Η επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου στην Αμοργό – Οι συναντήσεις που είχε και τα προβλήματα που εντόπισε…
Στην Αμοργό περιόδευσε ο Νίκος Συρμαλένιος από το Σάββατο 28/8 έως τη Δευτέρα 30/8. Συνοδευόμενος από το συντονιστή της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Παναγιώτη Ψυχογιό, συμμετείχε καταρχήν στην ανοιχτή εκδήλωση που με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, διοργάνωσε ο Δήμος, προς τιμήν των διδασκάλων του Σχολαρχείου που ιδρύθηκε στο νησί το 1829. Επίσης συναντήθηκε με φορείς, απλούς κατοίκους και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., στην Αιγιάλη, στη Χώρα και στο Βρούτση.
Στην εκδήλωση που έγινε που έγινε παρουσία του Μητροπολίτη κ. Επιφάνιου, του ηγούμενου της Ιεράς Μονής της Χοζοβιώτισσας, του δημάρχου και μελών της δημοτικής αρχής, της προέδρου του Συνδέσμου Αμοργίνων και πλήθους κόσμου, ο Νίκος Συρμαλένιος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη χαρά και την τιμή να βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του Σχολαρχείου που ιδρύθηκε το 1929 με τη χρηματοδότηση της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σχολεία της Ελεύθερης Ελλάδας. Τόνισε επίσης ότι η καλλίτερη τιμή στους διδασκάλους και τους μαθητές αυτού του ιστορικού σχολείου, για μια χώρα σαν την Ελλάδα που επιδιώκουμε να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών του προηγμένου κόσμου, είναι η καθολική εκπαίδευση και όχι ο αποκλεισμός 40.000 νέων από τα ΑΕΙ, με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Διότι η γνώση είναι το βασικό εργαλείο για να έχει ένας λαός ιστορική μνήμη, αλλά και παρόν και μέλλον.
Ακόμα επισκέφθηκε το δημαρχείο όπου έκανε αναλυτική συζήτηση για τα κρίσιμα θέματα του νησιού με το δήμαρχο Λευτέρη Καραΐσκο. Καταρχήν τέθηκε στην κουβέντα το κεντρικό θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης της Αμοργού, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη φάση τουριστικής ανόδου, όπως έδειξε και το φετινό καλοκαίρι. Στο σημείο αυτό, για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσιογνωμίας του νησιού, αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία της ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού (ΣΧΟΟΑΠ), που όπως μας διαβεβαίωσε και ο παριστάμενος προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας έχει ολοκληρωθεί και κατατεθεί προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στα πλαίσια αυτά συζητήθηκε η εξέλιξη και η πορεία των έργων που χρηματοδοτήθηκαν τόσο από το Φιλόδημο, όσο και από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου από το 2018, όπως τα δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών της περιοχής Αιγιάλης, η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της ίδιας περιοχής, η κατασκευή δικτύου ύδρευσης πάλι της Αιγιάλης, η ολοκληρωμένη δράση ανάπλασης του Βυζαντινού οικισμού της Χώρας, τα οποία προχωρούν και θα ολοκληρωθούν, ενώ πολύ σημαντικό είναι και το έργο σε εξέλιξη του αλιευτικού καταφυγίου στο Ξυλοκερατίδι των Καταπόλων, που χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΛ. Ταυτόχρονα αναφέρθηκαν μια σειρά άλλα σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν πάλι με χρηματοδότηση των παραπάνω προγραμμάτων, όπως η βελτίωση και ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου από Μίνωα προς Λεύκες και Αγία Θέκλα Καταπόλων, η κατασκευή του δρόμου Θολάρια – Άγιος Ιωάννης, η κατασκευή του δρόμου προς Αμμούδι Αρκεσίνης, ο εξοπλισμός των παιδικών χαρών, η προμήθεια μηχανημάτων έργου του δήμου και φυσικά τα έργα της αφαλάτωσης στα Κατάπολα αλλά και της 2ης μονάδας στην Αιγιάλη που χρηματοδοτήθηκαν από τη Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής.
Στη συνέχεια συζητήθηκε και η πορεία των έργων που εντάχθηκαν ή αιτείται να ενταχθούν στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, αλλά και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, (ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο και ενδεχομένως Ταμείο Ανάκαμψης). Ανάμεσα τους, το αθλητικό γήπεδο στα Κατάπολα, η ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού σχολείου Καταπόλων, η επέκταση του δημαρχείου, το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων, η αποχέτευση της Αρκεσίνης, η επέκταση της ύδρευσης στην Κάτω Μεριά, Κολοφάνα κλπ, η δεξαμενή στον Άγιο Παύλο, η τηλεμετρία, η υπογειοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στη Χώρα, οι οικιστικές αναπλάσεις, η αναβάθμιση του δρόμου της Αγίας Άννας, η επέκταση του ΧΥΤΑ, η δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης και η δημιουργία πράσινων σημείων. Τέλος ο δήμος έχει υποβάλλει ένα πρόγραμμα αγροτικής οδοποιΐας προς διευκόλυνση των απομεμακρυσμένων αγροτεμαχίων.
