Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝ. Μανιός: «Για μια στοχευμένη ενισχυτική πολιτική»

Ν. Μανιός: «Για μια στοχευμένη ενισχυτική πολιτική»

|

Άρθρο του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκου Μανιού, στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και με τίτλο «Για μια στοχευμένη ενισχυτική πολιτική» – Θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών όπως οι Κυκλάδες 

Με αφορμή την έκτακτη ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας και γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών παραθέτω κάποια στοιχεία και προτάσεις μου για την επίλυση τους. Ο ζωικός πληθυσμός στις Κυκλάδες διατηρείται σταθερός, με μείωση του πληθυσμού βοοειδών στα Δωδεκάνησα ενώ ο κλάδος της χοιροτροφίας είναι περιορισμένος. Οι εκμεταλλεύσεις είναι κυρίως εκτατικής μορφής, με υποτυπώδεις υποδομές.

Του Νίκου Μανιού (*) 

Δεν υπάρχουν οργανωμένα σφαγεία σε όλα τα νησιά με αποτέλεσμα μόλις το 18% των αμνοεριφίων στις Κυκλάδες να σφάζονται σε σφαγεία ενώ το 62% να σφάζονται παράνομα και το υπόλοιπο 20% να αποτελεί τον διατηρούμενο πληθυσμό για αναπαραγωγή. Λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα συγκοινωνιών των νησιών και την απουσία εμπόρων αγοραστών, η παραγωγή παραμένει αδιάθετη. Ο παραγωγός βρίσκεται σε δυσχερή διαπραγματευτική θέση με αποτέλεσμα να μειώνεται το εισόδημά του. Ως εκ τούτου είναι αναγκαία η ενίσχυση της κτηνοτροφίας στις νησιωτικές περιοχές με στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Στο πλαίσιο, όμως, της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα πρόβειου και αιγείου κρέατος συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ο κύριος όρος  επιλεξιμότητας είναι η ποσότητα γάλακτος η οποία παραδίδεται σε εγκεκριμένες μονάδες μεταποίησης γάλακτος και όχι το κρέας. Αποτέλεσμα αυτού είναι φυσικά να αποκλείονται από τη λήψη της ενίσχυσης μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών οι οποίοι:

(1) εκτρέφουν ζώα για παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και

(2) διαμένουν και έχουν τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις τους σε μικρά νησιά στα οποία δεν υπάρχουν εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες για να παραδώσουν το γάλα τους.

Στον παραπάνω όρο επιλεξιμότητας έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη όρος που ήταν  η αναλογία 120:1 κιλά γάλακτος ανά ζώο που τώρα έχει γίνει 100:1, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι:

(1) στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές εκτρέφονται κυρίως ντόπιες φυλές αιγοπροβάτων με κύριο χαρακτηριστικό τη μικρή παραγωγή γάλακτος και

(2) την μικρή περίοδο άλμεξης των 4-5 μηνών το χρόνο, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ούτε το όριο των 100 κιλών ανά ζώο.

Τα όρια αυτά επιλεξιμότητας έχουν ως αποτέλεσμα να αποκλείονται κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους κτηνοτροφικές μονάδες, που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό στην χώρα μας και όσες εκτρέφουν ντόπιες φυλές αιγοπροβάτων, ενώ προκρίνονται μεγάλης δυναμικότητας κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και όσες εκτρέφουν ξένες φυλές αφού μόνο τότε επιτυγχάνεται το όριο επιλεξιμότητας τουλάχιστον των 100 κιλών γάλα ανά ζώο.

Για τους παραπάνω λόγους και για την πραγματική ενίσχυση της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, όσον αφορά τη συνδεδεμένη στήριξη στον τομέα του πρόβειου και αίγειου κρέατος, θα πρέπει να χορηγείται σε όλα στα ζώα ανεξάρτητα παραγωγικής κατεύθυνσης, είτε δηλαδή προορίζονται για γαλακτοπαραγωγή είτε για κρεατοπαραγωγή και η ενίσχυση αυτή να μειώνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των ζώων για να στηριχθούν ουσιαστικά οι μικρές και μεσαίου μεγέθους κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Η ενίσχυση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη, αν όχι να δίνεται για τις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές αφού σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1307/2013 χορηγείται μόνο σε εκείνους τους τομείς ή σε εκείνες τις περιφέρειες του κράτους μέλους όπου συγκεκριμένα είδη γεωργικής δραστηριότητας ή συγκεκριμένοι γεωργικοί τομείς αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες και είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Τους όρους επιλεξιμότητας τους θέτει το κράτος μέλος, δηλαδή η χώρα μας και όχι η Ε.Ε.. Για τη στήριξη της κτηνοτροφίας η Κυβέρνηση προχώρησε σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 42 εκατ. € σε 45.000 αιγοπροβατοτρόφους. Η ενίσχυση δόθηκε πρωτίστως λόγω της μείωσης της τιμής του γάλακτος, αλλά και των άλλων προϊόντων, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας.

