Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Υδατοδρόμια: "Πράσινο" φως και για τη Νάξο;

Κυκλάδες – Υδατοδρόμια: “Πράσινο” φως και για τη Νάξο;

|

Διευρύνεται με τροπολογία το πεδίο εφαρμογής δημιουργίας υδατοδρομίων. Το υπουργείο Μεταφορών περνάει από τα λόγια στις πράξεις !! – Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για το επιχειρησιακό περιβάλλον των υδροπλάνων …!! – Οι εξελίξεις στις Κυκλάδες 

Το μέλλον για τα υδροπλάνα και την ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων είναι πλέον εμφανές μετά τις συντονισμένες κινήσεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υφυπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, αφήνοντας αισιοδοξία στις εμπλεκόμενες εταιρείες  αλλά και στους επενδυτές για την άμεση υλοποίηση, την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την κατασκευή και εκμετάλλευση υδατοδρομίων και την επανεκκίνηση των πτήσεων με υδροπλάνα. 

Μάλιστα, οι εξελίξεις τρέχουν και για τη Νάξο όσον αφορά το δίκτυο υδατοδρομίων στις Κυκλάδες. Στη τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου πέρασε το θέμα του υδατοδρομίου και μπαίνουν στην τελική ευθεία, τη στιγμή που και η Δονούσα έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες… 

Επιστροφή όμως στο νέο θεσμικό πλαίσιο… Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο «Πρότυπες προτάσεις έργων υποδομών και άλλες διατάξεις» με συντονιστή τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, μετά την υπερψήφιση στην ολομέλεια της Bουλής έγινε πλέον νόμος (ν. 4903/2022) και ρυθμίζει θέματα που κολλούσαν την γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου αλλά και προβλήματα λειτουργικά όπως εφοδιασμό καυσίμων, εκπαίδευσης προσωπικού κλπ.… 
Επίσης μετά από την δρομολόγηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης από το Υπουργείο Μεταφορών, ξεπεράστηκε το μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα και απλουστεύονται οι διαδικασίες, με την οποία επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση των υδατοδρομίων, καθώς από κατηγορία Α υπάγονται στην κατηγορία Β, όπου, πλέον, απαιτείται Πρότυπη Περιβαλλοντική Δέσμευση (ΠΠΔ), η οποία εκδίδεται σε 20-30 μέρες.

Με την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου επιτυγχάνονται η απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας, η απαλλαγή από τις αγκυλώσεις και χρόνο-καθυστερήσεις καθώς και η επαναφορά του φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε δημόσιο και ιδιώτες επενδυτές να μπορούν να συμβάλουν ταυτόχρονα στην ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων. 

Το Υπουργείο Μεταφορών μέσω του κ. Παπαδόπουλου όπως φαίνεται περνάει από τα λόγια στις πράξεις και προχωρά με αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων, στη βελτίωση του πλαισίου καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα. Η ηγεσία του Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής καικ. Παπαδόπουλος,επιβεβαίωσαν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη δραστηριότητα, ανοίγοντας το δρόμο των αδειοδοτήσεων, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που η υλοποίησή τους θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, καθώς και στις θετικές επιδράσεις στον τουρισμό σε αυτήν την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ελλάδα.

Ενδιαφέρον της HellenicSeaplanes να επενδύσει στα υδατοδρόμια του Ιονίου…
Σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Μεταφορών, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους, ενημέρωσε τον κ. Παπαδόπουλο αναφορικά με την κατασκευή των υδατοδρομίων της Τήνου και Πάτμου, τον διαγωνισμό του υδατοδρομίου της Σίφνου, το θέμα του υδατοδρομίου Αλίμου που ξεπεράστηκε με τον ν.4903/2022 καθώς και το ενδιαφέρον της εταιρείας να επενδύσει στα υδατοδρόμια του Ιονίου, αφού ακυρώθηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις που δέσμευαν τα Λιμενικά Ταμεία.

Ο Υφυπουργός κ. Παπαδόπουλος σε σχετική του δήλωση  είπε «Η δημιουργία των υδατοδρομίων σε ορισμένα νησιά της χώρας που δεν διαθέτουν κλασικού τύπου αεροπορικές υποδομές ή τακτικές συγκοινωνίες, θα συνεισφέρει σε ένα σημαντικό πλήθος κοινωνικών εξυπηρετήσεων επείγοντος χαρακτήρα, όπως είναι η μεταφορά ασθενών και βασικών αγαθών. Η γρήγορη αδειοδοτική πλέον διαδικασία επιβεβαιώνει την νέα επενδυτική δραστηριότητα, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που θα σήμανε μια τέτοια επένδυση για την ελληνική οικονομία, όπως είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ανάπτυξη υποδομών και δικτύων καθώς και τις θετικές επιδράσεις που θα έχει στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία…».

Ο κ. Παπαδόπουλος ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι: «Το Υπουργείο Μεταφορών προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς  όλες τις ενέργειες για να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο, με σκοπό να ξεκινήσει η λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού υδατοδρομίων το συντομότερο δυνατό και δη την επικείμενη θερινή τουριστική περίοδο του 2022. Κάνουμε έτσι πράξη τη στήριξη της συγκεκριμένης επενδυτικής πρωτοβουλίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία του πρώτου βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων και διαμορφώνοντας ένα νέο αναπτυξιακό τοπίο στη χώρα».

