ο φαρμακοποιός ή το διαγνωστικό κέντρο) δεν θα μπορεί να κάνει κάποια κίνηση/χρέωση στον ΑΜΚΑ. Θα μπορούσε επίσης να στέλνεται ένα μήνυμα που να ενημερώνει τον πολίτη για τη χρήση του ΑΜΚΑ του.

Είναι σαφώς μια απλή λύση με πολύ μικρό κόστος. Απαιτείται η καταγραφή του αριθμού του κινητού κάθε πολίτη, πράγμα που υπάρχει ήδη στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (δεν μπορείς να πάρεις νούμερο χωρίς να δώσεις ταυτότητα και ΑΦΜ). Η λύση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα (σε διάστημα 1-2 μηνών), καθώς στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει ήδη γίνει η σχετική προεργασία.

Μια διαφορετική πρόταση είναι, αντί για αποστολή μοναδικού κωδικού στο κινητό, να υπάρχει μια κάρτα ΑΜΚΑ με προσωπικό κωδικό που θα εκδοθεί για κάθε πολίτη, η οποία απλά πλησιάζοντάς την στο κινητό του γιατρού ή του φαρμακοποιού θα αναγνωρίζει τον ΑΜΚΑ και για αυτόν θα ξεκλειδώνει την έκδοση συνταγής ή την εκτέλεση αντίστοιχα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Χωρίς αυτό (την ανάγνωση της κάρτας) δεν θα μπορεί να γίνει κάποια κίνηση/χρέωση στον ΑΜΚΑ του ασθενή.

Οι παραπάνω λύσεις είναι τόσο απλές, ώστε η απορία που γεννάται είναι για ποιο λόγο δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.

* βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"