Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΜύκονος - Κ. Κουκάς: Το "νησί των ανέμων" κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός" (video)

Μύκονος – Κ. Κουκάς: Το “νησί των ανέμων” κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός” (video)

|

Τι είπε ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς στο  στο πλαίσιο του τουριστικού συνεδρίου Choose Greece, που διοργανώθηκε από το Olympia Forum (video) 

“…. Η Μύκονος έχει φέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία και συνεχίζει κάθε χρόνο να δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και όπως όλα δείχνουν θα έχει και φέτος μία εξαιρετική τουριστική χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε ξεκάθαρο στόχο και στρατηγική από την πρώτη στιγμή. Βασικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου με προτεραιότητες την αναβάθμιση των υποδομών και τη δημιουργία ενός πολεοδομικού σχεδίου το οποίο θα ενσωματώνει τα νέα δεδομένα…. “

Ποιος το λέει αυτό και που;  Για την συνεισφορά της Μυκόνου, στην οικονομία της χώρας, για τα ξεχωριστά τοπικά χαρακτηριστικά του νησιού, αλλά και για το πως η κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να κρατά τις ισορροπίες ανάμεσα στην ανάπτυξη και τον σεβασμό στο φυσικό τοπίο, μίλησε ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, στο πλαίσιο του τουριστικού συνεδρίου Choose Greece, που διοργανώθηκε από το Olympia Forum.

Ο κ. Κουκάς, τόνισε πως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα κέρδη τους πέρα από τις δικές τους επενδύσεις προέρχονται και από το μοναδικό χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά του κάθε προορισμού. Βέβαια είπε πως και η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι οφείλει να σέβεται τους νόμους σε όλα τα επίπεδα και να στηρίξει κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει τη μοναδικότητα του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου.

Αναλυτικά όσα είπε (βλ video στο τέλος του άρθρου): 

«Η Διεθνής αλλά και εγχώρια εμπειρία από τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς έχει αναδείξει τον κίνδυνο της αλλοίωσης των τοπικών χαρακτηριστικών και της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε προορισμού καθώς και μία σειρά περιβαλλοντικών και άλλων αρνητικών επιπτώσεων.

Αυτό θέτει όλους μπροστά στις ευθύνες τους. Η πολιτεία να νομοθετήσει με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον, στην πολιτιστική ταυτότητα αλλά και στην ικανότητα της κάθε τοπικής κοινωνίας χωρίς να αφήνει κερκόπορτες και εξαιρέσεις αλλά και να δημιουργήσει τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή των νόμων.

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διεκδικήσει από την πολιτεία και κάθε επενδυτή marketing  την αναγνώριση του δικαιώματος για σύγχρονες υποδομές ελεύθερους χώρους προστασία τοπικού οικοσυστήματος.

Οι επιχειρηματίες να κατανοήσουν ότι τα κέρδη τους πέρα από τις δικές τους επενδύσεις προέρχονται και από το μοναδικό χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά του κάθε προορισμού.

Η κοινωνία να αντιληφθεί ότι οφείλει να σέβεται τους νόμους σε όλα τα επίπεδα και να στηρίξει κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει τη μοναδικότητα του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου.

Όλα είναι μια αλυσίδα και αν σπάσει ένας κρίκος τότε δημιουργούνται προβλήματα.

Η Μύκονος έχει φέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία και συνεχίζει κάθε χρόνο να δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και όπως όλα δείχνουν θα έχει και φέτος μία εξαιρετική τουριστική χρονιά.

Στο πλαίσιο αυτό είχαμε ξεκάθαρο στόχο και στρατηγική από την πρώτη στιγμή. Βασικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου με προτεραιότητες την αναβάθμιση των υποδομών και τη δημιουργία ενός πολεοδομικού σχεδίου το οποίο θα ενσωματώνει τα νέα δεδομένα.

Διαμορφώθηκε μία μελέτη που αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης στο νησί και περιγράφει τις απαραίτητες στρατηγικές επιλογές που πρέπει να γίνουν.

Έγινε η ανάθεση από Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος στον ανάδοχο για τη διαμόρφωση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου της Μυκόνου Και βέβαια μετά από συντονισμένες ενέργειες διασφαλίσαμε χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των υποδομών κ το αποχετευτικό και αρδευτικό δίκτυο.

