Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Σύρος: "Ερχεται" η δημιουργία διαχρονικού μουσείου στην Ερμούπολη

Κυκλάδες – Σύρος: “Ερχεται” η δημιουργία διαχρονικού μουσείου στην Ερμούπολη

|

Ερμούπολη – Η συνάντηση του Δημάρχου Ερμούπολης με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για θέματα που αφορούν την αναβάθμιση υποδομών της “αρχόντισσας” των Κυκλάδων – Τι ειπώθηκε 

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαος  Λειβαδάρας, παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππου Φόρτωμα, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιου Χατζημάρκου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιου Λεονταρίτη, του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων κ. Μάκη Δαδάου, του Αντιδημάρχου   Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μηνά Αληφραγκή και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Αλίκης Λεονταρίτη. Την κα Υπουργό συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γεώργιος Διδασκάλου, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.

Ο κ. Δήμαρχος προσέφερε στην κα Υπουργό ένα αντίγραφο τηγανόσχημου σκεύους με παράσταση πλοίου της Πρωτοκυκλαδικής Εποχής και, δράττοντας της ευκαιρίας, πραγματοποίησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή από τους Προϊστορικούς χρόνους έως την έλευση των προσφύγων και την ίδρυση της Ερμούπολης. Σκοπός της ιστορικής αναφοράς ήταν η κατάδειξη της ανάγκης διαφύλαξης του πολιτισμικού μας θησαυρού και της πλούσιας ιστορίας μας με την αρωγή του πλέον αρμόδιου Υπουργείου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τόνισε δε, ότι η συνεργασία του Δήμου, της Περιφέρειας και του Υπουργείου πρέπει να είναι στενή και κυρίως εποικοδομητική, προκειμένου να βρίσκονται άμεσες λύσεις για τη διάσωση των ιστορικών κτιρίων, δεδομένου ότι, εκτός από το πρόβλημα της εγκατάλειψης που αλλοιώνει την εικόνα της πόλης, έχουν προκύψει και σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας. Ειδικά για το ζήτημα των εγκρίσεων του Υπουργείου, τοποθετήθηκε ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Δαυίδ Διακοδημητρίου και ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας κ. Παναγιώτης Καρακατσάνης, προτείνοντας να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να μην απαιτείται σε όλες τις εργασίες εντός Ιστορικού Τόπου η έγκριση του Υπουργείου, αλλά και να υπάρξει για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια πρωτόκολλο συγκεκριμένων εργασιών συνολικά και όχι μεμονωμένα.

Παράλληλα, ο κ. Λειβαδάρας εστίασε σε ειδικότερα θέματα που χρήζουν επιτάχυνσης των διαδικασιών και ανάληψης δράσης από πλευράς Υπουργείου, όπως:

Α. Η έγκριση της μελέτης αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης.

Β. Η ολοκλήρωση των σωστικών ανασκαφών στο Δημοτικό Γυμναστήριο Πευκακίων, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Γ. Η σταδιακή αποκατάσταση των Ταφικών Μνημείων του Κοιμητηρίου Αγίου Γεωργίου.  

Δ. Η έγκριση της μελέτη για την ανακατασκευή του κτιρίου του Τελωνείου (Elysee), το οποίο έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ε. Η έγκριση της μελέτης για το στέγαστρο στην είσοδο του Θεάτρου Απόλλων στην Πλατεία Βαρδάκα.

ΣΤ. Η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου.

Ζ. Η διερεύνηση της δυνατότητας να παραχωρηθεί το Κτίριο Προβελέγγιου στην Άνω Σύρο στο Υπουργείο Πολιτισμού για συντήρηση και αξιοποίηση.


 

Η κα Μενδώνη, από την πλευρά της, πληροφόρησε τον κ. Λειβαδάρα ότι τα περισσότερα αιτήματα του Δήμου μας βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, ωστόσο το μείζον ζήτημα της διάσωσης των ιστορικών μας κτιρίων απαιτεί τη συνέργεια και των τριών φορέων –Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου – προκειμένου να συντηρηθούν, αλλά και να αξιοποιηθούν.

