Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Σύρος: Η Γιάννα Αγγελοπούλου στο γραφείο του Δημάρχου

Κυκλάδες – Σύρος: Η Γιάννα Αγγελοπούλου στο γραφείο του Δημάρχου

|

Eπίσημη συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και με τα μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής, είχε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας – Στη συνάντηση και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης – Τα θέματα που συζήτησαν.

Επίσημη συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τα μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής κ.κ. Παναγιώτη Ροϊλό και Δέσποινα Μουζάκη πραγματοποίησε χθες, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιου Λεονταρίτη, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Αλίκης Λεονταρίτη, του Αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Παναγιώτη Κουταβά και του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. κ. Ανδρέα Γιαλόγλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μίλησε με εγκάρδια λόγια για το νησί μας και εξέφρασε τον θαυμασμό της για την αγέρωχη ιστορία, το βαθιά φιλελεύθερο πνεύμα και το κοσμοπολίτικο άρωμά του, καθώς αποτελεί κράμα πολλών επιρροών. Μάλιστα χαρακτήρισε την Ερμούπολη ένα ελληνικό θαύμα, μια πόλη-κόσμημα που άνοιξε τον δρόμο για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Ο κ. Δήμαρχος, δράττοντας της ευκαιρίας, παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία της ιστορίας του τόπου μας, αναφέροντας ότι η ίδρυση της Ερμούπολης, εν μέσω της Ελληνικής Επανάστασης, αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που, χάρη στην πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και πνευματική άνθιση, πρωτοστάτησε σε πολλούς τομείς του δημόσιου βίου. Ιδιαίτερα δε, τόνισε το γεγονός ότι η Σύρος μπορεί να μην προσέφερε έμψυχο υλικό στις ανάγκες του Αγώνα, συνέβαλε όμως οικονομικά και υλικά σε μεγάλο βαθμό, στοιχείο που, δυστυχώς, δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς στην βιβλιογραφία για την Ελληνική Επανάσταση και θα έπρεπε να αποκατασταθεί.

Στη συνέχεια ο κ. Λειβαδάρας παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρότασης το Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η οποία έχει κατατεθεί στη Επιτροπή «Ελλάδα 2021», με τίτλο: «Από τη Μεσαιωνική Σύρα και το «θαύμα» της ίδρυσης της Ερμούπολης, στη Σύρο του σήμερα: Ατενίζοντας το Μέλλον», άξονες που εστιάζουν στο παρελθόν, στο παρόν αλλά και στο μέλλον του νησιού μας. Συγκεκριμένα η πρόταση περιλαμβάνει:

@  Διοργάνωση συνεδρίου και παράλληλων δράσεων, όπως εκδόσεις-επανεκδόσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικές δράσεις, ξεναγήσεις, θεατρική παράσταση. («Νικήρατος» της Ευανθίας Καΐρη) (Η θέση της Γυναίκας στη Σύρο)

@  Δημιουργία Ντοκιμαντέρ.

@  Δημιουργία Πανεπιστημιούπολης, αξιοποιώντας τμήμα του Στρατοπέδου «Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου» στην Ερμούπολη.

@· Αποκατάσταση των Ταφικών Μνημείων του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως.

@· Ενίσχυση του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμουπόλεως και επέκτασή του με τη δημιουργία Μουσείου Ναυτικής Ιστορίας.

@· Δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου και γεωδιαδρομών στη Σύρο.

thumbnail_img_5374.jpg

Ο κ. Δήμαρχος τόνισε τους αγώνες της Δημοτικής Αρχής για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας μέσω της διατήρησης και ανάδειξης της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όπως τα Ταφικά Μνημεία του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, της αξιοποίησης του γεωλογικού μας πλούτου μέσα από τη δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου και Γεωδιαδρομών και φυσικά της δημιουργίας Πανεπιστημιούπολης, που αποτελεί το πρωταρχικό όραμα της Δημοτικής Αρχής.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Λειβαδάρας αιτήθηκε μετ’ επιτάσεως την αρωγή της κας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με οιονδήποτε τρόπο, προκειμένου οι διεκδικήσεις τόσων ετών να καρποφορήσουν, με την κα Πρόεδρο να εκφράζει την αισιοδοξία της και κυρίως την πρόθεσή της να προωθήσει τις προτάσεις του Δήμου μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Δήμαρχος απευθύνεται σε «ευήκοα ώτα». Εξάλλου, όπως ανέφερε η κα Αγεγολοπούλου-Δασκαλάκη, μια από τις βασικές επιδιώξεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι να αφήσει το στίγμα της, με τη δημιουργία στέρεων βάσεων για το μέλλον κάθε τόπου ξεχωριστά και όλης της Ελλάδας.

Στο τέλος της συνάντησης στο Δημαρχιακό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων, κατά την οποία ο κ. Λειβαδάρας προσέφερε αντίγραφο του χαρακτηριστικού Πρωτοκυκλαδικού  τηγανόσχημου  σκεύους και η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη συλλεκτικό νόμισμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και στα Ταφικά Μνημεία του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, ενώ η επίσκεψη της κας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο νησί μας ολοκληρώθηκε με τη Συνάντηση Ενημέρωσης των Φορέων και Συλλόγων στο Θέατρο Απόλλων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.