Ο Νίκος Μανιος, Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της Βουλής μιλάει για τα ψέματα της αντιπολίτευσης και για την αδυναμία να προχωρήσουν σε εκτροπή Τύπου 1967…
«Όταν είδα την εικόνα στις Πρέσπες του Τσίπρα και του Ζάεφ και των άλλων Υπουργών εκεί, σε ένα πραγματικά ειδυλλιακό, φιλειρηνικό, ειρηνικό τοπίο, ήξερα για τη Συμφωνία και είχα πει ότι θα κάνουμε τη Συμφωνία, γιατί αυτήν τη φορά η Αριστερά ήρθε για να κυβερνήσει και να λύσει προβλήματα χωρίς δεύτερες σκέψεις του λεγόμενου «πολιτικού κόστους».
Ομιλία του Νίκου Μανιού – βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Και μετά, περνώντας ο καιρός, σε αυτήν τη λίμνη είδα να καταποντίζονται προσωπικότητες, κόμματα, ιστορία και αναρωτήθηκα μήπως ήταν η λίμνη του Λοχ Νες; Μήπως ήταν το τέρας του Λοχ Νες που τους καταποντίζει; Και άρχισα να το αναζητώ μέσα μου αυτό. Τι είναι;
Είναι το ψέμα που κουβάλησαν χρόνια τώρα, όταν ήρθε η πραγματικότητα να τους πει, πάρτε θέση. Είστε υπέρ της εθνικής γραμμής που την επικαλεσθήκατε μέσα στη Βουλή και το ’17 και ’18; Εάν είστε, να, η εθνική γραμμή. Όλα τα άλλα είναι ευφυολογήματα. Όλα είναι ψευδή ευφυολογήματα. Ψηφίστε την.
Άμα την ψηφίσουν, θα δικαιωθεί ποιος; Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά, ο Τσίπρας.
Αυτό, όμως, πληρώνεται. Δεν μπορεί ο κόσμος και οι βουλευτές να βλέπουν στο βίντεο τον κ. Σαμαρά, που θεωρήθηκε ο μεγαλύτερος οπαδός του ονόματος χωρίς τον όρο «Μακεδονία», να λέει στον κ. Χατζηνικολάου: «Κοιτάξτε κάτι, τα Σκόπια έχουν μία κόκκινη γραμμή, που λέγεται «όνομα σύνθετο». Αυτό δεν το δέχονται. Αν υποθέσουμε ότι το δεχτούν, που δεν το βλέπω…» -αυτά είναι τα λόγια του- «…τότε το συζητάμε».
Να πάρουμε τον Μητσοτάκη τον αείμνηστο, τι αγώνα έδωσε; Να πάμε στη συνέχεια στην ενδιάμεση συμφωνία; Να πάμε στο 2003 που ήταν Υφυπουργός Εξωτερικών ο κ. Λοβέρδος; Να πάμε να δούμε τι είπε ο κ. Βενιζέλος στον ΟΗΕ; Να πάμε να δούμε ποια ήταν όλα αυτά;
Τι είπε ο κ. Μητσοτάκης εδώ; Είπε, «Κύριε Λεβέντη, είσαι νέος στο Κοινοβούλιο και δεν ξέρεις. Έχουμε εθνική γραμμή που έχει τρία πράγματα». Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, το περίφημο «για όλες τις χρήσεις» και να φύγουν τα αλυτρωτικά στοιχεία. Όλα αυτά γίνονται, αλλά δεν ψηφίζουμε. Κάνουμε μία δεξιά στροφή, γιατί εκεί είχε ξεκινήσει να τον παρασέρνει το κόμμα. Το κόμμα του παρασύρθηκε.
Δεν βγαίνουν να μιλήσουν Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, που είχαν δώσει μάχη γι’ αυτή, με εξαίρεση την κυρία Μπακογιάννη, που είπε επανειλημμένως τι είχε πει τότε και τι πίστευε.
Άρα λοιπόν, αυτό το ψέμα είναι το άγος που τους βουλιάζει στις Πρέσπες. Δεν είναι το τέρας του Λόχνες, που κάποια στιγμή έτσι μου φάνηκε κάτι παράξενο.
Όσον αφορά τη Συμφωνία, λένε: «Δεν έφεραν το Σύνταγμα. Δεν είναι διορθωμένο. Θα το κάνουν μετά…». Τι λέει η Συμφωνία και από ποιον επιβλέπεται η Συμφωνία; Από τον Τσίπρα και τον Ζάεφ; Η Συμφωνία γίνεται με την ευθύνη του ΟΗΕ, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες. Εάν κάτι παρεκκλίνει ή από την μία πλευρά ή από την άλλη, έρχεται ο ΟΗΕ και λέει «Όχι».
Θα τους βάλουμε -λέει- στο ΝΑΤΟ. Γιατί; Ποιος τους εμπόδιζε μετά την καταδίκη το 2011 της Ελλάδας, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης; Δεκατέσσερα ένα ήταν η ψηφοφορία εναντίον της Ελλάδος. Γιατί; Διότι παραβήκαμε την ενδιάμεση συμφωνία και βάλαμε βέτο να μην μπουν στο ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε δικαίωμα να ξαναβάλουμε βέτο. Όποτε θέλουν τη βάζουν.
Τώρα γιατί οι ξένες δυνάμεις παίζουν έτσι το διπλωματικό τους παιχνίδι, μας αφήνει αδιάφορους; Υπήρξε ποτέ Ελλάδα ή θα υπήρχε ποτέ Ελλάδα αν δεν ήταν πάντα σε ένα ιστορικά δικαιωμένο συμμαχικό μπλοκ; Εάν δεν έκανε την επιλογή η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, από τα χρόνια της Επανάστασης να πάει με το φιλοαγγλικό κόμμα κι όχι με το φιλορωσικό, θα ήταν ίδια τα πράγματα; Δεν θέλουμε, λοιπόν. Δεν πάει πουθενά η χώρα που θα λέγεται «Βόρεια Μακεδονία» κι όχι σκέτο «Μακεδονία».
Ξέρω ότι όλα τα ακούτε στραβά, γιατί στραβά αρμενίζετε και δεν σας φταίει ο γιαλός. Και γι’ αυτό θα βυθιστείτε κι εσείς.
Επικαλείστε όλοι της Αντιπολίτευσης, σύσσωμης, -και δεν εννοώ τους χρυσαυγήτες- τη συνείδηση και την ελευθερία της έκφρασης. Ποιο κόμμα έχει βάλει υποχρεωτική πειθαρχία; Όλα τα άλλα, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν βάζουμε εμείς πειθαρχική ψήφο; Εσείς βάζετε. Ας τολμήσει ένας Βουλευτής από αυτούς τους «Καραμανλικούς» -δεν ξέρω πώς τους λένε- που είναι υπέρ της Συμφωνίας, να ψηφίσει, να δει το κεφάλι του κομμένο από το κόμμα του. Αλλού αυτά, τα περί «δημοκρατίας» και περί «συνείδησης».
Δεν έχουμε -λέει- νομιμοποίηση. Δεν πήραμε προχθές ψήφο εμπιστοσύνης; Δεν μου φαίνεται και παράξενο να θέλετε για τρεις-τέσσερις μέρες να παίξετε το παιχνίδι της αποσταθεροποίησης. Και δεν σας τα λέω τώρα από αυτό το Βήμα, τα είπα από την προηγούμενη εβδομάδα. Το παίζετε καλά. Δεν μπορείτε να κάνετε εκτροπή τύπου ΄67 για δύο λόγους. Πρώτον, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι αυτές που ήταν τότε και δεύτερον, γιατί είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.