Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝ. Μανιός: «Ας κρίνουμε το χθες κοιτώντας το σήμερα»

Ν. Μανιός: «Ας κρίνουμε το χθες κοιτώντας το σήμερα»

|

Άρθρο του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκου Μανιού, στην “Εφημερίδα των Συντακτών (φύλλο της 15ης Μαρτίου) με θέμα: «Ας κρίνουμε το χθες κοιτώντας το σήμερα» 

Τον Αύγουστο του 2015, 6 μήνες από τη μέρα που κέρδισε τις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. κλήθηκε να λάβει μια απόφαση που θα έμενε στην ιστορία της χώρας ως ανεξίτηλο σημάδι. Η κυβέρνηση, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, διχάστηκε, διασπάστηκε, αμφισβητήθηκε και λοιδορήθηκε από φίλους και εχθρούς για την απόφασή της να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο.

Αρθρο του Νίκου Μανιού 

Ένα μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς όχι μόνο διαφώνησε και διαχώρισε τη θέση του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είδε αυτή την απόφαση ως προδοσία τόσο της λαϊκής εντολής όσο και της ίδιας της ιδεολογικής ταυτότητάς του. Και πολλοί από όσους παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ βίωσαν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου ως βαριά προσωπική ήττα.

Τώρα που η τετραετία δεν αργεί να ολοκληρωθεί είναι η στιγμή για να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε πού οδήγησε τη χώρα αυτή η απόφαση. Να κάνουμε έναν απολογισμό της «αριστερής παρένθεσης», όπως πίστευαν πολλοί ότι θα είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των επιλογών της και των όσων κατάφερε.

Η επιτυχία μιας πολιτικής δεν κρίνεται μόνο από τις προθέσεις και την καλή προαίρεση αυτών που την ασκούν. Κρίνεται κυρίως εκ του αποτελέσματος. Αν σήμερα, το 2019, η κατάσταση της χώρας ήταν στο ίδιο σημείο στο οποίο ήμασταν το 2015 –ή σε χειρότερο– τότε πράγματι θα μιλούσαμε για πολιτική και ιδεολογική ήττα της κυβέρνησης και της Αριστεράς.

Ας δούμε όμως πού ακριβώς βρισκόμαστε: τον Αύγουστο του 2018, έπειτα από μια οικονομική κρίση που γονάτισε τη χώρα, η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία. Οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν πλέον τις εγκληματικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επέβαλαν επί 8 χρόνια στον ελληνικό λαό ως ακρότητες, υπερβολές και εξουθενωτικές τιμωρίες αλλά και το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση χειρίστηκε την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα στα ελάχιστα περιθώρια που υπήρχαν.

Τον Νοέμβριο του 2018 η κυβέρνηση πέτυχε να μη μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων. Την ίδια περίοδο η ανεργία ήταν στο 18,5%, στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2011. Το τέταρτο τρίμηνο του 2014 το ποσοστό της ανεργίας ήταν στο 26,1%.

Μία από τις μεγαλύτερες αδικίες που έφερε η οικονομική κρίση, ο διαχωρισμός των εργαζόμενων σε α’ και β’ κατηγορίας, ανάλογα με την ηλικία τους, αποκαταστάθηκε με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25.

Ο κατώτατος μισθός, που είχε συρρικνωθεί τα χρόνια της κρίσης στα 580 €, αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 στα 650 €, συμπαρασύροντας το επίδομα ανεργίας και μια σειρά άλλων επιδομάτων για ανέργους και εργαζόμενους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έφερε μια σειρά θετικών νομοθετημάτων σε όλα τα πεδία, στα εργασιακά, στην οικονομία, στην κοινωνική πρόνοια, στα πολιτικά δικαιώματα, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, πετυχαίνοντας να κάνει πραγματικότητα ανεκπλήρωτες κοινωνικές διεκδικήσεις πολλών ετών και θετικά για την κοινωνία μέτρα, πολλά απ’ τα οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητα αλλά παρέμεναν απραγματοποίητα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το έργο που συνεχίζει να γίνεται έχει πάντα στόχο την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και την ανακούφιση των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας, τη στήριξη των ανέργων και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, την οικοδόμηση ενός αληθινού κοινωνικού κράτους αλληλεγγύης και την κατασκευή των οικονομικών βάσεων ώστε να θωρακιστεί η χώρα απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους που ίσως προκύψουν από τους κλυδωνισμούς της διεθνούς οικονομίας.

Αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα πολύ αγριότερη από όσο ακόμα κι οι πιο ρεαλιστές από μας μπορούσαν να φανταστούν, τον Αύγουστο του 2015 πήραμε μια απόφαση «βρόμικη» για πολλούς. Τέσσερα χρόνια μετά φαίνεται πως η κίνηση που αναγκαστήκαμε να κάνουμε τότε ήταν ένα βήμα πίσω στη μακριά πορεία που οδήγησε τη χώρα να μπορεί σήμερα να σταθεί στα πόδια της.

Η απόφαση αυτή βγήκε μέσα από τις αγωνιστικές παραδόσεις της Αριστεράς. Γιατί η Αριστερά δεν εγκαταλείπει τη θέση της, δεν αποφεύγει τον αγώνα, όσο σκληρός κι αν είναι. Η Αριστερά δεν υποχωρεί μπροστά στα εμπόδια για να κρίνει έξω απ’ τον χορό με «καθαρά» τα χέρια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στον αγώνα και προσπάθησε για τους πολλούς. Και παρά το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκε, δεν υποχώρησε ούτε αμφέβαλε για το ισχυρό κίνητρό της να «σώσει οτιδήποτε αν σώζεται» για αυτή την κοινωνία που τον έβαλε μπροστά για να αγωνιστεί και για να ζήσει. Συνέχισε να προχωρά με σταθερά βήματα προς τα εμπρός και να κερδίζει μικρές νίκες για την ανασύνταξη της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή. 

Ο Νίκος Μανιός είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες και αρθρογράφησε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” (15/03) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εικονική περιήγηση στον ναό του Απόλλωνα μέσω επαυξημένης πραγματικότητας (vid)

Η τεχνολογία φέρνει στο φως τον αρχαίο ναό του 6ου αιώνα π.Χ., προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης και σύνδεσης με την ιστορία του κυκλαδικού πολιτισμού.

Η Τέχνη που ενώνει τα νησιά: Έρχεται η 3η Χορευτική Σύμπραξη Κυκλάδων στη Νάξο;

Μαθητές από 7 νησιά της Περιφέρειας ανεβαίνουν στη σκηνή με ψυχή, ταλέντο και φαντασία — Μια γιορτή πολιτισμού με επίκεντρο τον χορό και τη συνεργασία

Από την ταράτσα του Πύργου Μπαζαίου: Μια κραυγή για τη γη της Νάξου

Ένα βλέμμα στον πλούτο και την παρακμή της ναξιώτικης γης μέσα από τα μάτια ενός επισκέπτη – Μήνυμα αφύπνισης και ευθύνης

Κυκλάδες: Ισχυροί άνεμοι στο επίκεντρο και πάλι η Τήνος, τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα (πίνακας)

Ριπές που άγγιξαν τα 95 km/h την Κυριακή – Πού θα παραμείνουν τα 8 μποφόρ και τι προβλέπει η ΕΜΥ για τις Κυκλάδες τη Δευτέρα 23 Ιουνίου

Χίος σε πύρινο κλοιό: Τρία ανεξέλεγκτα μέτωπα – Εκκενώσεις, διακοπές ρεύματος και ενισχύσεις από όλη τη χώρα

Μεγάλη φωτιά στη Χίο: Εκκενώνονται διαδοχικά περιοχές – Εκατοντάδες πυροσβέστες στη μάχη – Έρευνες για εμπρησμό από τη ΔΑΕΕ

ΚΚΕ Νάξος: Συλλαλητήριο (22/06) ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Διαμαρτυρία στην Πλατεία Μανδηλαρά απόψε στις 7:00 μ.μ., με αίτημα την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τις πολεμικές εξελίξεις στο Ιράν

Μια βραδιά ιστορικής μνήμης και διαλόγου στην Απείρανθο με τον συγγραφέα Δημήτρη Βεριώνη

Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Θάνατοι στη Χούντα" παρουσία του συγγραφέα και πλήθους κόσμου στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού

Νάξος – Χαλκί: Ο “Αντίλαλος” δίνει φωνή στις γυναίκες του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη

Το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος» παρουσιάζει απόψε μια μουσική παράσταση-φόρο τιμής στους δύο μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και στις γυναίκες-ηρωίδες των τραγουδιών τους

Αμοργός: Το “μαργαριτάρι του Αιγαίου” που κλέβει την καρδιά των Γάλλων

Αυθεντική, ήρεμη και μακριά από την πολυκοσμία, η Αμοργός αναδεικνύεται σε διαμάντι του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από τα μάτια των γαλλικών ΜΜΕ

Στον αυτόματο πιλότο το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, έκκληση για μόνιμες λύσεις πριν να είναι αργά

Καλοκαίρι με εκατομμύρια επισκέπτες και 2-3 διασώστες ανά νησί – Οι Κυκλάδες σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την υγεία και την ασφάλεια κατοίκων και τουριστών.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.