Στο σημείο που στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση ήταν το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου, αναφέροντας πως η επέκτασή του αποτελεί μια λύση άμεση και υλοποιήσιμη. Προχώρησε, ωστόσο, και σε ευχάριστες δηλώσεις, αποκαλύπτοντας πως στα μακροπρόθεσμα σχέδια της είναι και η δημιουργία ενός διαχρονικού Μουσείου στη Σύρο, που θα περικλείει όλη την ιστορία του νησιού. Για τον σκοπό αυτό, στόχος του Υπουργείου είναι να αξιοποιήσει το Λοιμοκαθαρτήριο στα Λαζαρέττα, ένα κτίριο ιστορικά φορτισμένο και  σε εμβληματική θέση στην είσοδο του λιμανιού. Κατ’ αυτό τον τρόπο, διασώζεται ένα σημαντικό κτίριο και παράλληλα δίνεται στη Σύρο μια νέα προοπτική.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε ευχάριστο κλίμα με την αμοιβαία δέσμευση ότι όλες οι δυνάμεις πρέπει να είναι συντεταγμένες, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Μήλος στο «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ορυκτός πλούτος, σύρματα και ιστορίες του Αιγαίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ταξιδεύουν σήμερα στον ΣΚΑΪ στις 14:45 σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς των Κυκλάδων

Λιμενικό έργο ουσίας για την Ηρακλειά, ανακοίνωση του Έπαρχου Ι. Μαργαρίτη

Ο νέος προβλήτας πρυμνοδέτησης απαντά σε χρόνια ανάγκη και ενισχύει τη νησιωτική σύνδεση, ασφάλεια και λειτουργικότητα του λιμανιού

“Χωρίς Πυξίδα”: Επιστρέφει στην ΕΡΤ2 η ταξιδιωτική εκπομπή με Φραγκίσκο και Πλάκα

Γιάννης Φραγκίσκος και Πηνελόπη Πλάκα ξεκινούν νέα τηλεοπτική περιπλάνηση με 12 επεισόδια σε ελληνικούς προορισμούς – Σύντομα η πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 και στο ERTFLIX.

Keftikas: Σεφαραδίτικοι κεφτέδες με μαϊντανό και σάλτσα ξηρών καρπών

Από τις εβραϊκές κουζίνες της Μεσογείου στο σημερινό τραπέζι – Οι μοσχαρίσιοι κεφτέδες με πλούσια σάλτσα από αμύγδαλα και φουντούκια γίνονται ο πρωταγωνιστής του καλοκαιρινού σας μενού

Ψηφιακή Πανοραμική Δοντιών: Επαναστατικό Εργαλείο Διάγνωσης για Όλο το Στόμα

Ανώδυνη, γρήγορη και υψηλής ακρίβειας εξέταση που αναβαθμίζει την οδοντιατρική φροντίδα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξέταση που αλλάζει τα δεδομένα.

Έργο πνοής για την Ηρακλειά: Εντάχθηκε στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου η βελτίωση του λιμανιού

Με προϋπολογισμό 740.000 ευρώ, ξεκινά το 2025 το κρίσιμο έργο αναβάθμισης του μοναδικού λιμένα της Ηρακλειάς – Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021–2027

Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: «Οτι κρατάει στο χρόνο, θέλει κόπο και συνέπεια» (video)

Λίγο πριν τη συναυλία του -- χθες Τετάρτη 16 Ιουλίου - στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου, ο αγαπημένος ερμηνευτής μιλά στο NaxosPress για την αγάπη του για τη Νάξο, την πορεία του στο τραγούδι και τις συμβουλές προς τους νέους καλλιτέχνες.

Στις Κυκλάδες ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας, πρώτη επίσκεψη στην Αντίπαρο

Επίσκεψη σε Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και Σύρο από 17 έως 19 Ιουλίου – Στο επίκεντρο τα λιμάνια, οι υποδομές ύδρευσης και η νησιωτικότητα

Το Ethereum επιστρέφει πάνω από τα 3.200 δολάρια, το OurCryptoMiner γίνεται μια νέα επενδυτική τάση

Το Ethereum επιστρέφει πάνω από τα 3.200 δολάρια, το κλίμα στην αγορά είναι υψηλό και το OurCryptoMiner γίνεται μια νέα επενδυτική τάση

Σύμη: Ειδικό τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες ζητά ο Δήμος, αντίδοτο στην υπερτουριστικοποίηση

Πρόταση για θεσμική κατοχύρωση εισιτηρίου 3€ για κάθε ημερήσιο επισκέπτη – Στόχος η ενίσχυση υποδομών και η προστασία του νησιού από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού τα κρατικά αεροδρόμια, βελτιώσεις και στη Νάξο από την ΥΠΑ

Ολιστική στρατηγική για τη συντήρηση και αναβάθμιση των κρατικών αεροδρομίων υιοθετεί η ΥΠΑ – Στο επίκεντρο η καθαριότητα, οι χώροι υγιεινής και η εμπειρία των επιβατών, με άμεσες παρεμβάσεις και στη Νάξο

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Καταγγελία για το Final 4 Παγκορασίδων Κ16, “Αδικημένες οι αθλήτριές μας”

Ο σύλλογος της Νάξου ζητά εξηγήσεις από την Τοπική Επιτροπή για την απουσία οργάνωσης, την παραγνώριση των κανονισμών και την άρνηση απονομής μεταλλίων στην ομάδα