Ο κ. Χαραλάμπους μετά την συνάντηση ανέφερε: «Ασφαλώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δημιουργία ενός δικτύου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μια νέα μεταφορική υποδομή, που θα δώσει νέα πνοή στην διασύνδεση όλης της Ελλάδας. Η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας  μεταφορικής υποδομής έχει την στήριξη της κυβέρνησης και πιστεύουμε σύντομα θα έχουμε τα αναμενόμενα.Η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων και η ανάπτυξη συγκοινωνιών με υδροπλάνο στη Ελλάδα είναι πλέον δεδομένη και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλους τους προορισμούς σε όλη την επικράτεια το συντομότερο δυνατό.Τα υδροπλάνα θα αποτελέσουν ένα νέο αλλά και  βασικό πυλώνα της συγκοινωνιακής συνέχειας του νησιωτικού μας  χώρου. Η στήριξη του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας μας».

Καταλήγοντας ο κ. Χαραλάμπους είπε «Η HellenicSeaplanes, έχει ξεκινήσει κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων σε πολλά νησιά και παράλιες πόλεις και σύντομα θα έχει αναπτύξει ένα βιώσιμο δίκτυο με προορισμούς και τουριστικές διαδρομές, ήρθε η ώρα των πράξεων…».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Μήλος στο «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ορυκτός πλούτος, σύρματα και ιστορίες του Αιγαίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ταξιδεύουν σήμερα στον ΣΚΑΪ στις 14:45 σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς των Κυκλάδων

Λιμενικό έργο ουσίας για την Ηρακλειά, ανακοίνωση του Έπαρχου Ι. Μαργαρίτη

Ο νέος προβλήτας πρυμνοδέτησης απαντά σε χρόνια ανάγκη και ενισχύει τη νησιωτική σύνδεση, ασφάλεια και λειτουργικότητα του λιμανιού

“Χωρίς Πυξίδα”: Επιστρέφει στην ΕΡΤ2 η ταξιδιωτική εκπομπή με Φραγκίσκο και Πλάκα

Γιάννης Φραγκίσκος και Πηνελόπη Πλάκα ξεκινούν νέα τηλεοπτική περιπλάνηση με 12 επεισόδια σε ελληνικούς προορισμούς – Σύντομα η πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 και στο ERTFLIX.

Keftikas: Σεφαραδίτικοι κεφτέδες με μαϊντανό και σάλτσα ξηρών καρπών

Από τις εβραϊκές κουζίνες της Μεσογείου στο σημερινό τραπέζι – Οι μοσχαρίσιοι κεφτέδες με πλούσια σάλτσα από αμύγδαλα και φουντούκια γίνονται ο πρωταγωνιστής του καλοκαιρινού σας μενού

Ψηφιακή Πανοραμική Δοντιών: Επαναστατικό Εργαλείο Διάγνωσης για Όλο το Στόμα

Ανώδυνη, γρήγορη και υψηλής ακρίβειας εξέταση που αναβαθμίζει την οδοντιατρική φροντίδα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξέταση που αλλάζει τα δεδομένα.

Έργο πνοής για την Ηρακλειά: Εντάχθηκε στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου η βελτίωση του λιμανιού

Με προϋπολογισμό 740.000 ευρώ, ξεκινά το 2025 το κρίσιμο έργο αναβάθμισης του μοναδικού λιμένα της Ηρακλειάς – Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021–2027

Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: «Οτι κρατάει στο χρόνο, θέλει κόπο και συνέπεια» (video)

Λίγο πριν τη συναυλία του -- χθες Τετάρτη 16 Ιουλίου - στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου, ο αγαπημένος ερμηνευτής μιλά στο NaxosPress για την αγάπη του για τη Νάξο, την πορεία του στο τραγούδι και τις συμβουλές προς τους νέους καλλιτέχνες.

Στις Κυκλάδες ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας, πρώτη επίσκεψη στην Αντίπαρο

Επίσκεψη σε Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και Σύρο από 17 έως 19 Ιουλίου – Στο επίκεντρο τα λιμάνια, οι υποδομές ύδρευσης και η νησιωτικότητα

Το Ethereum επιστρέφει πάνω από τα 3.200 δολάρια, το OurCryptoMiner γίνεται μια νέα επενδυτική τάση

Το Ethereum επιστρέφει πάνω από τα 3.200 δολάρια, το κλίμα στην αγορά είναι υψηλό και το OurCryptoMiner γίνεται μια νέα επενδυτική τάση

Σύμη: Ειδικό τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες ζητά ο Δήμος, αντίδοτο στην υπερτουριστικοποίηση

Πρόταση για θεσμική κατοχύρωση εισιτηρίου 3€ για κάθε ημερήσιο επισκέπτη – Στόχος η ενίσχυση υποδομών και η προστασία του νησιού από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού τα κρατικά αεροδρόμια, βελτιώσεις και στη Νάξο από την ΥΠΑ

Ολιστική στρατηγική για τη συντήρηση και αναβάθμιση των κρατικών αεροδρομίων υιοθετεί η ΥΠΑ – Στο επίκεντρο η καθαριότητα, οι χώροι υγιεινής και η εμπειρία των επιβατών, με άμεσες παρεμβάσεις και στη Νάξο

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Καταγγελία για το Final 4 Παγκορασίδων Κ16, “Αδικημένες οι αθλήτριές μας”

Ο σύλλογος της Νάξου ζητά εξηγήσεις από την Τοπική Επιτροπή για την απουσία οργάνωσης, την παραγνώριση των κανονισμών και την άρνηση απονομής μεταλλίων στην ομάδα