Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΛιμενικά Ταμεία… εκσυγχρονισμός αλλά στα χέρια των Δήμων

Λιμενικά Ταμεία… εκσυγχρονισμός αλλά στα χέρια των Δήμων

|

Οι σκέψεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα λιμενικά Ταμεία και τον τρόπο διαχείρισής τους – Τι λένε οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 

Ευρεία σύσκεψη, με θέμα την οργάνωση των Λιμενικών Ταμείων και κυρίως τον εκσυγχρονισμό των φορέων διαχείρισης των λιμένων, οργάνωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του ανοικτού διαλόγου που έχει αρχίσει για τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνησης.

Ο κ. Κουρουμπλής ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης για την παρουσία τους, αλλά και για τη συνεργασία που είχαν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως είπε, ένας από τους τομείς που προωθείται στο ΥΝΑΝΠ είναι το Σύστημα Λιμενικής Διακυβέρνησης.

 «Έχουν ήδη καταγραφεί όλα τα λιμάνια και οι όρμοι της χώρας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, θεωρώντας ότι στα λιμάνια μπορεί να στηριχτεί ένα μέρος της ανάπτυξης της χώρας, είτε αφορά αυτόν τον κλάδο της κρουαζιέρας είτε του εμπορίου. Τώρα έχει έρθει η ώρα να διευθετηθεί η λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων.

Θεωρούμε ότι πρέπει τα ταμεία να μείνουν στα χέρια των ανθρώπων που έχουν παρουσία στην αυτοδιοίκηση, αλλά πρέπει να βρεθεί ένα μοντέλο που θα συνενώσει τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, χωρίς να τις απομειώσει.

Τα μεγάλα λιμάνια που είναι ήδη Ανώνυμες Εταιρίες, δεν προβλέπεται να συνενωθούν με άλλα μικρότερα, όπως πολλοί φοβούνται. Αυτό που προτείνεται είναι να γίνουν άλλες Ανώνυμες Εταιρίες με τα μικρότερα λιμάνια, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα και η αυτονομία όλων.

Στόχος είναι το αναπτυξιακό κομμάτι να είναι ενιαίο, ώστε να μπορούν να εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στη διαχείριση των λιμανιών. Ο διάλογος είναι σε εξέλιξη, όλα είναι ανοικτά και υπό συζήτηση.

Είμαστε σε επικοινωνία με την Αυτοδιοίκηση, με απώτερο σκοπό όλοι μαζί να καταλήξουμε σε ένα μοντέλο, που θα βοηθήσει τη χώρα αναπτυξιακά. Ένα ζήτημα είναι αν η εταιρία αυτή θα είναι σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας. Το θέμα είναι υπό συζήτηση», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Σαντορινιός

Ο κ. Σαντορινιός δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξουν φορείς διαχείρισης των λιμανιών που θα είναι επαρκώς στελεχωμένοι. Φορείς που θα έχουν τεχνική επάρκεια, επάρκεια πόρων και προσωπικό που να μπορεί να υλοποιήσει τα σχέδια για ανάπτυξη των λιμανιών των νησιών. Σε αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να αποξενωθούν οι Δήμοι και οι τοπικές αρχές, τόνισε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το ερώτημα είναι, συνέχισε, το πώς θα ενώσουμε τις υπάρχουσες δυνάμεις και ταυτόχρονα πώς οι νησιωτικοί Δήμοι, ορθολογικά, θα μπορούν να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή του σχεδίου αξιοποίησης των λιμανιών τους που θα τονώσει την ανάπτυξη των νησιών.

Λαμπρίδης

Ο κ. Λαμπρίδης δήλωσε ότι η λειτουργία του λιμενικού συστήματος είναι προβληματική με αδύναμους φορείς διαχείρισης. «Στο παρελθόν παραχωρήθηκαν λιμάνια στην αυτοδιοίκηση, χωρίς η κεντρική κυβέρνηση να τους δώσει τα όπλα για να τα διαχειριστούν και έχουμε Λιμενικά Ταμεία με έναν ή κανέναν υπάλληλο, που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πόρους, δεν μπορούν να εισπράξουν λιμενικά τέλη ούτε να λειτουργήσουν με τον τρόπο που θα έπρεπε.

Έτσι προκύπτει η ανάγκη να συζητήσουμε πώς διαχειριζόμαστε το Λιμενικό Σύστημα. Έτσι συγκροτήσαμε Επιτροπή σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, για να προχωρήσει τη διαβούλευση.

Η διαβούλευση βασίζεται στις παραδοχές ότι χρειαζόμαστε ισχυρούς και ευέλικτους φορείς διαχείρισης, ότι είναι επιβεβλημένη η ισχυρή παρουσία της Αυτοδιοίκησης και τέλος ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών».

ΚΕΔΕ

Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης τόνισαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια απόφαση για όλη την Ελλάδα, γιατί κάθε περιφέρεια, κάθε λιμάνι, κάθε αγκυροβόλιο, κάθε Λιμενικό Ταμείο έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά, ανάγκες και προβλήματα.

