Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΤο μέλλον για τις Κυκλάδες είναι στα χέρια μας

Το μέλλον για τις Κυκλάδες είναι στα χέρια μας

|

Άρθρο του Γιώργου Παπαπαύλου, υποψήφιου βουλευτής Κυκλάδων με το Ποτάμι και με θέμα τι άλλο από τις Κυκλάδες 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

                                                                              Του Γιώργου Παπαπαύλου

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι οι πιο σημαντικές των μεταπολιτευτικών χρόνων. Θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα συνεχίσει  στη σημερινή πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, του πελατειακού κράτους  και της διαπλοκής, αν θα ακολουθήσει μια ανεύθυνη πορεία λαϊκισμού που οδηγεί στην καταστροφή, ή αν θα γίνει, επί τέλους, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Το Ποτάμι ζητάει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών ώστε να βγει τρίτο κόμμα με υψηλό ποσοστό. Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να πάρει με αξιώσεις την τρίτη εντολή διακυβέρνησης της χώρας και να επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία με τους δικούς του όρους. Το Ποτάμι είναι το κόμμα με τα πλέον αξιόλογα στελέχη, όλα με σημαντική επαγγελματική εμπειρία, χωρίς πελατειακά βαρίδια. Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε το κόμμα που θα πάρει από τον ελληνικό λαό την κύρια εντολή κυβέρνησης να υποχρεωθεί να εφαρμόσει την πολιτική εκείνη που θα οδηγήσει τη χώρα μας από την χρεωκοπία στην ανάπτυξη. Τέσσερις είναι οι βασικές γραμμές αυτής της πολιτικής: 1) Ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων 2) Καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος και της διαπλοκής και περιορισμός της κρατικής σπατάλης 3) Κοινωνική και οικονομική υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη. 4) Ενεργή, θετική, ισότιμη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων που χτυπήθηκαν άγρια από τις πολιτική της υπερφορολόγησης, των παράλογων ασφαλιστικών εισφορών και της απίστευτης γραφειοκρατίας. Πρέπει να ελαττωθούν ριζικά οι φόροι, ιδιαίτερα, αλλά όχι μόνο, των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Να δοθεί προτεραιότητα στους νέους επιχειρηματίες με φορολογικές απαλλαγές. Να εκλογικευθεί το ασφαλιστικό σύστημα και να γίνει ανταποδοτικό. Να επιταχυνθούν ριζικά οι διαδικασίες αδειοδότησης και δικαιοσύνης.

Το πελατειακό κράτος και η διαπλοκή ήταν και είναι η κύρια αιτία της χρεωκοπίας της χώρας. Το Ποτάμι θα επιβάλει αξιοκρατικό κράτος δικαίου, όπου τις θέσεις ευθύνης θα παίρνουν οι καλύτεροι, όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και θα υπάρχει πλήρης διαύγεια και έλεγχος για όλες τις δημόσιες δαπάνες. Θα αγωνιστεί ώστε να υπάρχει εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα και αξιοπρεπής κοινωνική περίθαλψη για όλους τους πολίτες. Είναι όλα αυτά δυνατά αν περιοριστούν οι πελατειακές σπατάλες και η ανοχή στη φοροδιαφυγή της διαπλοκής. Να σημειωθεί ότι μόνο τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, που σήμερα συγκυβερνούν, χρωστούν και αδυνατούν να πληρώσουν σχεδόν 300 εκ. ευρώ.

Οι Κυκλάδες μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταρχικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας. Έχοντας ταξιδέψει επαγγελματικά σε περισσότερες από 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, είμαι βέβαιος ότι οι Κυκλάδες είναι το ωραιότερο μέρος του πλανήτη. Ο συνδυασμός φυσικής και αρχιτεκτονικής ομορφιάς, μεσογειακού κλίματος και ζωντανής, φιλόξενης κοινωνίας με πλούσιες τοπικές παραδόσεις, μέσα στο γαλάζιο του Αιγαίου, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Κάθε νησί έχει τις δικές του ιδιαίτερες ομορφιές. Για παράδειγμα, η πατρίδα μου, η Σίφνος, έχει πανέμορφους οικισμούς, εκλεκτή κουζίνα, σπουδαία αγγειοπλαστική, μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα. Η Άνδρος έχει μοναδική καταπράσινη φύση, αρχοντικά νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, μεγάλη εφοπλιστική και πνευματική παράδοση. Η Σύρος έχει επίσης τα σπουδαία αρχοντικά της Ερμούπολης, το πολιτιστικό πάντρεμα της ορθόδοξης και της καθολικής κοινότητας, ωραίες παραλίες, σπουδαία ζαχαροπλαστική. Η Νάξος έχει μοναδικές επιδόσεις στη γεωργία, την κτηνοτροφία,  την τυροκομία. Η Μύκονος και η Σαντορίνη, με τη μοναδική τους αρχιτεκτονική ομορφιά, είναι στην κορυφή των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Ανάλογης αξίας ομορφιές έχουν και η Μήλος, η Τήνος, η Πάρος, η Αμοργός, η Τζιά, η Σέριφος, η Ίος, η Κύθνος, η Κίμωλος, η Φολέγανδρος, η Ανάφη και τα άλλα μικρά Κυκλαδονήσια. 

