Τρίτη, 19 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΜήλος: Ο Δήμαρχος Δαμουλάκης αποκαλύπτει το μαράζι του

Μήλος: Ο Δήμαρχος Δαμουλάκης αποκαλύπτει το μαράζι του

|

Ο Δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης μιλάει για μία ακόμη φορά για το όνειρό του, την επιστροφή της Αφροδίτης από το Λούβρο στη Μήλο και περιγράφει τις δράσεις που έχουν γίνει έως τώρα αλλά και τα επόμενα βήματα ώστε να πετύχει το στόχο του, στόχος ζωής 

Έτοιμος από τη στιγμή που γεννήθηκε, ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, δίνει έναν μεγάλο αγώνα για να επιστρέψει το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου στη γενέτειρά του. Η καμπάνια για τη συλλογή 1.000.000 υπογραφών έχει ξεκινήσει, προκειμένου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να το βάλει ως θέμα στην Ολομέλειά του.

Συνέντευξη στη Χρύσα Σαραντοπούλου (εφημερίδα «Παρασκήνιο» 14/10)

Στο μεγαλόπνοο ταξίδι της Αφροδίτης από το μουσείο του Λούβρου στη Μήλο, ο Δήμαρχος ως καπετάνιος χρειάζεται πλήρωμα και συνταξιδιώτες. Ο καπεταν-Γεράσιμος τους έχει βρει στα πρόσωπα συμπατριωτών του, στα πρόσωπα Ελλήνων και ξένων, στα πρόσωπα καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων, απλών καθημερινών ανθρώπων και κάθε λογής παγκοσμίως, οι οποίοι στηρίζουν ενεργά την εκστρατεία. Ο καπετάνιος όμως καλεί να βγάλουν «ναυτικό φυλλάδιο» όλοι όσοι ονειρεύονται τον επαναπατρισμό του αγάλματος και να τον ακολουθήσουν σ αυτό το ταξίδι που θα γραφτεί στην ιστορία. «Τόσο πιο πολλοί, τόσο πιο καλά, να υψώσουμε τη γαλανόλευκη και να σαλπάρουμε για να φέρουμε πίσω την Αφροδίτη μας.» λέει συγκινημένος στο «Π».

Τον συναντήσαμε στο δημαρχείο. Δίπλα του η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης για τον Επαναπατρισμό του Αγάλματος της Αφροδίτης, Ζαμπέτα Τούρλου. Το αγαλματίδιο της ξενιτεμένης θεάς δεσπόζει στο γραφείο του και οι αφίσες με το σύνθημα «Take Me Home» βρίσκονται παντού. Η συγκίνηση διάχυτη… γιατί ο αγώνας της διεκδίκησης εκτός από τον επαναπατρισμό, έχει και συμβολική σημασία, είναι ο αγώνας των Ελλήνων για την κληρονομιά, το παρόν και το μέλλον μας, είναι η δύναμη της ψυχής που γίνεται αγρίμι για να διεκδικήσει όσα βίαια μας στέρησαν, είναι το όραμα.

Δήμαρχε, πώς φώλιασε η ιδέα για τον επαναπατρισμό του αγάλματος;

Αυτό είναι το μαράζι μου. Από μικρό παιδί υπάρχει στο μυαλό μου. Όταν επισκέφτηκα ως δήμαρχος το Μουσείο του Λούβρου για να δω την Αφροδίτη μας και δεν πλήρωσα εισιτήριο, όπως θα θυμάστε κι από τον ντόρο που έγινε, γιατί θεωρώ ότι δεν πρέπει να πληρώνουμε για να δούμε κάτι που μας ανήκει και γιατί εγώ πήγα εκεί μόνο για την Αφροδίτη, να δω σε τι κατάσταση είναι και να της υποσχεθώ ότι θα τη φέρω πίσω στην πατρίδα, τότε η σπίθα έγινε πυρκαγιά και κατάλαβα ότι τίποτε δεν μπορεί να με σταματήσει.

Οργανώνουμε σωστά, μεθοδικά και νόμιμα τον αγώνα διεκδίκησης.  Έμπνευσή μου αποτελεί η προσπάθεια της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Πέρσι επισκέφτηκα την Κίνα καλεσμένος στη μεγάλη έκθεση Τουρισμού και είδα έκδηλο το ενδιαφέρον των Κινέζων για την προσπάθειά μας. Αυτό μου έδωσε ακόμη περισσότερη δύναμη και όταν συνάντησα εκεί τον Γάλλο εκπρόσωπο Τουρισμού, του έδωσα μαζί με ένα καδράκι της Αφροδίτης και τον λόγο μου ότι έρχομαι να την πάρω!

