Το …σκάνδαλο της Ευρώπης με 11 εκατομμύρια ακατοίκητα σπίτια σε όλη την Ευρώπη και μόλις 4.1 εκατομμύρια άστεγοι – Ποια χώρα είναι πρωταθλήτρια
Οι αριθμοί τρομάζουν… 11 εκατομμύρια άδεια σπίτια σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων τα 3.4 στην Ισπανία. Αριθμός που αντιστοιχεί στο σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να λύσει όχι μόνο το προσφυγικό αλλά και το θέμα των άστεγων πολιτών στην «γηραιά ήπειρο»… Και οι αριθμοί αυτοί έρχονται στην επικαιρότητα μέσα από έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian στο τέλος του προηγούμενου μήνα με τίτλο «το μεγάλο σκάνδαλο της Ευρώπης»… Και η καταμέτρηση αρχίζει… Στην Ισπανία υπάρχουν 3.400.000 σπίτια άδεια, στη Γαλλία οι τελευταίες επίσημες έρευνες δείχνουν ότι το 2012 υπήρχαν 2.400.000 άδεια σπίτια. Η Ιταλία αναμένεται να δώσει επίσημα στοιχεία το προσεχές καλοκαίρι, όμως σχετική έρευνα που έγινε στη χώρα υπολόγισε ότι ο αριθμός έφτανε το 2012 στα 2 εκατομμύρια ακατοίκητες οικοδομές. Την ίδια ώρα 1.8 σπίτια κατά μέσο όρο παραμένουν χωρίς κάτοικο στη Γερμανία και περισσότερα από 700.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Πορτογαλία υπολογίζονται στις 735.000, ενώ στην Ελλάδα στις 300.000 και στην Ιρλανδία 400.000. Μάλιστα, στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση γκρεμίζει κάπου 40 συγκροτήματα κατοικιών (που κατασκευάστηκαν στην εποχή της «φούσκας» και παρέμειναν έκτοτε κενά), ενώ προβληματίζεται τι να κάνει με 1300 ημιτελείς κατασκευές, δεδομένου ότι η Deutsche Bank προειδοποιεί πως θα χρειαστούν 43 χρόνια για να γεμίσουν τα άδεια σπίτια που έχουν χτιστεί στην Ιρλανδία, με τον συγκεκριμένο δείκτη γεννήσεων…
Στραβά
«Είναι απίστευτο. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό», λέει ο Ντέιβιντ Άιρλαντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Empty Houses στον Guardian. Σκοπός της οργάνωσης είναι να πιέσει, προκειμένου τα σπίτια αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση ανθρώπων που έχουν ανάγκη. «Τα σπίτια υπάρχουν για να ζουν άνθρωποι μέσα. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε κάτι πάει πραγματικά στραβά στη στεγαστική αγορά», συμπληρώνει. Όπως προσθέτει, τα 11 εκατομμύρια άδεια σπίτια της Ευρώπης υπερκαλύπτουν τις ανάγκες μιας ηπείρου που αριθμεί λίγο περισσότερους από 4 εκατομμύρια αστέγους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Φρικ Σπίνεγουιν, διευθυντής του FEANTSA, μιας οργάνωσης που ασχολείται με τους άστεγους σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Είναι σκάνδαλο. Χρειαζόμαστε απλά τα μισά προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα στέγης σε όλη την Ευρώπη».
Πρωτιά Ισπανίας
Μόλις τον προηγούμενο μήνα, το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα που καλούσε την Κομισιόν να αναπτύξει στρατηγική για επίλυση του προβλήματος στέγασης στην Ευρώπη «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». Το ψήφισμα πέρασε με 349 ψήφους υπέρ και 45 κατά. Η Ισπανία έχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη. Τα περισσότερα από τα σπίτια που σήμερα παραμένουν ακατοίκητα χτίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000, προκειμένου να στεγάσουν Βρετανούς και Γερμανούς σε παραθαλάσσιες περιοχές. Τελευταίες έρευνες στη χώρα καταδεικνύουν ότι υπάρχουν 3.400.000 άδειες κατοικίες, δηλαδή το 14% των περιουσιών όλης της Ισπανίας. Ο αριθμός των άδειων σπιτιών αυξήθηκε περισσότερο από 10% μέσα σε μια δεκαετία. Η ισπανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι επιπλέον υπάρχουν 500.000 μισοτελειωμένες κατοικίες, καθώς οι κατασκευαστές σταμάτησαν την ανέγερσή τους με την έναρξη της κρίσης. Κατά τη διάρκεια, πάντως, του «κατασκευαστικού μπουμ» μεταξύ του 2004 και του 2008 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ κατασκευάζονταν περισσότερες από 800.000 κατοικίες ανά έτος. Ορισμένοι Δήμοι στην Καταλονία έχουν απειλήσει τις τράπεζες με πρόστιμο 100.000 ευρώ για κάθε σπίτι στο οποίο κάνουν κατάσχεση και παραμένει ακατοίκητο για περισσότερα από δύο χρόνια. Το δημοτικό συμβούλιο της Τερράσα έχει ήδη διαμηνύσει στις τράπεζες ότι «πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βρουν ένοικους», αλλιώς θα το ίδιο θα κατάσχει τις κατοικίες και θα τις χρησιμοποιήσει για κοινωνικούς σκοπούς.
Λάθος …μέρος
Και βέβαια πρέπει να εξηγήσουμε τι είδους σπίτια είναι αυτά… Τα περισσότερα είναι εξοχικά, που αγοράστηκαν και κτίστηκαν σε «καλύτερες μέρες» και ουδέποτε κατοικήθηκαν. Είναι ακόμη σπίτια που αγοράστηκαν ως «επένδυση» -εντός των αστικών κέντρων- για «να υπάρχει ένα νοίκι», ένα μικρό πρόσθετο εισόδημα. Είναι τέλος ιδιοκατασκευές που έμειναν μισές και που τελικά γκρεμίστηκαν για να διατηρηθεί ένα επίπεδο τιμών στα υπάρχοντα ακίνητα. «Εκατοντάδες χιλιάδες μισοχτισμένα σπίτια ισοπεδώθηκαν» σημειώνεται στο δημοσίευμα. Κοντά σε αυτά τα απίστευτα νούμερα βάλτε και τα άλλα -4.1 εκ. άστεγοι βρίσκονται σήμερα στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων και ξαπλώνουν στο ύπαιθρο πλάι στα άδεια σπίτια. Πολλοί απ΄αυτούς είναι πρώην ένοικοι των σπιτιών -τους πήραν τα σπίτια, έμειναν αυτά άδεια και αυτοί βγήκαν στους δρόμους. Βεβαίως, πολλά από τα ακατοίκητα σπίτια βρίσκονται σε «λάθος» μέρος, απομακρυσμένα από κατοικημένες περιοχές και από επαγγελματικές δραστηριότητες. Όμως, κάποια απ΄αυτά μπορούν να «επανενταχτούν» στην αγορά -εφόσον όμως, οι αγοραστές δεν τα αγοράζουν για να τα κρατήσουν κλειστά, αναμένοντας την άνοδο των τιμών. Επ΄αυτού, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με έρευνα της ίδιας εφημερίδας, το 1/3 των σπιτιών σε μια πανάκριβη περιοχή του Λονδίνου είναι ακατοίκητα, ενώ κάποια απ΄αυτά (εξαιτίας της παλαιότητάς τους) έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.
Με πληροφορίες από την Guardian