Πέμπτη, 14 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΜακρόνησος: Στην Βουλή για ενημέρωση με στελέχη του ΚΚΕ

Μακρόνησος: Στην Βουλή για ενημέρωση με στελέχη του ΚΚΕ

|

Ο Δήμαρχος Κέας, Ιωάννης Ευαγγέλου, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Κ.Κ.Ε. για το ιστορικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μακρονήσου, που χρονολογείται από την εποχή της δημιουργίας του Ελληνικού κράτους δηλαδή το 1830

Μπορεί μετά τις αντιδράσεις των Βουλευτών Κυκλάδων (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) η Κυβέρνηση να πάγωσε για λίγο το θέμα της Μοκρονήσου (διοικητική μεταφορά από το Δήμο Κέας στο Δήμο Λαυρεωτικής όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον περασμένο Μάρτιο), έως τον Σεπτέμβριο όταν και θα τεθούν επί τάπητος τα χωροταξικά θέματα του “Κλεισθένη 1”, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι της Κέας έχουν μείνει με σταυρωμένα χέρια. 

Κι έτσι χθες πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στα Γραφεία του Κ.Κ.Ε. στη Βουλή των Ελλήνων, για τα θέματα της Μακρονήσου (φωτο typologies.gr) . Στη συνάντηση παρευρέθηκαν τα στελέχη του κόμματος του Κ.Κ.Ε. κύριος Θανάσης Παφίλης, Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. και κύριος Δημήτρης Γόντικας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. και από πλευράς του Δήμου Κέας ο Δήμαρχος Κέας, κύριος Ιωάννης Ευαγγέλου, συνοδευόμενος από τον πρώην Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριο Μόσχο Κορασίδη.

Στην συνάντηση ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Κ.Κ.Ε. για το ιστορικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μακρονήσου, που χρονολογείται από την εποχή της δημιουργίας του Ελληνικού κράτους δηλαδή το 1830. Τους ενημέρωσε επίσης για τις θεσμικές και νομικές εξελίξεις διαχρονικά σε σχέση με την διοικητική και ιδιοκτησιακή κατοχύρωση, αλλά και τη μέριμνα του δήμου Κέας για τη Μακρόνησο.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Κέας για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη της μνημειακής σπουδαιότητας της Μακρονήσου από την περίοδο που μετετράπη σε χώρο εξορίας. Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δήμου Κέας από όλες τις δημοτικές αρχές να προσκαλέσει την κεντρική διοίκηση σε συνεργασία εύρεσης τρόπων αξιοποίησης του νησιού, έχοντας μάλιστα εκπονήσει και μελέτη με συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς ανταπόκριση μέχρι σήμερα.

Ο κύριος Μόσχος Κορασίδης αναφέρθηκε στα θέματα αγροτικού και κυρίως κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος της Μακρονήσου. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στο ρόλο των λίγων Τζιωτών που δραστηριοποιούνται από πολύ παλιά στο χώρο αυτό και στη συμβολή τους στην διατήρηση των τοπικών φυλών της αγελάδας Κέας και των προβάτων Κέας.

Οι εκπρόσωποι του Κ.Κ.Ε. δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να αναδειχθούν οι εγκαταστάσεις του τόπου μαρτυρίου Ελλήνων κατά την περίοδο της εξορίας και την θέση του κόμματός τους να μην εκχωρηθεί η Μακρόνησος σε εμπορικές δραστηριότητες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ελένη Λεγάκη μιλά για τη μητέρα της, Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη, και αποκαλύπτει άγνωστες στιγμές (video)

Από τα πρώτα βήματα της μεγάλης κυρίας του νησιώτικου τραγουδιού, μέχρι τις τελευταίες της κουβέντες και τη μεγάλη επανένωση των Κονιτόπουλων. (video)

Αντίο στην Πόπη Χριστοδούλου: Η «ψυχή» του θεάτρου και η αγαπημένη υπηρέτρια του «Στο Παρά Πέντε»

Μια γυναίκα που έδινε φως στη σκηνή και δύναμη στους μαθητές της

Ντοματοσαλάτα με παξιμάδι & κρίταμο – Το καλοκαίρι στο πιάτο σας!

Μια δροσερή, χορταστική και υγιεινή σαλάτα που γίνεται… πλήρες γεύμα.

Τζόκερ: 26,5 εκατομμύρια ευρώ, απόψε κληρώνει το μεγαλύτερο τζακπότ στην ιστορία του παιχνιδιού!

Μετά από 41 συνεχόμενα τζακπότ, η σημερινή (14/08) κλήρωση μοιράζει ποσό-ρεκόρ. Η αγωνία κορυφώνεται στις 22:00.

Τι είναι οι «Κρυφοί Γύροι Μπόνους» και γιατί οι περισσότεροι παίκτες οριακά τους προσέχουν

Τι είναι οι «Κρυφοί Γύροι Μπόνους» και γιατί οι περισσότεροι παίκτες οριακά τους προσέχουν

Χίος: στην άσφαλτο πυροσβέστες για λίγα λεπτά ξεκούρασης

Μια φωτογραφία από το μέτωπο της φωτιάς συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, αποτυπώνοντας την εξάντληση και την αυταπάρνηση των πυροσβεστών.

Υπουργείο Παιδείας: 10.000 νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, μεγάλη ανάσα

Από σήμερα 13 Αυγούστου ως τις 18 του μήνα, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για μόνιμο διορισμό σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή.

Αντίο στη Χρυσούλα Μάνη, μορφή-σύμβολο της Σχοινούσας

Ο σύλλογος Σχοινουσιωτών αποχαιρετά με θλίψη την αγαπημένη Χρυσούλα, που με το χαμόγελό της σημάδεψε το νησί.

Κουφονήσια: Μάχη με τον χρόνο για να ξανατρέξει το νερό – Διπλή βλάβη στις μονάδες αφαλάτωσης

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος περιγράφει το θρίλερ των τελευταίων ημερών για την αποκατάσταση των βλαβών και καλεί τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις σε περιορισμό της κατανάλωσης.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: «Πράσινο φως» για ασφαλιστικά μέτρα κατά του συρματοπλέγματος

Η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την απομάκρυνση της περίφραξης γύρω από το εμβληματικό μνημείο.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.