Ποιοι έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια μέχρι στιγμής;

Πάρα, μα πάρα πολλοί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θα σας πω ενδεικτικά: Η ΚΕΔΕ, τα επιμελητήρια, επισκέπτες από διάφορες χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα από τη Γαλλία με δημοσιεύματα παγκοσμίως, ο πανεπιστημιακός κόσμος, οι πολιτικοί μας, καλλιτέχνες όπως ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς & Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης, όλη η Μήλος και όλη η Ελλάδα, μπορώ να πω με βεβαιότητα.

Η προσπάθεια έγκειται να συγκεντρωθούν 1.000.000 υπογραφές. Έχω δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, διότι είναι ένα εθνικό θέμα.

Το ολόγραμμα…

Παράλληλα το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου έκανε πρόταση, την οποία έχω αποδεχτεί, να φτιάξει το ολόγραμμα της Αφροδίτης που θα τοποθετηθεί στο κτίριο που ετοιμάζουμε (στο οποίο θα εκτίθεται και θα φυλάσσεται το άγαλμα όταν επιστρέψει), για να περιμένει την Αφροδίτη και να ηχεί το μήνυμα του επαναπατρισμού της.

Με την πεποίθηση ότι οι Έλληνες ξέρουν να γράφουν Ιστορία, θα σας ρωτήσω πόσο εφικτό είναι αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημα για τον επαναπατρισμό του αγάλματος;

Μπορεί να πετύχει! Είναι δύσκολο βέβαια, εκ των πραγμάτων δεν είναι κάτι απλό, αλλά μπορεί να γίνει. Όπως είπατε, οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι γράφουμε Ιστορία και μόνο που ξεκινήσαμε την προσπάθεια αποτελεί ιστορικής σημασίας γεγονός, φανταστείτε τι θα γίνει όταν τα καταφέρουμε. Έχουμε σχεδιασμό, θέληση και πείσμα. Τα ζητήματα που πέφτουν στο τραπέζι είναι πολλά, αλλά για όλα είμαστε προετοιμασμένοι.

Η μεταφορά: Θα γίνει με ασφάλεια η μεταφορά αυτού του τόσο σημαντικού παγκόσμιου μνημείου, ελληνικού συμβόλου πολιτισμού και ομορφιάς. Όταν καταφέρουμε να πάρουμε το άγαλμα, θα μεταφερθεί στην Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα. Το υπουργείο Άμυνας με τον Στρατό μας θα εξασφαλίσουν την ασφαλή μεταφορά του.

Η φύλαξη: Ο Δήμος Μήλου με ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ ανακατασκευάζει το ιστορικό γυμνάσιο θηλέων (συμβολικής σημασίας), με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να γίνει το «σπίτι της Αφροδίτης». Εκεί θα αναλάβει να το φυλάει ο Στρατός. Και πάνω από όλα θεματοφύλακες της κληρονομιάς μας θα είναι οι Μήλιοι.

Θα «ανοίξει η όρεξη» και σε άλλους: Ναι, κι εγώ θα είμαι στο πλευρό τους να τα πάρουν πίσω. Είμαι πολύ χαρούμενος που, εμπνευσμένος από αυτό που ξεκίνησε η Μελίνα, θα δείξω τον δρόμο που ακολουθώ εγώ και σε άλλους, ώστε να διεκδικήσουμε ό,τι μας πήραν, ένα από αυτά είναι και το Λιοντάρι του Πειραιά.

Ο καλύτερος πρεσβευτής της Μήλου και της Ελλάδας, το άγαλμα της Αφροδίτης στο Λούβρο, επειδή το βλέπουν εκατομμύρια μάτια εκεί: Εμείς θα δώσουμε αντίγραφο στο Λούβρο κι εδώ θα τοποθετηθεί το αυθεντικό, στον τόπο που γεννήθηκε. Και γιατί όχι ακόμη, να δώσουμε αντίγραφα που θα κοσμούν όλα τα μουσεία του κόσμου!

Δεν υπάρχουν λογικά επιχειρήματα για να μείνει το άγαλμα στο Λούβρο, μόνο ξένα συμφέροντα και υποκινούμενα πολιτικά κίνητρα. Όλοι μαζί μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να τα καταφέρουμε. Σε όλους αυτούς που μου λένε «μα δήμαρχε, είναι ανέφικτο», απαντώ «δεν θα φτάσεις σίγουρα, μόνο εάν ποτέ δεν ξεκινήσεις». Επίσης, δεν μας κοστίζει τίποτα να ξεκινήσουμε, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ στους δημότες και όλοι θα είναι υπερήφανοι όταν ο αγώνας υλοποιηθεί και πόσο περισσότερο χαρούμενοι όταν στεφθεί μάλιστα με επιτυχία και το άγαλμα επιστρέψει στη Μήλο.