Επέμειναν στην ανάγκη να νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις και να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο, στην κατεύθυνση της απλούστευσης και της πάταξης της γραφειοκρατίας.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Αγοραστός είπε, «η όποια ρύθμιση δεν μπορεί να αφορά οριζόντια το σύνολο της χώρας, καθώς η κατάσταση, οι ανάγκες, τα προβλήματα είναι διαφορετικά σε κάθε περιφέρεια», ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε, «Λέμε ναι στον εκσυγχρονισμό, άλλα στη βάση της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων με σαφή κριτήρια και ουσιαστικό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση Πρώτου βαθμού. Οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με σαφή κριτήρια με διττό στόχο. Από τη μία να εξυπηρετείται η Εθνική Λιμενική Πολιτική και από την άλλη να μπορούν να εξασφαλιστούν η τοπική αναπτυξιακή δυναμική και τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών. Για να υπάρχει ανάπτυξη και πρόοδος στην χώρα, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα λιμάνια και στις μαρίνες. Να στηρίξουμε τα νησιά μας προκειμένου η Ελλάδα να γίνει κέντρο παγκόσμιου τουρισμού».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η έγκαιρη και συστηματική συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην ήδη δρομολογημένη διαδικασία επανακαθορισμού των Λιμενικών Ζωνών. Αναφερόμενος στη διαδικασία δανειοδοτήσεων επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα απλούστευση και να εξαλειφτούν φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω γραφειοκρατίας.

Εκ μέρους της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ο Δήμαρχος Ρόδου κος Χατζηδιάκος υποστήριξε την πολιτική της διατήρησης του μοντέλου της διαδημοτικής συνεργασίας, ωστόσο τόνισε ότι απαιτείται απλούστευση των διαδικασιών για διαγωνισμούς και προμήθειες, καθώς και πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού για σύνταξη μελετών και τον αποτελεσματικό έλεγχο των λιμενικών εγκαταστάσεων. Ο κος. Χατζηδιάκος ζήτησε να διαχωριστεί καταστατικά η θέση των νησιωτικών περιοχών από τις ηπειρωτικές που έχουν λιμάνια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι δήμοι μπορούν και πρέπει να διαχειρίζονται τα λιμάνια και τις χερσαίες λιμενικές ζώνες, πάντα μέσα από διαδημοτική συνεργασία.

Παρουσίες

Στη σύσκεψη, υπό τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, ήταν παρόντες ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης και ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός.

Στη σύσκεψη προσεκλήθησαν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πύλου Δημήτρης Καφαντάρης, ο δήμαρχος Σάμου και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος, ο δήμαρχος Σιθωνίας και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ιωάννης Τζίτζιος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, με συμμετοχή και από το Υπουργείο Εσωτερικών.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χώρα Νάξου: Συνεδρίαση (19/09) Δημοτικής Κοινότητας — Στο τραπέζι αφαλάτωση, «οικόπεδα αεροπορίας» και πεζοδρόμια

Μετά από 20 μήνες αιτημάτων, τέσσερα κρίσιμα θέματα μπαίνουν στην Η.Δ. — Κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν το «παρών»

Λοβέρδος στη Νέα Δημοκρατία: Επίσημη προσχώρηση, παρασκήνιο και επόμενα βήματα

Συνάντηση στο Μαξίμου, μήνυμα διεύρυνσης προς το κέντρο και αντιδράσεις από τη Χ. Τρικούπη — Υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Σίκινος: Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο

Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο της Σικίνου με την Ομάδα Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού - Δύο ημέρες, τέσσερα ωράρια – «δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή» στο νησί

Βρούτσης: Οι Δήμοι μπορούν οποτεδήποτε να εκδίδουν άδειες λειτουργίας των αθλητικών τους εγκαταστάσεων

Επιστολή Γιάννη Βρούτση σε ΚΕΔΕ, Περιφέρειες και Ομοσπονδίες: χωρίς βεβαίωση απογραφής δεν ανανεώνονται άδειες και χάνεται η τρέχουσα χρηματοδότηση προσεισμικών ελέγχων.

Ρευματοκλοπές στις Κυκλάδες: Μύκονος πρώτη – «Κόκκινος συναγερμός» σε Τήνο, Σαντορίνη, Πάρο

Στοιχεία ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΘ: 15.554 περιστατικά το 2025 (+67%), πρόστιμα 58,5 εκατ.€. Έλεγχοι σε ξενοδοχεία–εστίαση–σούπερ μάρκετ, επιτάχυνση «έξυπνων» μετρητών ως το 2030.

ΥΠΑ: Ισχυρή άνοδος στη Σύρο (+105%) και δυναμική Νάξου (+19%) – Σταθερά ψηλά και η Πάρος

Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιαν–Αυγ. 2025 της ΥΠΑ, τα αεροδρόμια των Κυκλάδων «τρέχουν» με αυξημένη ζήτηση. Ρεκόρ Αύγουστου για Σύρο, διψήφια άνοδος στη Νάξο, υψηλές επιδόσεις Πάρου.

Σύρος: Ξεκινάει η υποδοχή ασθενών στη νέα Μονάδα Χημειοθεραπείας του Γ.Ν. Σύρου

Aπό αύριο Τετάρτη 17/09/2025 η Ογκολογική του νοσοκομείου δέχεται ασθενείς για προγραμματισμό θεραπειών – Χωρίς ραντεβού στην παρούσα φάση, στον 2ο όροφο.

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Πέθανε στα 89 ο θρύλος του Χόλιγουντ και ιδρυτής του Sundance

Σταρ των «Butch Cassidy», «The Sting» και «All the President’s Men», Οσκαρικός σκηνοθέτης του «Ordinary People» και καταλύτης του ανεξάρτητου σινεμά, αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη.

Ίος: Τριήμερη (20-22/09) εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο (αφίσα)

Ενισχύεται η τράπεζα αίματος του νησιού· αναλυτικά οι ώρες και τι χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι αιμοδότες.

Άνδρος – Φωτιά στην Παλαιόπολη: Ήχησε το 112, ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη

Σε δύσβατο σημείο μεταξύ Κάτω Παλαιόπολης και Απροβάτου, με ισχυρούς ανέμους. 17 πυροσβέστες, πεζοπόρο της 1ης ΕΜΟΔΕ, 5 οχήματα, 2 αεροσκάφη & ελικόπτερο. Σε επιφυλακή κάτοικοι – δεν απειλούνται κατοικίες.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική