Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κος Μουζάλας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πεθάνουν από το κρύο όπως και πέρυσι – Ποιο το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών από τους μετανάστες
Πέρυσι, οι εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου πάγωσαν όλους. Κι αυτό γιατί έβλεπες σκηνές να διαλύονται υπό το βάρος του χιονιού και μετανάστες να αναζητούν ζεστασιά μπροστά σε βαρέλια με ξύλα…. Εικόνες από τα περίφημα hotspot στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου… Και κανείς δεν θέλει να τις ξαναδεί. Φέτος, η προσπάθεια που έχει κάνει η κυβέρνηση δεν ξέρουμε εάν θα αποδώσει αυτά που ζητάει, η αλήθεια είναι ότι δέχεται πίεση από την ΕΕ ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα κάποιες κινήσεις για την βελτίωση των συνθηκών παραμονής των μεταναστών… Με την Κυβέρνηση βέβαια να έχει ως αντίπαλο εκτός από το χρόνο και την Τουρκική πολιτική που συνεχίζει να είναι προκλητική… Ο χρόνος όμως τρέχει. Και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πεθάνουν άνθρωποι από το κρύο… Συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα hotspot στα ελληνικά νησιά αλλά και τη συμφωνία με την Τουρκία.
Σε ερώτηση εάν η Μόρια της Λέσβου έχει προετοιμαστεί καλύτερα ενόψει του χειμώνα σε σύγκριση με πέρσι όταν πρόσφυγες πέθαναν από το κρύο, ο υπουργός απαντά ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία: «Ήδη στέλνουμε περισσότερο εξοπλισμό και τρόφιμα στον καταυλισμό. Ωστόσο το κλειδί είναι ο αριθμός των νεοαφιχθέντων. Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε πιστεύω ότι έχουμε προετοιμαστεί καλά. Σκεφτόμαστε να κλείσουμε και δωμάτια ξενοδοχείων».
Ερωτηθείς εάν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πάλι θύματα, ο Γ. Μουζάλας απαντά: «Όχι, δεν μπορώ να το κάνω. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση».
Αναφορικά με το γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να αποσυμφοριστούν τα νησιά ο κ. Μουζάλας αναφέρει πως «Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκία προβλέπει αυτό τον περιορισμό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. (Όλοι οι αιτούντες άσυλο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πρέπει να μένουν στα hotspot των νησιών μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους). Η συμφωνία είναι δεσμευτική και για τις δυο πλευρές. Θα έπρεπε να διαλύσουμε τους προσφυγικούς καταυλισμούς και να αφήσουμε να καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία; Όχι, δεν θα το κάνουμε. Αυτό είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ».
Ο κ. Μουζάλας παραδέχεται μεν ότι πρόκειται για μια διαφιλονικούμενη συμφωνία, ωστόσο «[…] είναι επίσης αλήθεια ότι η συμφωνία έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των νεοαφιχθέντων προσφύγων κατά 97%. Όλοι όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να πάνε στις Βρυξέλλες και να διαμαρτυρηθούν εκεί προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των άμεσων επαναπροωθήσεων από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα χτίζουμε και άλλους καταυλισμούς όπως αυτόν στη Μόρια».
Μετακινήσεις μεταναστών
Να σημειώσουμε όμως ότι η προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο έχει ξεκινήσει… Τα δημοτικά συμβούλια Λέσβου και Χίου έχουν αποφασίσει να σταματήσουν κάθε προσπάθεια επέκτασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη Μόρια και τη ΒΙΑΛ, αντίστοιχα, τη στιγμή που το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει δεσμευθεί ότι έως τις 20 Δεκεμβρίου θα μεταφέρει από τα νησιά στην ενδοχώρα 3.000 άτομα, σχεδιασμός που υλοποιείται σταδιακά.
Συγκεκριμένα, προχθές, συνολικά 208 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), εκ των οποίων οι περισσότεροι, 127, από τη Λέρο, οι 54 από τη Λέσβο και οι 27 από τη Χίο. Ταυτόχρονα όμως, μόλις οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν ελάχιστα, ξεκίνησαν και πάλι οι ροές από την Τουρκία. Την ίδια ημέρα 234 άτομα έφθασαν στα νησιά, εκ των οποίων οι 124 στη Λέσβο, οι 71 στη Χίο και οι 39 στη Σάμο.
Η κατάσταση στα ΚΥΤ στα νησιά δεν έχει βελτιωθεί, αντίθετα επιδεινώνεται και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών. Στη Μόρια παραμένουν 6.521 άτομα, ενώ η χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι για 2.300, στη ΒΙΑΛ στη Χίο 2.440, ενώ προβλεπόταν να διαμένουν 850 άτομα, και στη Σάμο, κοντά στο Βαθύ, βρίσκονται 2.120 άτομα σε χώρο που δημιουργήθηκε για τη φιλοξενία 700…
Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Καθημερινή”