Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΜήλος: Ζητάει "δρακόντεια" μέτρα ασφαλείας για μετακινήσεις και στάση οικοδομικών εργασιών

Μήλος: Ζητάει “δρακόντεια” μέτρα ασφαλείας για μετακινήσεις και στάση οικοδομικών εργασιών

|

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου μετά από συνεδρίαση πήρε την απόφαση να ζητήσει από το κράτος και τους πολίτες ακόμη πιο δραστικά μέτρα είτε στις μετακινήσεις επιβατών (με χαρτί Δήμου – Αστυνομίας) είτε και οικονομικής φύσεως όπως στάση οικοδομικών εργασιών – Τι αναφέρει ο Δήμαρχος κος Μικέλης 

¨…. Ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία να δώσουν σημασία στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν οι νησιωτικοί δήμοι, δίνοντας επιπρόσθετες αρμοδιότητες στους δήμους ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση αμεσότερα. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Σημειώθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα στα γύρω νησιά και ήδη αδυνατούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, για όλους τους ανωτέρω  λόγους.  Πρέπει να μας δοθεί η αρμοδιότητα να ελέγχουμε τις κερκόπορτες του νησιού μας!  Απαιτούμε να εισακουστούν οι προτάσεις μας και να νομοθετηθούν χωρίς καθυστερήσεις.  Το προηγούμενο διάστημα, με σεβασμό στις Υπουργικές Αποφάσεις, εφαρμόζαμε τα μέτρα και εφόσον δεν είχε σημειωθεί κρούσμα σε νησί, θεωρούσαμε την πρόληψη επιβεβλημένη….”. Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, η επιστολή που εξέδωσε ο Δήμος Μήλου προς όλα τα αρμόδια υπουργεία και κυρίως προς το Προστασίας του Πολίτη, σε μία προσπάθεια να θωρακιστεί απέναντι στην εξάπλωση του Κορωνοίού… Ας δούμε τι αναφέρει;  

πιστολή του Δημαρχου Μήλου προς 1)Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 2) Υπουργείο Υγείας, 3) Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, 4) Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, 5) Βουλευτές Κυκλάδων,  6) Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 7) Δ.Σ. Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών.                            

Χθες, 01/04/2020, συνεδρίασε εκτάκτως δια περιφοράς το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου, σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η αποστολή των παρακάτω προτάσεων στα αρμόδια υπουργεία, με στόχο την αποδοχή και την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων, συντεταγμένα υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας των δημοτών του νησιού μας.

Αναλυτικά, αποφασίσαμε: 

• Την εισήγηση προς όλα τα συναρμόδια όργανα της Πολιτείας, της θεσμοθέτησης απαγόρευσης της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής μετάβασης στο νησί της Μήλου για όλους, εκτός εάν διαθέτουν βεβαίωση μετάβασης που θα συνυπογράφεται από τον δήμο και την αστυνομία, για να ελέγχεται έτσι η αναγκαιότητα της μετακίνησης και η τήρηση της καραντίνας. Για όσους μετακινηθούν εκτός νησιού ή βρίσκονται ήδη εκτός νησιού για ιατρικούς λόγους, για την επιστροφή τους θα απαιτείται εκτός των παραπάνω ιατρική βεβαίωση που θα πιστοποιεί την ανάγκη μετακίνησης.

• Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού που επιστρέφουν, να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Η μη τήρηση του μέτρου αυτού να επισύρει όλες τις προβλεπόμενες κυρώσεις που ήδη η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει.

• Οι νταλίκες για την προμήθεια τροφίμων και λοιπών ειδών να έρχονται ασυνόδευτες και να παραλαμβάνονται από το λιμάνι της Μήλου από οδηγό που βρίσκεται στη Μήλο.

• Το Δημοτικό Συμβούλιο να προτείνει στους εργαζόμενους της οικοδομής (όλα τα συνεργεία κάθε ειδικότητας) να διακόψουν οικειοθελώς τις εργασίες για 14 ημέρες ούτως ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τους και η δημόσια υγεία, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν συνεργεία που έχουν έρθει στο νησί τις τελευταίες ημέρες.

• Η παρούσα απόφαση να αποσταλεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με ιδιαίτερη κοινοποίηση στο Γραφείο του κ. Πρωθυπουργού.

Ως Δήμαρχος Μήλου ενημερώνω τους δημότες πως τα μέτρα που προτείνονται αφορούν στη διασφάλιση της υγείας όλων μας. Είναι προσωρινά, έκτακτα και εσχάτως αναγκαία.

Δυστυχώς αρκετοί εκ των συμπολιτών μας δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, ούτε το γεγονός ότι τα μέτρα που θεσπίστηκαν από τα αρμόδια υπουργεία είναι -κατά ημέρες- αυστηρότερα διότι διαπιστώνεται καθημερινά συνειδητή κοινωνική απειθαρχία από πολίτες προς τον εαυτό τους και προς το κοινωνικό σύνολο. 

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλουμε όλοι, τόσο οι φορείς δημόσιας διοίκησης και υγείας, όσο και οι συμπολίτες μας που τηρούν τα μέτρα πρόληψης και μένουν στο σπίτι, υπάρχουν ασυνείδητοι που για επαγγελματικούς / οικονομικούς λόγους συνεχίζουν ως είχε τον καθημερινό επαγγελματικό ή κοινωνικό βίο τους, δρώντας ως κινητές υγειονομικές βόμβες. 

Οι άνθρωποι που έχουν αποβιβαστεί αεροπορικώς στο νησί μας τις τελευταίες ημέρες, φιλοξενούνται για επαγγελματικούς λόγους ή επιστρέφουν αδικαιολόγητα στις κατοικίες που διατηρούν (Έλληνες ή Αλλοεθνείς) δεν τηρούν την καραντίνα και μη γνωρίζοντας εάν νοσούν ή όχι, έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα και έχουν το θράσος να μη σέβονται ούτε το δικαίωμα των συνανθρώπων τους στην υγεία.

Λυπάμαι που το σημειώνω, και με την ευχή να βελτιωθούν οι συνθήκες που επικρατούν λόγω υποστελέχωσης των οργάνων αυτοδιοίκησης, ως νησιωτικός Δήμος αδυνατούμε να ελέγξουμε τους αποβαίνοντες στο νησί χωρίς τη λήψη σχετικών αποφάσεων από την Κυβέρνηση.  

Για το λόγο αυτό, διατηρούμε καθημερινή επαφή και συνεργασία με την Έπαρχο Μήλου, το Κέντρο Υγείας, το Αστυνομικό Τμήμα και το Λιμεναρχείο Μήλου, προκειμένου να διασφαλίσουμε ενωμένοι την τάξη και την υγεία των δημοτών. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι: 

το Κέντρο Υγείας είναι ανησυχητικά υποστελεχωμένο, με ελλείψεις σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και σε εξοπλισμό, εξυπηρετώντας και τα γύρω νησιά,

το Αστυνομικό Τμήμα όπως και το Λιμεναρχείο έχουν υπερβεί εαυτών λόγω του όγκου των ελέγχων σε συνδυασμό με την ολιγάριθμη στελέχωση τους,

και τον Δήμο Μήλου να υπολειτουργεί με τα 2/3 των ήδη λιγοστών υπαλλήλων του (άδειες ειδικού σκοπού, εργασία από το σπίτι), αντιλαμβάνεστε ότι μόνο με θαύμα θα ξεπεράσουμε την δύσκολη κατάσταση, χωρίς τη στήριξη των Υπουργείων στις ανωτέρω προτάσεις μας. 

Ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία να δώσουν σημασία στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν οι νησιωτικοί δήμοι, δίνοντας επιπρόσθετες αρμοδιότητες στους δήμους ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση αμεσότερα. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Σημειώθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα στα γύρω νησιά και ήδη αδυνατούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, για όλους τους ανωτέρω  λόγους. 

Πρέπει να μας δοθεί η αρμοδιότητα να ελέγχουμε τις κερκόπορτες του νησιού μας! 

Απαιτούμε να εισακουστούν οι προτάσεις μας και να νομοθετηθούν χωρίς καθυστερήσεις. 

Το προηγούμενο διάστημα, με σεβασμό στις Υπουργικές Αποφάσεις, εφαρμόζαμε τα μέτρα και εφόσον δεν είχε σημειωθεί κρούσμα σε νησί, θεωρούσαμε την πρόληψη επιβεβλημένη.

Πλέον, με κρούσματα στα νησιά, η επιδημία ξεπέρασε πανηγυρικά το στάδιο της πρόληψης, εφόσον τα μέτρα αφορούσαν κατά κύριο λόγο τους αστικούς Δήμους, και τίθεται πια θέμα διάσωσης της Δημόσιας Υγείας. Κρίνεται, λοιπόν,  απαραίτητη η λήψη επιπλέον μέτρων για τις νησιωτικές περιοχές και επιβάλλεται να αντιμετωπίσετε τις περιοχές μας μεμονωμένα, υπολογίζοντας κάθε στοιχείο ιδιαιτερότητάς μας. 

Αναμένουμε, αυτή τη φορά, να ανταποκριθείτε στο αίτημα μας.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Μήλου – Εμμανουήλ Β. Μικέλης


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος… Άνθρωπος-Ορχήστρα στο Santorini Summer Camp!

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία για τα παιδιά, με τον πολυτάλαντο δάσκαλο της Χορωδίας και Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας, γεμάτη μελωδία, ρυθμό και χαμόγελα!

Τραγουδώντας την Αγάπη: Μια μαγική μουσική βραδιά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου με την Τατιάνα Ζωγράφου

Ο Δήμος Τήνου, το 1ο Δημοτικό και ο Σύλλογος Γονέων συνδιοργάνωσαν μια αξέχαστη εκδήλωση με τραγούδι, συμμετοχή και συγκίνηση, γεμίζοντας το νησί με μουσική και χαμόγελα.

Η Προέδρος του Δ.Σ. Νάξου, Μ. Μάρκου μιλά για τη νέα σύμβαση στέγασης του Πρωτοδικείου (video)

Αναλύει τις λεπτομέρειες της νέας μίσθωσης, τις προκλήσεις της δικαστικής στέγασης και τις προοπτικές για νέο δικαστικό μέγαρο

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στην Ανάφη: Ένα πάγιο αίτημα που έγινε πραγματικότητα

Εγκαινιάστηκε το νέο Λιμενικό Φυλάκιο Ανάφης, υπό τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Θήρας. Παρόντες εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Νάξος – Δανακός: “Το μυστήριο της γύρης”, μία θεατρική γιορτή για τις μέλισσες

Η παιδική περιβαλλοντική παράσταση της ομάδας The Bee Camp ζωντανεύει τη μαγεία της φύσης και αποκαλύπτει γιατί τα αμύγδαλα… εξαφανίστηκαν, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη βρύση του Δανακού.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.