Συμπληρώνοντας τα λεγόμενα του δημάρχου, η αντιδήμαρχος κα Τούρλου μας λέει πόσο εντυπωσιασμένοι επέστρεψαν πέρσι από την Κίνα «και βαθιά συγκινημένοι, εισπράττοντας το έντονο ενδιαφέρον των Κινέζων για την Αφροδίτη, στο άκουσμα της οποίας πραγματικά υποκλίνονται».

Κυρία Τούρλου, ο κόσμος που θέλει να συστρατευτεί στην προσπάθειά σας που πρέπει να απευθυνθεί;

«Μπορεί να έρθει σε επαφή με την Επιτροπή Διεκδίκησης, πρόεδρος της οποίας είμαι εγώ, και φυσικά με τον ίδιο τον δήμαρχο και όλη τη Δημοτική Αρχή,  ώστε να τους καθοδηγήσουμε στον τρόπο που θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν. Όσοι θέλουν να κάνουν κάποια χορηγία, μας παράσχουν το ίδιο το «προϊόν» από αφίσες μέχρι οτιδήποτε, δεν δεχόμαστε χρήματα.

Κι αλήθεια είναι, εκτός από Έλληνες και Έλληνες του εξωτερικού, αρκετοί είναι οι ξένοι φιλέλληνες που θέλουν να συμβάλουν. Υπάρχει το www.takeaphroditehome.gr, όπου μπορούν να ενημερωθούν και να υπογράψουν ηλεκτρονικά, και η σελίδα μας στο Facebook, «Take Aphrodite Home». Ακόμη, μπορούν να υπογράψουν και σε ένα απλό χαρτί και να μας το στείλουν ταχυδρομικά στον δήμο. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, γιατί στόχος μας είναι ο επαναπατρισμός να έχει ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου 2020, ημερομηνία συμβολική, αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια από την εύρεση του αγάλματος στη Μήλο».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Μάρκος Καφούρος στην Κύθνο για τον Δεκαπενταύγουστο και συναντήσεις με φορείς του νησιού

Θρησκευτικές εκδηλώσεις, επαφές με τη Δημοτική Αρχή και επισκέψεις σε τοπικές παραγωγικές μονάδες – Στο επίκεντρο τα θέματα ακτοπλοΐας, υγείας και πρωτογενούς τομέα.

Μίκης Θεοδωράκης: «Μια Θάλασσα Μουσικής» στην πλατεία Τριπόδων

Μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Τριπόδων, στο πλαίσιο του Έτους Μίκη Θεοδωράκη.

Στήριξη στους εκπαιδευτικούς: Ο Δήμος Θήρας αναζητά ξανά στέγη για τους δασκάλους και καθηγητές

Για 3η χρονιά Δήμος, Ένωση Γονέων και ΕΛΜΕ Θήρας ενώνουν δυνάμεις ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Σαντορίνη.

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση αναστολής για το «Πράσινο Σημείο» στη Νάουσα Πάρου

Ο Δήμος Πάρου υπερασπίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το έργο που στοχεύει στη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πιστοποιήσεις καταλληλότητας για 8 παιδικές χαρές σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Με απευθείας ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία προχωρά ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των παιδικών χαρών σε Νάξο, Φιλώτι, Απείρανθο, Κουφονήσι και άλλες κοινότητες.

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.

Η Solana ανακάμπτει δυναμικά! Τελευταία ανάλυση αγοράς και ευκαιρίες εξόρυξης cloud υψηλής απόδοσης

Λόγω της συνολικής ανάκαμψης της αγοράς και της αυξημένης δραστηριότητας στο on-chain οικοσύστημα, η τιμή του SOL αυξήθηκε κατά 12% σε μόλις μία εβδομάδα, πλησιάζοντας σταθερά το ιστορικό υψηλό του

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Μεγάλη τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες Πάρου από την ΕΚΤΕΡ

Πεντάστερο ξενοδοχείο, τουριστικές κατοικίες και glamping σε έκταση 328 στρεμμάτων – Επένδυση 53 εκατ. ευρώ με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεγάλη επιτυχία το 2ο HELI PARTY στη Σίφνο, δράση για καλό σκοπό (αεροδιακομιδές) – δείτε video

Μεγάλη επιτυχία το 2ο HELI PARTY στη Σίφνο – 1300 άτομα στηρίζουν τον ιερό σκοπό (δείτε video)

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νίκος Οικονομίδης & Κυριακή Σπανού: 15 Αυγούστου και πάλι στις Εγγαρές με νησιώτικο ρυθμό

Το καθιερωμένο συναπάντημα μουσικής, χορού και συγκίνησης επιστρέφει στις Εγγαρές για μια νύχτα που θα μείνει αξέχαστη.