Ανακοίνωση από τον Σύλλογο εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου – Η πρόσκληση για συμμετοχή στην απεργία της 26ης Αυγούστου και η ανάγκη για πραγματική ενίσχυση των δομών του Νοσοκομείου
“….. Όπως όλοι γνωρίζουμε το Νοσοκομείο Σύρου ήδη βρίσκεται σε τραγική κατάσταση υποστελέχωσης, τόσο όσον αφορά την Νοσηλευτική όσο και την Τεχνική και Διοικητική Υπηρεσία. Αυτήν την στιγμή ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Η οποιαδήποτε αναστολή θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου. Η δε κυβέρνηση και η ΔΥΠΕ, με τις μέχρι τώρα γραπτές οδηγίες τους μετακυλούν το πρόβλημα που αυτοί δημιούργησαν, στις Διοικήσεις και στα Τμήματα Προσωπικού των Νοσοκομείων και τους καθιστούν υπευθύνους για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων, ενώ έχουν τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια τους…”
Μέρος από την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου με αφορμή την επικείμενη απεργιακή κινητοποίηση της 26ης Αυγούστου όπου έχουμε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής αλλά και την ανάγκη για ουσιαστικά ενίσχυση των δομών του Νοσοκομείου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ενός νοσοκομείου που αποτελεί τη πρώτη και βασική γραμμή άμυνας στο θέμα της υγείας για τα νησιά μας…
Αναλυτικά η ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή των Αικατερίνη Καλογεράκη (Πρόεδρος) και Άννας Καμπάνη (Γενικής Γραμματέας)…
“Εν όψη του 4ου κύματος της πανδημίας η κυβερνητική επιλογή, δυστυχώς, είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση του του Νοσοκομείου μας και του ΕΣΥ γενικότερα. Όπως αναφέραμε και σε παλαιότερη ανακοίνωση μας, μετά από προφορική εντολή της 2ης ΔΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου και χωρίς να ερωτηθεί το ΔΣ του Νοσοκομείου, η παθολογική κλινική έχει μετατραπεί ολόκληρη σε κλινική covid 30 κλινών, με μηδέν επιπλέον προσωπικό. Δεν ερωτήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Νοσηλευτική, Ιατρική, και Τεχνική) εάν μπορεί να γίνει αυτή η μετατροπή με ασφάλεια.
Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και υπερσύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Νοσοκομείου παραμένει χωρίς συμβόλαια συντήρησης για χρόνια, λόγω έλλειψης πιστώσεων (π.χ. Μηχανήματα αιμοκάθαρσης), ενώ κρίσιμοι διαγωνισμοί καθυστερούν να διενεργηθούν ή δεν διενεργούνται για τους ίδιους λόγους.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιλέγει, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ με αυξήσεις των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την αναστολή εργασίας χιλιάδων εργαζομένων. Στην περίπτωση του Νοσοκομείου μας η εφαρμογή του παραπάνω νομοθετήματος θα οδηγήσει σε αναστολή εργασίας 32 περίπου εργαζόμενους.
Υπενθυμίζουμε ότι οι Υγειονομικοί είναι αυτοί που πρώτοι εμβολιάσθηκαν όταν ήρθε το εμβόλιο στη χώρα και μάλιστα σε περίοδο που υπήρχε επιφυλακτικότητα από την πλειονότητα των πολιτών και συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό στο Νοσοκομείο μας φθάνουν στο 90% χωρίς να συνυπολογίσουμε τους έχοντες φυσική ανοσία, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό του του γενικού πληθυσμού.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι συμφωνούμε με τις αποφάσεις της ομοσπονδίας μας ΠΟΕΔΗΝ και στις αποφάσεις της όπου αναφέρεται ότι: « Κανένα επιστημονικό στοιχείο, δεν δημοσιοποιήθηκε από πλευράς της Κυβέρνησης, από το οποίο να αποδεικνύεται, ότι ο εμβολιασμός ενός μικρού αριθμού υγειονομικών υπαλλήλων, αποτελεί πηγή διασποράς του κορωνοϊού καθ’ ότι οι υγειονομικοί εμβολιασμένοι ή μη τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Καμία, επιστημονικά τεκμηριωμένη, άποψη δεν έχει διατυπωθεί επί αυτού του θέματος. Αντιθέτως, είναι πανθομολογούμενο, ότι σε μεγάλο βαθμό η εικόνα της διασποράς του ιού, αποδίδεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την ελλιπή ιχνηλάτηση και τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το μέτρο του υποχρεωτικού, επί ποινή αναστολής της εργασιακής σχέσεως, εμβολιασμού των υγειονομικών αποτελεί ένα εξαιρετικά ανάλγητο μέτρο, στερούμενο παντελώς επιστημονικής τεκμηρίωσης για την αναγκαιότητα του. Είναι προφανές, ότι η προστασία της δημόσιας υγείας, οφείλει να αποτελεί για το Κράτος αλλά και για όλους εμάς βασική μέριμνα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Πολιτεία οφείλει να σέβεται την διαφορετικότητα της άποψης ή τους φόβους, που εκφράζονται από όλους εκείνους, που αρνούνται τον εμβολιασμό, ως έκφραση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της προσωπικότητας κάθε πολίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση όφειλε με απόλυτη ψυχραιμία και χωρίς να παρασύρεται από ακραίες απόψεις να αναζητήσει τα πλέον πρόσφορα και κατάλληλα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας παράλληλα το δικαίωμα στην προσωπικότητα αλλά και στην εργασία. Σε μία ευνομούμενη πολιτεία κανένας πολίτης δεν μπορεί να άγεται ενώπιον του ακραίου διλήμματος, είτε να υποστεί αναγκαστικά μία ιατρική πράξη είτε να χάσει κάθε πηγή εισοδήματος για την οικογένεια του. Και όλα αυτά, την στιγμή, που δεν λαμβάνονται εξίσου ακραία μέτρα, σε τομείς, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την διασπορά του ιού.»
