Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝ. Μανιός: «Για μια στοχευμένη ενισχυτική πολιτική»

Ν. Μανιός: «Για μια στοχευμένη ενισχυτική πολιτική»

|

Άρθρο του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκου Μανιού, στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και με τίτλο «Για μια στοχευμένη ενισχυτική πολιτική» – Θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών όπως οι Κυκλάδες 

Με αφορμή την έκτακτη ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας και γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών παραθέτω κάποια στοιχεία και προτάσεις μου για την επίλυση τους. Ο ζωικός πληθυσμός στις Κυκλάδες διατηρείται σταθερός, με μείωση του πληθυσμού βοοειδών στα Δωδεκάνησα ενώ ο κλάδος της χοιροτροφίας είναι περιορισμένος. Οι εκμεταλλεύσεις είναι κυρίως εκτατικής μορφής, με υποτυπώδεις υποδομές.

Του Νίκου Μανιού (*) 

Δεν υπάρχουν οργανωμένα σφαγεία σε όλα τα νησιά με αποτέλεσμα μόλις το 18% των αμνοεριφίων στις Κυκλάδες να σφάζονται σε σφαγεία ενώ το 62% να σφάζονται παράνομα και το υπόλοιπο 20% να αποτελεί τον διατηρούμενο πληθυσμό για αναπαραγωγή. Λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα συγκοινωνιών των νησιών και την απουσία εμπόρων αγοραστών, η παραγωγή παραμένει αδιάθετη. Ο παραγωγός βρίσκεται σε δυσχερή διαπραγματευτική θέση με αποτέλεσμα να μειώνεται το εισόδημά του. Ως εκ τούτου είναι αναγκαία η ενίσχυση της κτηνοτροφίας στις νησιωτικές περιοχές με στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Στο πλαίσιο, όμως, της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα πρόβειου και αιγείου κρέατος συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ο κύριος όρος  επιλεξιμότητας είναι η ποσότητα γάλακτος η οποία παραδίδεται σε εγκεκριμένες μονάδες μεταποίησης γάλακτος και όχι το κρέας. Αποτέλεσμα αυτού είναι φυσικά να αποκλείονται από τη λήψη της ενίσχυσης μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών οι οποίοι:

(1) εκτρέφουν ζώα για παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και

(2) διαμένουν και έχουν τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις τους σε μικρά νησιά στα οποία δεν υπάρχουν εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες για να παραδώσουν το γάλα τους.

Στον παραπάνω όρο επιλεξιμότητας έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη όρος που ήταν  η αναλογία 120:1 κιλά γάλακτος ανά ζώο που τώρα έχει γίνει 100:1, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι:

(1) στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές εκτρέφονται κυρίως ντόπιες φυλές αιγοπροβάτων με κύριο χαρακτηριστικό τη μικρή παραγωγή γάλακτος και

(2) την μικρή περίοδο άλμεξης των 4-5 μηνών το χρόνο, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ούτε το όριο των 100 κιλών ανά ζώο.

Τα όρια αυτά επιλεξιμότητας έχουν ως αποτέλεσμα να αποκλείονται κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους κτηνοτροφικές μονάδες, που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό στην χώρα μας και όσες εκτρέφουν ντόπιες φυλές αιγοπροβάτων, ενώ προκρίνονται μεγάλης δυναμικότητας κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και όσες εκτρέφουν ξένες φυλές αφού μόνο τότε επιτυγχάνεται το όριο επιλεξιμότητας τουλάχιστον των 100 κιλών γάλα ανά ζώο.

Για τους παραπάνω λόγους και για την πραγματική ενίσχυση της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, όσον αφορά τη συνδεδεμένη στήριξη στον τομέα του πρόβειου και αίγειου κρέατος, θα πρέπει να χορηγείται σε όλα στα ζώα ανεξάρτητα παραγωγικής κατεύθυνσης, είτε δηλαδή προορίζονται για γαλακτοπαραγωγή είτε για κρεατοπαραγωγή και η ενίσχυση αυτή να μειώνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των ζώων για να στηριχθούν ουσιαστικά οι μικρές και μεσαίου μεγέθους κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Η ενίσχυση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη, αν όχι να δίνεται για τις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές αφού σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1307/2013 χορηγείται μόνο σε εκείνους τους τομείς ή σε εκείνες τις περιφέρειες του κράτους μέλους όπου συγκεκριμένα είδη γεωργικής δραστηριότητας ή συγκεκριμένοι γεωργικοί τομείς αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες και είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Τους όρους επιλεξιμότητας τους θέτει το κράτος μέλος, δηλαδή η χώρα μας και όχι η Ε.Ε.. Για τη στήριξη της κτηνοτροφίας η Κυβέρνηση προχώρησε σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 42 εκατ. € σε 45.000 αιγοπροβατοτρόφους. Η ενίσχυση δόθηκε πρωτίστως λόγω της μείωσης της τιμής του γάλακτος, αλλά και των άλλων προϊόντων, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας.