Σε Συνεργασία με την Πολιτεία συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα στην προώθηση των βασικών έργων.

Μια ακόμα παράμετρος είναι η αποφασιστικότητα του δήμου με ομόφωνες αποφάσεις στην αξιοποίηση των ένδικων μέσων για την αποτροπή Επενδύσεων που είναι αντίθετες με το χαρακτήρα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση θέλω η Μύκονος να είναι ένας τουριστικός προορισμός που θα μπορεί  να απαντήσει με ένα ρεαλιστικό τρόπο στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και να διατηρήσει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και να μετεξελιχθεί πέρα από κορυφαίος τουριστικός προορισμός σε κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό»! 

Με πληροφορίες από τη σελίδα Otavoice.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Φολέγανδρος: Ανθρώπινες ιστορίες και αυθεντική ομορφιά στην εκπομπή “Όπου Υπάρχει Ελλάδα” (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής συνεχίζουν το ταξίδι τους στη Φολέγανδρο, σήμερα Τρίτη 15 Ιουλίου στις 14:45 στον ΣΚΑΪ, μέσα από μοναδικά πορτρέτα κατοίκων, παραδόσεων και φυσικής γοητείας.

Δωδεκάνησα: Ξεκινά το μεγάλο έργο ανακύκλωσης σε Κω και Κάλυμνο μέσω ΣΔΙΤ

Η 23η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την υλοποίηση δύο υπερσύγχρονων μονάδων ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων – Πρωτοβουλία-ορόσημο για το περιβάλλον στα Δωδεκάνησα

HELLENiQ ENERGY: Μείωση τιμών καυσίμων σε 12 ακριτικά νησιά, ανάμεσά τους, Αμοργός, Σέριφος και Σίκινος

Με κοινωνική ευαισθησία και χωρίς τυμπανοκρουσίες, η HELLENiQ ENERGY μέσω της ΕΚΟ μειώνει το κόστος των καυσίμων σε δυσπρόσιτα νησιά, ενισχύοντας τους κατοίκους και τον τουρισμό.

Υποβολή ενδιαφέροντος έως 31 Ιουλίου για σεμινάρια τεχνικού ασφαλείας στις Κυκλάδες

Σεμινάρια με φυσική παρουσία για εργοδότες που επιθυμούν να ασκούν οι ίδιοι τα καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας – Διεξαγωγή σε Μήλο, Σύρο, Πάρο, Σίφνο και άλλα νησιά ανάλογα με τη συμμετοχή

Συγχαρητήρια Γιάννη Κρητικού στον νέο Γενικό Γραμματέα Παιδείας, Γιάννη Παπαδομαρκάκη

Μια θερμή δήλωση στήριξης και υπερηφάνειας για έναν άξιο εκπαιδευτικό με πολύχρονη προσφορά στα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο

Λορέττα Γαΐτη: «Το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωση είναι ο φόρος τιμής μου στους γονείς μου και στην Ίο που αγάπησαν»

Η αρχιτέκτονας Λορέττα Γαΐτη αφηγείται πώς η προσωπική της πρωτοβουλία και η βαθιά οικογενειακή σύνδεση με την Ίο οδήγησαν στη δημιουργία ενός μουσείου που κρατά ζωντανή την κληρονομιά δύο σπουδαίων δημιουργών.

Καρνάγια: Τα ξύλινα ναυπηγεία που σβήνουν, μαζί τους μια Ελλάδα που χάνεται

Από τα 300 καρνάγια που λειτουργούσαν κάποτε στη χώρα, λιγότερα από 70 επιβιώνουν σήμερα – Μια συγκινητική προσπάθεια να σωθεί η τέχνη που ταυτίστηκε με τη θάλασσα και την ελευθερία.

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Λειψοί: Το πλωτό ασθενοφόρο που σώζει ζωές στα Δωδεκάνησα

Μέσα σε μόλις 35 ημέρες, το πλωτό ασθενοφόρο των Λειψών έκανε 7 επιτυχείς διακομιδές μειώνοντας τον χρόνο αναμονής από 6 σε 2 ώρες – Το όραμα έγινε πράξη.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.