Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΜύκονος - Κ. Κουκάς: Το "νησί των ανέμων" κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός" (video)

Μύκονος – Κ. Κουκάς: Το “νησί των ανέμων” κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός” (video)

|

Τι είπε ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς στο  στο πλαίσιο του τουριστικού συνεδρίου Choose Greece, που διοργανώθηκε από το Olympia Forum (video) 

“…. Η Μύκονος έχει φέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία και συνεχίζει κάθε χρόνο να δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και όπως όλα δείχνουν θα έχει και φέτος μία εξαιρετική τουριστική χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε ξεκάθαρο στόχο και στρατηγική από την πρώτη στιγμή. Βασικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου με προτεραιότητες την αναβάθμιση των υποδομών και τη δημιουργία ενός πολεοδομικού σχεδίου το οποίο θα ενσωματώνει τα νέα δεδομένα…. “

Ποιος το λέει αυτό και που;  Για την συνεισφορά της Μυκόνου, στην οικονομία της χώρας, για τα ξεχωριστά τοπικά χαρακτηριστικά του νησιού, αλλά και για το πως η κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να κρατά τις ισορροπίες ανάμεσα στην ανάπτυξη και τον σεβασμό στο φυσικό τοπίο, μίλησε ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, στο πλαίσιο του τουριστικού συνεδρίου Choose Greece, που διοργανώθηκε από το Olympia Forum.

Ο κ. Κουκάς, τόνισε πως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα κέρδη τους πέρα από τις δικές τους επενδύσεις προέρχονται και από το μοναδικό χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά του κάθε προορισμού. Βέβαια είπε πως και η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι οφείλει να σέβεται τους νόμους σε όλα τα επίπεδα και να στηρίξει κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει τη μοναδικότητα του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου.

Αναλυτικά όσα είπε (βλ video στο τέλος του άρθρου): 

«Η Διεθνής αλλά και εγχώρια εμπειρία από τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς έχει αναδείξει τον κίνδυνο της αλλοίωσης των τοπικών χαρακτηριστικών και της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε προορισμού καθώς και μία σειρά περιβαλλοντικών και άλλων αρνητικών επιπτώσεων.

Αυτό θέτει όλους μπροστά στις ευθύνες τους. Η πολιτεία να νομοθετήσει με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον, στην πολιτιστική ταυτότητα αλλά και στην ικανότητα της κάθε τοπικής κοινωνίας χωρίς να αφήνει κερκόπορτες και εξαιρέσεις αλλά και να δημιουργήσει τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή των νόμων.

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διεκδικήσει από την πολιτεία και κάθε επενδυτή marketing  την αναγνώριση του δικαιώματος για σύγχρονες υποδομές ελεύθερους χώρους προστασία τοπικού οικοσυστήματος.

Οι επιχειρηματίες να κατανοήσουν ότι τα κέρδη τους πέρα από τις δικές τους επενδύσεις προέρχονται και από το μοναδικό χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά του κάθε προορισμού.

Η κοινωνία να αντιληφθεί ότι οφείλει να σέβεται τους νόμους σε όλα τα επίπεδα και να στηρίξει κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει τη μοναδικότητα του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου.

Όλα είναι μια αλυσίδα και αν σπάσει ένας κρίκος τότε δημιουργούνται προβλήματα.

Η Μύκονος έχει φέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία και συνεχίζει κάθε χρόνο να δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και όπως όλα δείχνουν θα έχει και φέτος μία εξαιρετική τουριστική χρονιά.

Στο πλαίσιο αυτό είχαμε ξεκάθαρο στόχο και στρατηγική από την πρώτη στιγμή. Βασικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου με προτεραιότητες την αναβάθμιση των υποδομών και τη δημιουργία ενός πολεοδομικού σχεδίου το οποίο θα ενσωματώνει τα νέα δεδομένα.

Διαμορφώθηκε μία μελέτη που αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης στο νησί και περιγράφει τις απαραίτητες στρατηγικές επιλογές που πρέπει να γίνουν.

Έγινε η ανάθεση από Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος στον ανάδοχο για τη διαμόρφωση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου της Μυκόνου Και βέβαια μετά από συντονισμένες ενέργειες διασφαλίσαμε χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των υποδομών κ το αποχετευτικό και αρδευτικό δίκτυο.

Σε Συνεργασία με την Πολιτεία συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα στην προώθηση των βασικών έργων.

Μια ακόμα παράμετρος είναι η αποφασιστικότητα του δήμου με ομόφωνες αποφάσεις στην αξιοποίηση των ένδικων μέσων για την αποτροπή Επενδύσεων που είναι αντίθετες με το χαρακτήρα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση θέλω η Μύκονος να είναι ένας τουριστικός προορισμός που θα μπορεί  να απαντήσει με ένα ρεαλιστικό τρόπο στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και να διατηρήσει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και να μετεξελιχθεί πέρα από κορυφαίος τουριστικός προορισμός σε κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό»! 

Με πληροφορίες από τη σελίδα Otavoice.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.