Όμως, με την λογική της συνδεδεμένης, η ενίσχυση αφορά πάλι κτηνοτρόφους που έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες ενώ οι υπόλοιποι, ακόμη και εκείνοι που μεταποιούν οι ίδιοι μέρος ή όλη την παραγωγή τους μέσω της «οικοτεχνίας» και που τους χορηγήθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση, έμειναν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης.

Ο αριθμός των κτηνοτρόφων νησιωτών που έμειναν εκτός αυτής της έκτακτης ενίσχυσης ξεπερνά τους 5.000  ενώ στο σύνολο της χώρας ο αριθμός φτάνει τους 30.000. Για όλους τους παραπάνω λόγους που δικαιολογούν την αλλαγή του τρόπου χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης, δηλαδή την αλλαγή των όρων επιλεξιμότητας, που η χώρα μας θέτει, θα πρέπει να στηριχθούν και οι κτηνοτρόφοι που έμειναν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης γιατί είναι κυρίως κτηνοτρόφοι μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών.

Επιπλέον αν δεν αλλάξουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας της ενίσχυσης, τόσο οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να είναι έρμαια των εμπόρων πωλώντας τα προϊόντα τους σε εξευτελιστική τιμή όσο και οι παραγωγοί παραδοσιακών τοπικών προϊόντων  θα σταματήσουν να παράγουν και εμείς θα θεωρηθούμε ανακόλουθοι με τις πολιτικές μας διακηρύξεις. Επομένως, το νέο παραγωγικό και διατροφικό πρότυπο που επιδιώκουμε να εδραιωθεί στη χώρα μας πρέπει να βασίζεται και σε μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη κτηνοτροφία.  

(*) Ο Νίκος Μανιός είναι βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ και αρθρογραφεί στην “Εφημερίδα των Συντακτών” (04/01/2019) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αργεντινή: Βαρουφάκης κατά Μιλεϊ

Έμμεση πολιτική κόντρα Ελλάδας με Αργεντινή! Ποιοι είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές και ο ρόλος του Βαρουφάκη

“Ο Καρέτσας έχει πολλά να βελτιώσει”

Προσγειωμένο προσπαθεί να κρατήσει τον Καρέτσα ο προπονητής του στην Γκενκ

National League 2 – Play Off: Πρόκριση Πανναξιακού ΑΟΚ και τώρα .. Μελίσσια

Ψύχραιμος ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε με 73-69 της Ηλιούπολης και με 2-1 νίκες προκρίθηκε στον ημιτελικό των play off που θα αντιμετωπίσει τα Μελίσσια

Νάξος – Λιμάνι: Οι εργασίες στον προβλήτα καλά κρατούν (photo)

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες στο λιμάνι της Νάξου για την αποκατάσταση του βόρειου τμήματος στον κεντρικό προβλήτα

ΕεεΕΚ Νάξου: Διοργάνωση δράσης για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση (photos-video)

Το μήνυμα αποδοχής και ελπίδας από το ΕΕΕΕΚ Νάξου για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (photos - video)

Νάξος – Γυμνάσιο Τραγαίας: Συμμετοχή σε Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο, ποιο ήταν το θέμα;

Συμμετοχή του Γυμνασίου Τραγαίας στο 3ο Πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο "ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ" - Ποιο ήταν το θέμα; .

ΕΚΑΒ: Χρονιά ρεκόρ σε αεροδιακομιδές το 2024

H αύξηση του αριθμού των αεροδιακομιδών σχετίζεται με την τουριστική κίνηση, αλλά όχι μόνο - Οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νησιά αποτελούν μεγάλο πρόβλημα

Σεισμική Ακολουθία: Η Νάξος μετακινήθηκε κατά 2,8 εκατοστά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

Οι μετακινήσεις των νησιών, οι τέσσερις φάσεις της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη και τα διδάγματα για τους επιστήμονες

Nova – Κακοκαιρία: Δωρεάν παροχή επικοινωνίας για τους συνδρομητές σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χανιά Κρήτης

Δωρεάν παροχή επικοινωνίας για τους συνδρομητές κινητής Nova σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χανιά Κρήτης, λόγω της έντονης κακοκαιρίας που έπληξε τις εν λόγω περιοχές

Κρήτη – Ρέθυμνο: Πρόβατα προκάλεσαν ατύχημα, σύλληψη βοσκού (!!!)

Σύλληψη βοσκού για πρόκληση τροχαίου – Τα πρόβατά του βγήκαν στον ΒΟΑΚ

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Σεισμική Ακολουθία: Η Νάξος μετακινήθηκε κατά 2,8 εκατοστά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

Οι μετακινήσεις των νησιών, οι τέσσερις φάσεις της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη και τα διδάγματα για τους επιστήμονες

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.