Είναι προφανές  ότι πρώτη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τουρισμό. Να αξιοποιήσουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού ώστε να προσφέρουμε διαφορετικές τουριστικές υπηρεσίες, να αναπτύξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο από τους 2 (Ιούλιο-Αύγουστο) στους 7 μήνες (Μάϊο-Οκτώβριο). Να διασυνδέσουμε συγκοινωνιακά πολύ καλύτερα τα κυκλαδονήσια ώστε να αυξήσουμε το διεθνές τουριστικό ενδιαφέρον των Κυκλάδων. Και να ενθαρρύνουμε την άμεση συνεργασία μεταξύ των Κυκλάδων, ώστε το τουριστικό μας προϊόν να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό. Στη Σίφνο έχουμε κάνει την αρχή μιας τέτοιας συνεργασίας, αφού κάθε Σεπτέμβριο έρχονται πολιτιστικά σωματεία από όλα τα κυκλαδονήσια και συμμετέχουν στο γαστρονομικό φεστιβάλ Τσελεμεντέ.

Αλλά μόνο ο τουρισμός δεν φτάνει. Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας, κυρίως ο πρωτογενής τομέας. Τα νησιά-πρωτοπόροι στον τομέα αυτό, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Σύρος, μπορούν να γίνουν το παράδειγμα για όλα τα άλλα νησιά, έτσι ώστε τα τοπικά αγροτικά προϊόντα να γίνουν τουλάχιστον μέρος των τουριστικών υπηρεσιών, αλλά και να φτάσουν και σε μεγαλύτερες αγορές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο τομέας της ενέργειας. Είναι απαράδεκτο να είμαστε ακόμα εξαρτημένοι από ακριβά, επιζήμια ορυκτά καύσιμα όταν έχουμε στη διάθεσή μας τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου. Ως Δήμος Σίφνου είμαστε σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο των Κυκλάδων ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και από τη Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου. Στόχος μας σε όλες τις Κυκλάδες πρέπει να είναι η ενεργειακή αυτονομία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε βαθμό τουλάχιστον 70%.

Αλλά εκτός από τις ευκαιρίες υπάρχουν και τα προβλήματα. Οι τελευταίες θεομηνίες που έπληξαν κυρίως την Τήνο αλλά και την Άνδρο και τη Σύρο έδειξαν πόσο ευάλωτοι είμαστε όταν οι υποδομές μας δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν απρόοπτα. Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα τα μέτρα εκείνα που δεν θα επιτρέψουν επανάληψη των προβλημάτων.  Κοινά προβλήματα των περισσότερων Κυκλάδων είναι η ύδρευση, η αποχέτευση, τα απορρίμματα. Για την αντιμετώπισή τους πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα επιδότησης. Σε αρκετά νησιά υπάρχουν σοβαρές, απαράδεκτες ελλείψεις σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες  όπως η υγεία, η παιδεία και η συγκοινωνία. Τη βασική ευθύνη γι’ αυτές έχει το κεντρικό κράτος, η κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει σεβαστή η αρχή της νησιωτικότητας και να εξασφαλισθεί ότι οι συνθήκες ζωής στα νησιά δεν θα είναι δυσμενέστερες από εκείνες στην κεντρική χώρα.

Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι Έλληνες πολίτες, και ανάμεσά τους οι πολίτες των Κυκλάδων, θα ακούν τις ίδιες υποσχέσεις από τους ίδιους πολιτικούς, θα εξωθούνται να αποφασίσουν ανάμεσα στην οργή και στο φόβο, θα βομβαρδίζονται από πλαστά, ξεπερασμένα διλήμματα: δεξιά-αριστερά, μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Για το Ποτάμι το δίλημμα είναι ένα: πίσω ή μπροστά, πελατειακό, χρεωκοπημένο σύστημα ή αξιοκρατική, παραγωγική Ελλάδα; Οι ευκαιρίες είναι στα χέρια μας. Το μέλλον εξαρτάται από την απάντηση που θα δώσουμε εμείς, οι Έλληνες πολίτες. Γι’ αυτό ζητάμε την φήφο σας.

Ο Γιώργος Παπαπαύλου είναι υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με το Ποτάμι. Εργάστηκε κυρίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών. Ήταν δημοτικός σύμβουλος Σίφνου (2011-2014)

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Η ώρα για τα «Χριστούγεννα στη Σαντορίνη» έφτασε!!

Ο Άγιος Βασίλης μαζί με τα ξωτικά του θα… προσγειωθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης για να φωτογραφηθούν, να μοιράσουν ευχές και φυσικά να ακούσουν τις επιθυμίες όλων.

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Google: Διαγράφει εκατομμύρια λογαριασμούς από σήμερα – Πώς να τον διατηρήσετε

Η Google προχωρά στην κίνηση αυτή για λόγους ασφαλείας, καθώς οι ξεχασμένοι και αχρησιμοποίητοι λογαριασμοί είναι πιο πιθανό να παραβιαστούν

Μιχ. Φραγκίσκος: “Περισυλλογή στη Σμύριδα”

Αρθρο του Μιχάλη Φραγκίσκου με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την Σμύριδα - "χαρακτηρίζεται ως άγνοια κινδύνου του Δήμου για το βάρος που επωμίζεται".

Το Βόρειο Σέλας ξανά πάνω από τον ουρανό της Δράμας

Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες

Έρευνα: Δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες εμπλοκής σε τροχαίο για θυμωμένους ή λυπημένους οδηγούς

Μελέτη από το Virginia Tech Transportation Institute δείχνει ότι η επιθετική οδήγηση προκαλείται συχνά από αρνητικά συναισθήματα

ΙΝΣΕΤΕ: Πάνω από 2 εκατ. οι αφίξεις στη χώρα, τον Οκτώβριο (γραφήματα)

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τις αεροπορικές αφίξεις και τον οδικό τουρισμό (γραφήματα)

Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου: Ερχεται σε λίγες ημέρες (16/12) 2ο σεμινάριο

Ενεργός ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου πραγματοποιεί σεμινάρια επιμόρφωσης των μελών του

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της νέας φουρνιάς ταξιδιωτών Generation T

ΑΒΤΑ - Οι 4 εντελώς νέες τάσεις στα ταξίδια του 2024

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά