Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΜακρόνησος: Ιστορική απόφαση, αυθαίρετα ήταν και πάνε..

Μακρόνησος: Ιστορική απόφαση, αυθαίρετα ήταν και πάνε..

|

Κατεδαφίζονται με απευθείας υπουργική απόφαση, τα αυθαίρετα της Μακρονήσου – Η αιχμή για την απόσταση με τον …Δήμο και η δήλωση του Νίκου Συρμαλένιου σχετικά με την εν λόγω απόφαση που χαρακτηρίζεται ως “ιστορική” 

«Ιστορική τομή που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα… τα Υπουργεία μπορούν να πάρουν αυτή την απόφαση, την οποία παίρνει σήμερα το κεντρικό κράτος, για να αποκαταστήσει, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα και στους βασανισμένους των χρόνων της Μακρονήσου, την ιστορική μνήμη» Αυτή τη δήλωση έκανε χθες το απόγευμα ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στη Μακρόνησο, με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.

Αναφερόμαστε στην σχετική ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στην κατατεθείσα σήμερα τροπολογία περί «κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις», η σημασία της Μακρονήσου, ως ιστορικού τόπου εξορίας και μαρτυρίου χιλιάδων πολιτών και στρατιωτών, εκτοπισμένων για τα πολιτικά τους φρονήματα, ιδίως κατά την περίοδο 1946-1953, βεβηλώνεται από σειρά αυθαίρετων παρεμβάσεων, οι οποίες δεν στάθηκε δυνατό να αποφευχθούν λόγω της απόστασης του νησιού από τον δήμο στον οποίο υπάγεται διοικητικά, αλλά και της έλλειψης των αναγκαίων υλικών και οργανωτικών μέσων για τη διατήρηση και διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των διατηρητέων κτισμάτων της Μακρονήσου, εκείνων δηλαδή που έχτισαν οι ίδιοι οι εκτοπισμένοι. Ειδικότερα, ύστερα από αυτοψία που διενήργησαν μέλη του Σώματος Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Όπως επισημαίνεται στη ρύθμισης, η ανάγκη αποκατάστασης της ιστορικότητας του τόπου και της αποτροπής αντίστοιχων αυθαίρετων παρεμβάσεων στο μέλλον, επιβάλλουν τη λήψη άμεσων μέτρων από την πολιτεία και την κατεδάφισή τους.

Εμείς να σημειώσουμε ότι η έκφραση “Λόγω της απόστασης του νησιού από το δήμο στον οποίο υπάγεται διοικητικά” επιβεβαιώνει την κυβερνητική βούληση να περάσει η Μακρόνησος από το Δήμο Κέας στον αντίστοιχο Λαυρεωτικής, κάτι που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις ακόμη και εντός της Κυβέρνησης.. 

Τομή

Και όπως σημειώσαμε ο Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες πήρε το λόγο και τοποθετήθηκε για το θέμα αυτό … Και παραθέτουμε την παρέμβασή…

«Επειδή παίρνω τον λόγο, θεωρώ ελάχιστη υποχρέωση μου να εκφράσω και εγώ από την πλευρά μου τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θανόντων.

Ελπίζω, βεβαίως, η σημερινή συζήτηση να είναι απαρχή για να γίνει ένα μάθημα η τραγωδία την οποία πέρασε η χώρα σε όλο το πολιτικό σύστημα. Νομίζω ότι αρκετά από τα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ληφθεί και επίσης αποφασίζονται σήμερα, βοηθούν προς την κατεύθυνση αναστροφής μιας μακρόχρονης κατάστασης, η οποία οδηγούσε με το στρεβλό τρόπο ανάπτυξης της χώρας σε επανειλημμένες τραγωδίες.

Πήρα τον λόγο, όμως, για να πω μια κουβέντα για την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος για το θέμα της Μακρονήσου. Το λέω αυτό εκφράζοντας και τους άλλους δύο συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ από τις Κυκλάδες, τον Α. Συρίγο και τον Ν. Μανιό, που συμμετέχουν σε άλλα Τμήματα, διότι είχαν δημιουργηθεί ορισμένες ασάφειες σε σχέση με το θέμα της Μακρονήσου.

Καταρχήν, να πούμε όπως λέει και η αιτιολογική έκθεση ότι στις 16/5 του 1989, η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη με την ιστορική της απόφαση χαρακτήρισε ολόκληρο το νησί της Μακρονήσου ως ιστορικό τόπο και τα κτήρια των βασανιστηρίων ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Επίσης, με το Προεδρικό Διάταγμα 895/1995 καθορίστηκαν οι χρήσεις γης και ο περιορισμός της δόμησης στην κατεύθυνση προστασίας του ιστορικού αυτού τόπου.

Με τη σημερινή τροπολογία δίνεται η δυνατότητα, με απόφαση του Υπουργού, μετά από έλεγχο των Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δόμησης, να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό νησί της Μακρονήσου.

Νομίζω ότι αυτό είναι μια απόφαση η οποία πρέπει να υλοποιηθεί τάχιστα, ανεξάρτητα από τη διοικητική υπαγωγή του νησιού σε οποιονδήποτε δήμο. Το λέω αυτό, γιατί υπήρξε ένα θέμα ότι διοικητικά η Μακρόνησος ανήκει στο νησί της Κέας, άρα, με την ευρεία έννοια, στις Κυκλάδες. Δεν έχει σημασία σε ποιο δήμο ανήκει. Σημασία έχει ότι τα Υπουργεία μπορούν να πάρουν αυτή την απόφαση, την οποία παίρνει σήμερα το κεντρικό κράτος, για να αποκαταστήσει, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα και στους βασανισμένους των χρόνων της Μακρονήσου, την ιστορική μνήμη.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτή η τροπολογία, πραγματικά, αποτελεί μια ιστορική τομή που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γλινάδο- Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων: Διασκεδάζουμε το “Εναστρον” για καλό σκοπό

Στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Έναστρον" στο Γλινάδο!! - Ποιος είναι ο λόγος;

Νάξος: Φωταγωγήθηκε το δέντρο, χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους (video)

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη πλατεία Πρωτοδικείου - Γέμισε με παιδικά χαμόγελα ένα ολόκληρο νησί (video)

Φιλώτι – Σύλλογος: Πρώτος σε ψήφους ο Στέφανος Νίαος, συστήνεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πόσοι ψήφισαν, ποιοι εκλέγονται

ΥΠΕΝ – Ηλεκτρικά τιμολόγια: Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις

Δέκα (10) χρήσιμες ερωταπαντήσεις του ΥΠΕΝ για τις αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2024

Κωμιακή – Σύλλογος Γυναικών: Παρουσία Χριστουγεννιάτικου Παζαριού

Για δύο Κυριακές (10 - 17 Δεκεμβρίου) στην Κωμιακή έχουμε Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Naxos Medical: Στη Νάξο (11-12/12) ο γιατρός πνευμονολόγος Νίκος Κουφός

Διήμερο ιατρικών εξετάσεων (11-12 Δεκεμβρίου) από τον γιατρό πνευμονολόγο Νίκο Κουφό στο Naxos Medical

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express