Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΜ. Κόνσολας "Η κυβέρνηση δεν θέλει τη λειτουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής"

Μ. Κόνσολας “Η κυβέρνηση δεν θέλει τη λειτουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής”

|

Ερώτηση για την ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής και λειτουργία του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτική υπέβαλλε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κος Μάνος Κόνσολας τονίζοντας ότι είναι ζητήματα που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός (2016 στη Νίσυρο) αλλά έως τώρα δεν έχει γίνει κάτι προς αυτή τη κατεύθυνση 

«Η κυβέρνηση δεν θέλει τη λειτουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής γιατί θα αναδειχθούν οι καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της επιλογών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τη διαχείριση του μεταναστευτικού, επισημαίνει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Υπενθυμίζει ότι με το άρθρο 34 του ν.4150 του 2013 θεσπίστηκε η ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και προβλεπόταν να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση για τα θέματα χάραξης και άσκησης νησιωτικών πολιτικών. Το μόνο που απέμενε για την ενεργοποίηση και λειτουργία του, ήταν η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Στον ίδιο νόμο, με το άρθρο 33 θεσπίστηκε η σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή φορέων, το οποίο, μάλιστα, είναι υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού.

Όπως τονίζει στην Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κόνσολας, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και οι δύο αυτοί νέοι θεσμοί αδρανοποιήθηκαν, την ώρα, μάλιστα, που εφαρμόζονται πολιτικές από την πλευρά της κυβέρνησης που πλήττουν ευθέως την έννοια της νησιωτικότητας, όπως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, το Δεκέμβριο του 2016 εξήγγειλε από τη Νίσυρο την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς, μέχρι σήμερα, να έχει γίνει τίποτα.

Την ίδια ημέρα, εξήγγειλε την ανασύσταση και ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς και σε αυτή την περίπτωση να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εξαγγελία. Ουσιαστικά, το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής δεν υφίσταται αφού η θητεία των μελών του έληξε το Δεκέμβριο του 2014 και έκτοτε δεν έχει ανανεωθεί, ενώ δεν έχει συνεδριάσει ποτέ.

Ο Μάνος Κόνσολας απευθύνει δύο ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

1ον: Για ποιο λόγο δεν έχει προωθηθεί ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής;

2ον: Τι προτίθεται να κάνει με το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής που συστάθηκε με το άρθρο 33 του Νόμου 4150 του 2013; Για ποιο λόγο δεν έχει ανανεωθεί η θητεία των μελών του που είχε λήξει το Δεκέμβριο του 2014 και για ποιο λόγο δεν έχει συγκληθεί ποτέ τα τρία τελευταία χρόνια;

Το  πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής και λειτουργία του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής»

Κύριε Υπουργέ,

Με το νόμο 4150 του 2013, που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά, με το άρθρο 34, τροποποιήθηκε προηγούμενη διάταξη του ν.3852 του 2010 και θεσπίστηκε η ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής», το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ο στόχος ήταν, το Ινστιτούτο να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση για τα θέματα χάραξης και άσκησης νησιωτικών πολιτικών.

Το μόνο που απέμενε για την ενεργοποίηση και λειτουργία του, ήταν η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Αν οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για τη μη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, στον ένα χρόνο που παρέμεινε στην εξουσία, είναι δεδομένες, οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κυβερνά εδώ και τρία χρόνια είναι πολλαπλάσιες, αφού δεν προώθησε το Προεδρικό Διάταγμα.

Στον ίδιο νόμο, με το άρθρο 33 θεσπίστηκε η σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή φορέων, το οποίο, μάλιστα, είναι υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού.

Αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι δύο αυτοί νέοι θεσμοί αδρανοποιήθηκαν, την ώρα, μάλιστα, που εφαρμόζονται πολιτικές από την πλευρά της κυβέρνησης που πλήττουν ευθέως την έννοια της νησιωτικότητας, όπως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Το οξύμωρο είναι ότι ο κ. Πρωθυπουργός το Δεκέμβριο του 2016 εξήγγειλε από τη Νίσυρο την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Ο κ. Πρωθυπουργός εξήγγειλε την ίδια ημέρα, στις 13 Δεκεμβρίου του 2016 από τη Νίσυρο, την ανασύσταση και ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς και σε αυτή την περίπτωση να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εξαγγελία.