Όπως όλοι γνωρίζουμε το Νοσοκομείο Σύρου ήδη βρίσκεται σε τραγική κατάσταση υποστελέχωσης, τόσο όσον αφορά την Νοσηλευτική όσο και την Τεχνική και Διοικητική Υπηρεσία. Αυτήν την στιγμή ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Η οποιαδήποτε αναστολή θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου. Η δε κυβέρνηση και η ΔΥΠΕ, με τις μέχρι τώρα γραπτές οδηγίες τους μετακυλούν το πρόβλημα που αυτοί δημιούργησαν, στις Διοικήσεις και στα Τμήματα Προσωπικού των Νοσοκομείων και τους καθιστούν υπευθύνους για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων, ενώ έχουν τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια τους.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η αντικατάσταση έμπειρου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων με τριμηνίτες συμβασιούχους (εάν φυσικά βρεθούν άνθρωποι διατεθειμένοι να έρθουν στην Σύρο για συμβάσεις διάρκειας τριών μηνών) είναι ανέφικτη και ανεδαφική και επικίνδυνή.
Καταγγέλλουμε προκαταβολικά τυχόν απευθείας αναθέσεις λόγω επειγόντων περιστάσεων (περιστάσεων που η αυτοί δημιούργησαν), σε εξωτερικούς εργολάβους με πολλαπλάσιο κόστος (έως και πενταπλάσιο) για το Νοσοκομείο. Έχουμε άλλωστε πρόσφατο παράδειγμα στο Νοσοκομείο, όπου το 2015, λόγω υποστελέχωσης, αναγκάστηκε να αναθέσει την πλύση του Ιματισμού σε εξωτερικό εργολάβο για 30 ημέρες, με κόστος περίπου πενταπλάσιο του κόστους μισθοδοσίας των απαραίτητων για την ίδια δουλειά υπαλλήλων.
Καλούμε την Διοίκηση του Νοσοκομείου στην όπως αναφέρεται και στην τελευταία σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: 94Η846ΜΤΛ6-Γ4Τ) «σταθμίζοντας την υποχρέωση αφενός προστασίας της υγείας των υπαλλήλων, αλλά και της δημόσιας υγείας γενικότερα και αφετέρου εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, να προβαίνουν στο πλαίσιο της συνετής χρήσης της διακριτικής τους ευχέρειας» να μην διαχωρίσει το προσωπικό και να μην προχωρήσει σε καμία αναστολή εργασίας.
Ως σύλλογος εργαζομένων και στο πλαίσιο του αγώνα μας
– Καλούμε τους συναδέλφους εμβολιασμένους και μη να μην κοινοποιήσουν στις υπηρεσίες πιστοποιητικό εμβολιασμού, συμμετέχοντας στην απεργία – αποχή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ. Σε περίπτωση που το προσκόμισαν σε προγενέστερό χρόνο, μη γνωρίζοντας πως θα χρησιμοποιηθεί, αλλά επιθυμούν να συμμετέχουν στην απεργία αποχή, τους καλούμε να το ζητήσουν πίσω ζητώντας παράλληλα να μην κρατηθεί αρχείο αυτών των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων από την υπηρεσία.
– Συμμετέχουμε την Πέμπτη 26 Αυγούστου Πανελλαδική Κινητοποίηση με Στάση Εργασίας 10πμ – 15μμ
– Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας και τα σωματεία της Σύρου, την ίδια ημέρα στις 11:00 πμ σε συγκέντρωση μπροστά στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΟΧΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Άμεση ανάκληση του άρθρου 206 του Ν 4820/2021 περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και αναστολής εργασίας
2. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας.
3. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.).
4. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των εργαζομένων.
5. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση.