Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΜεταφορικό Ισοδύναμο: Ο Πλακιωτάκης λέει "ναι" στη Κρήτη, άγνωστο τι θα γίνει...

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ο Πλακιωτάκης λέει “ναι” στη Κρήτη, άγνωστο τι θα γίνει με τα χρωστούμενα

|

Ο Πλακιωτάκης – υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – βρέθηκε στην Κρήτη (Ηράκλειο) και μίλησε για μεταφορικό ισοδύναμο, για λιμενικά Ταμεία, μεταναστευτικό… 

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει μια πολιτική που δεν θα περιλαμβάνει μόνο σχέδια, αλλά και συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ήδη, είμαστε σε συνεννόηση και επαφή με την εθνική αναπτυξιακή τράπεζα όπου επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων. Επεξεργαζόμαστε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν σχέση είτε με την ενίσχυση κεφαλαίων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μικροδάνεια, έτσι ώστε να τονώσουμε στοχευμένα και συγκεκριμένα τη νησιωτική επιχειρηματικότητα. Εμείς έχουμε διαφορετικού τύπου λογική. Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και δεν βλέπουμε το μεταφορικό ισοδύναμο ως επιδοματικού χαρακτήρα μέτρο».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης και στοιχειοθετημένης θαλάσσιας και νησιωτικής πολιτικής

Τόνισε δε ότι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι δεδομένη και «το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Κρήτη και αναμένεται, σύντομα, να λάβουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες». Δεν είπε όμως τίποτα όσον αφορά το θέμα της καθυστέρησης στην πληρωμή των οφειλόμενων με βάση το Μεταφορικό Ισοδύναμο.. 

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής λιμένων, η οποία όπως τόνισε περιλαμβάνει ένα διαφορετικό τρόπο λιμενικής διακυβέρνησης. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς θέλουμε τους δήμους και τις περιφέρειες συμμέτοχους στην αναπτυξιακή διαδικασία αξιοποίησης των λιμανιών της πατρίδας μας. Το υπουργείο Ναυτιλίας δεν πρόκειται να πάρει κανένα Λιμενικό Ταμείο. Εμείς σε συνεργασία με τους δήμους, τα θεσμικά όργανα, την ΚΕΔΕ, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών, θα προχωρήσουμε στη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των λιμένων της χώρας μας. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αξιοποίηση ενός λιμανιού αφορά κυρίως την τοπική οικονομία και κοινωνία».

Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε, από το Ηράκλειο, ότι διαχρονικά, έχει αποδειχθεί, πως τα διαφορετικά μοντέλα λιμενικής διακυβέρνησης από Οργανισμούς Λιμένος, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Κρατικά Λιμενικά Ταμεία δεν έχουν αποδώσει, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία τα οποία έχουν αξιοποιήσει ευκαιρίες, τόσο εθνικές όσο και ευρωπαϊκές.

«Όταν θα έχουμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο θα το παρουσιάσουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του κάθε λιμανιού ξεχωριστά. Υπάρχουν, για παράδειγμα, δημοτικά λιμενικά ταμεία τα οποία έχουν αποθέματα εκατομμυρίων ευρώ και δεν μπορούν να υλοποιήσουν ένα έργο. Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει, διότι συνδέεται και με την ανταγωνιστικότητα των λιμανιών. Να θυμίσω ότι τα λιμενικά τέλη είναι ανταποδοτικά, άρα τα έσοδα που έχουν τα λιμάνια, είτε δημοτικά, είτε κρατικά, προφανώς και πρέπει να τα επενδύουμε στην ανάπτυξη τη δική τους, με σκοπό να αυξηθούν τα έσοδα των λιμανιών. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να έχεις στο λιμάνι του Ηρακλείου εξοπλισμό του 1980 ή του 1990. Αυτό είναι σαφώς κάτι που μας προβληματίζει» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων λιμανιών της χώρας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η πολιτική κατεύθυνση είναι δεδομένη. Προχωράμε σε διεθνείς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων λιμένων. Το λιμάνι του Ηρακλείου θα είναι από τα πρώτα που θα αξιοποιηθεί σε συνεργασία το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σήμερα θα προχωρήσει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συμβούλων χρηματοοικονομικών νομικών και τεχνικών, έτσι ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να προχωρήσουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των λιμανιών της χώρας μας».

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, λέγοντας ότι είναι εθνικής σημασίας ζήτημα, και πως η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται το επόμενο χρονικό διάστημα: «Ήδη ψηφίσαμε σχέδιο νόμου όπου ουσιαστικά επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, άρα και τις επιστροφές, ενώ ήδη έχουμε τη μεταφορά 9.000 μεταναστών από τη νησιωτική περιφέρεια στην ενδοχώρα.

Το επόμενο διάστρα θα έχουμε άλλες 11.000 μεταφορές, ενώ προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Την ίδια ώρα, ενισχύουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και ενισχύουμε επίσης, την επιχειρησιακή ετοιμότητα των στελεχών του Λιμενικού, που θα βοηθήσουν με αποφασιστικό τρόπο στη φύλαξη των συνόρων μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.