Η ουσία είναι ότι το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά και ουσιαστικά έχει αδρανοποιηθεί, τη στιγμή που υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή στο νησιωτικό χώρο αλλά και ζητήματα όπως το μεταναστευτικό.

Μάλιστα, η πρώτη θητεία των μελών του είχε λήξει στις 31-12-2014 και έκτοτε η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει νέα μέλη ούτε έχει συγκαλέσει  το Συμβούλιο, το οποίο δεν έχει συνεδριάσει ποτέ.

Η δικαιολογία ότι είναι ένα πολυπληθές συμβούλιο και είναι δύσκολη η σύγκλησή του δεν ευσταθεί, αφού υπάρχει και η λύση της τηλεδιάσκεψης.

Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη λειτουργία του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, όπως δεν επιθυμεί και τη λειτουργία ενός ανεξάρτητου Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.

Γιατί η λειτουργία του θα μπορούσε να παράξει μελέτες για το κόστος της  κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που η κυβέρνηση αποφεύγει επιμελώς.

Το θλιβερό, βεβαίως, είναι οι εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού που δεν υλοποιήθηκαν, κάτι βεβαίως που κανέναν δεν εκπλήσσει.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Για ποιο λόγο δεν έχει προωθηθεί ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής;
  2. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής που συστάθηκε με το άρθρο 33 του Νόμου 4150 του 2013; Για ποιο λόγο δεν έχει ανανεωθεί η θητεία των μελών του που είχε λήξει το Δεκέμβριο του 2014 και για ποιο λόγο δεν έχει συγκληθεί ποτέ τα τρία τελευταία χρόνια;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Φιλ. Φόρτωμας: Για 2η φορά θετικός στον Covid 19

Ο υποψηφιος βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, για 2η φορά βρέθηκε θετικός στον Covid 19

Εκλογές 2023 – ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια, ποιοι είναι στις Κυκλάδες

Εκλογές 2023: Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Οι συμμετέχοντες στις Κυκλάδες

Δίκη Αλκη Καμπανού: Η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας - Πότε συνεχίζεται η δίκη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Απέκτησε τεχνολογία σε θέματα κρίσεων

Παραδόθηκε στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων GPS για τον βέλτιστο συντονισμό σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις

Ιταλία – Σαρδηνία: Βάζει όριο επισκεπτών τις παραλίες, τι ισχύει για τις πετσέτες

Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

ΑΟ Θήρας: Κράτησε την Τσοχατζή, “άρπαξε” την Λορένα Φίτζοκ (video)

Ο ΑΟ Θήρας συμπληρώνει το ρόστερ του - Απέκτησε την 20χρονη διεθνή Σλοβένα ακραία Λορένα Φίτζοκ (video)

ΠΝΑι – Χατζημάρκος: “Τον Ιούλιο έτοιμη η μελέτη για κατασκευή κατοικιών, επίκεντρο τα Δωδεκάνησα”

Χατζημάρκος: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη κατοικιών στα νησιά - "Το θέμα το έθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν καταρχήν θετικός"

Υπουργείο Ναυτιλίας: Με πιλότο τη Νάξο σε ζητήματα λιμενικών υποδομών (!!!)

Υπ. Ναυτιλίας: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά - Η σχέση με τη Νάξο και την Ηρακλειά

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο “MuSifanto ” από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 - Τι περιλαμβάνει

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε καλύτερα”: Η Κυριακή Γεωργαλά στο πλευρό Πολυκρέτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κυριακής Γεωργαλά με τη παράτακή του (Αξίζουμε καλύτερα)

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: “Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποπέμψει άμεσα τον νταή αντιδήμαρχο”

Η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" ζητάει από τον Δήμαρχο την άμεση απομπομπή του Αντιδημάρχου Παιδείας για την εις βάρος του καταγγελία από πολίτη του νησιού

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.