Όμως, με την λογική της συνδεδεμένης, η ενίσχυση αφορά πάλι κτηνοτρόφους που έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες ενώ οι υπόλοιποι, ακόμη και εκείνοι που μεταποιούν οι ίδιοι μέρος ή όλη την παραγωγή τους μέσω της «οικοτεχνίας» και που τους χορηγήθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση, έμειναν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης.

Ο αριθμός των κτηνοτρόφων νησιωτών που έμειναν εκτός αυτής της έκτακτης ενίσχυσης ξεπερνά τους 5.000  ενώ στο σύνολο της χώρας ο αριθμός φτάνει τους 30.000. Για όλους τους παραπάνω λόγους που δικαιολογούν την αλλαγή του τρόπου χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης, δηλαδή την αλλαγή των όρων επιλεξιμότητας, που η χώρα μας θέτει, θα πρέπει να στηριχθούν και οι κτηνοτρόφοι που έμειναν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης γιατί είναι κυρίως κτηνοτρόφοι μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών.

Επιπλέον αν δεν αλλάξουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας της ενίσχυσης, τόσο οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να είναι έρμαια των εμπόρων πωλώντας τα προϊόντα τους σε εξευτελιστική τιμή όσο και οι παραγωγοί παραδοσιακών τοπικών προϊόντων  θα σταματήσουν να παράγουν και εμείς θα θεωρηθούμε ανακόλουθοι με τις πολιτικές μας διακηρύξεις. Επομένως, το νέο παραγωγικό και διατροφικό πρότυπο που επιδιώκουμε να εδραιωθεί στη χώρα μας πρέπει να βασίζεται και σε μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη κτηνοτροφία.  

(*) Ο Νίκος Μανιός είναι βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ και αρθρογραφεί στην “Εφημερίδα των Συντακτών” (04/01/2019) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: Εκδήλωση τις 26 Ιουνίου, η γνώση δεν έχει ηλικία

Το ΣΔΕ Νάξου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα στο ΓΕΛ Νάξου με στόχο την ανάδειξη της εκπαίδευσης ενηλίκων και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Δραματική προειδοποίηση Γ. Γκούφα: «Η Τραγαία διψά – Η Νάξος ερημοποιείται»

Ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπεράντληση των υδάτινων αποθεμάτων και την απουσία σχεδιασμού, προειδοποιώντας για την ερημοποίηση της καρδιάς της Νάξου.

Νότια Ελλάδα: Σε κατάσταση έντονης ξηρασίας, στο «κόκκινο» γεωργικές περιοχές Κρήτης και Πελοποννήσου

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, η εδαφική υγρασία έχει μειωθεί επικίνδυνα σε κρίσιμες αγροτικές ζώνες, προμηνύοντας σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή.

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Σαντορίνη: Η Μαρία Γενιτσαρίδη επιστρέφει (για 3η φορά) στον Α.Ο. Θήρας

Η έμπειρη διεθνής ακραία επιστρέφει στη Σαντορίνη για τρίτη φορά, ενισχύοντας σημαντικά το ρόστερ της ομάδας στη φετινή Volley League Γυναικών.

Μύκονος: Εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών, τρεις συλλήψεις και πλούσια ευρήματα

Σημαντικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ. με τη διάλυση συμμορίας που διακινούσε κοκαΐνη, κάνναβη και ναρκωτικά χάπια στο νησί των ανέμων – Επεισοδιακή σύλληψη ενός εκ των δραστών.

«Σαντορίνη – Το παρόν και το μέλλον»: Δημόσια συζήτηση για το νέο πολεοδομικό σχέδιο Θήρας

Ανοιχτή εκδήλωση για τις κρίσιμες επιπτώσεις του ΕΠΣ στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη του νησιού

6ο Περιφερειακό Συνέδριο ΠΟΞ στη Σαντορίνη: Ο τουρισμός σε σταυροδρόμι προκλήσεων και στρατηγικών

Μηνύματα βιώσιμης ανάπτυξης, υποδομών και συνεργειών από κορυφαίους φορείς του τουρισμού – Σημαντική η σύσταση του Οργανισμού Προώθησης Προορισμού για τη Σαντορίνη

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Εντυπωσιακή έναρξη με την έκθεση αγιογραφίας της Ελένης Αντωνακάκη (video)

Η Αμοργός άνοιξε πολιτιστικά τις πύλες της για το φετινό φεστιβάλ με μια συγκινητική και υψηλής αισθητικής έκθεση αγιογραφίας, αφιερωμένη στην Παναγία και τη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών στην Κίναρο.

«Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας»: Μια Ζωντανή Διαδρομή στην Παράδοση της Σαντορίνης

Περιοδική έκθεση στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» – Αυθεντικά τεκμήρια, βιώματα και αφηγήσεις από την καθημερινή ζωή της Θήρας

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!