Με αφορμή το τελευταίο, θέσαμε στη συζήτηση, το ζήτημα της διάνοιξης δρόμων χωρίς άδεια, όπου συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, με επεξεργασία και κατάθεση μελετών στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη διάνοιξη του δρόμου προς τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, που όπως μας απαντήθηκε η έγκριση του έγινε από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Τέλος συζητήθηκε και το θέμα της «ξαπλωτής πολυκατοικίας» στα Κατάπολα, για την οποία είχε κατατεθεί από την πλευρά μας και σχετική Ερώτηση στη Βουλή. Πράγματι και από την επιτόπια επίσκεψη και τις σχετικές φωτογραφίες, δημιουργείται ζήτημα παραβίασης της υφιστάμενης νομοθεσίας, αφού η υπό κατασκευή οικοδομή υπερβαίνει τους δύο ορόφους κι το ανώτερο επιτρεπόμενο ύψος.
Το συμπέρασμα από την επίσκεψη και συζήτηση στο δήμο είναι, ότι με την καλή προετοιμασία και επεξεργασία μελετών, η δημοτική αρχή, τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή, κατάφεραν με την συνδρομή και της τεχνικής υπηρεσίας, να ωριμάσουν και να εντάξουν σε χρηματοδοτικά προγράμματα πολλά κρίσιμα και ζωτικά για το νησί έργα.
Στην συνέχεια ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας, όπου συνομίλησε με τον επιστημονικό υπεύθυνο, οδοντίατρο Κώστα Μπουρνάκα. Ενημερωθήκαμε ότι από άποψη ειδικευμένων γιατρών υπηρετούν ακόμα μία γενική γιατρός, η οποία στελεχώνει το Π.Π.Ι. της Αιγιάλης και πολύ πρόσφατα ένας παιδίατρος, ενώ υπηρετούν ακόμα 8 αγροτικοί γιατροί και από πλευράς βοηθητικού προσωπικού 11 νοσηλευτές και 3 διοικητικοί. Είναι προφανές ότι παραμένουν κενές 8 οργανικές θέσεις γιατρών, ενώ σοβαρό ζήτημα παραμένει ότι δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος και ταυτόχρονα λήγουν οι συμβάσεις τέλος του χρόνου, νοσηλευτών και διοικητικού επικουρικού προσωπικού. Σοβαρά ζητήματα παραμένουν τα επιπλέον κίνητρα που πρέπει να θεσμοθετηθούν για τη στελέχωση των δημόσιων δομών στα νησιά, καθώς και το ζήτημα της κατοικίας που ακόμα και στην Αμοργό αρχίζει να γίνεται δυσεύρετο. Όπως επίσης το θέμα των διακομιδών αναδεικνύεται μείζον, διότι την τελευταία περίοδο πολλά αιτήματα έμειναν χωρίς άμεση ανταπόκριση από το κέντρο του ΕΚΑΒ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών και τέλος μεγάλο θέμα αποτελεί η ανάγκη επέκτασης του κτιρίου του Κ.Υ. για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες περίθαλψης και εξυπηρέτησης των πολιτών.
Τέλος στο Βρούτση πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μέλη της προσωρινής διοίκησης του νεοσύστατου σωματείου «Νήσος», όπου συζητήθηκαν περιβαλλοντικά και πολιτιστικά ζητήματα της Αμοργού, στο πλαίσιο της αναζήτησης βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του νησιού. Κεντρικά θέματα αναδείχθηκαν οι διανοίξεις δρόμων χωρίς άδεια και η αγωνία για την αποτροπή εγκατάστασης μεγάλων ανεμογεννητριών που θα καταστρέψουν το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και το τοπίο του νησιού. Επίσης σε συζητήσεις κατά την περιοδεία μας στη Χώρα, επισημάνθηκε το παράδοξο της απαγόρευσης από την αρχαιολογική υπηρεσία ανέγερσης δεύτερου ορόφου στην βορεινή πλευρά του οικισμού, ενώ ήδη τα περισσότερα κτίσματα αποτελούνται από διώροφες οικίες.
Από την πλευρά μας καταστήσαμε σαφές σε όλες τις συναντήσεις ότι, είμαστε και θα είμαστε στην πλευρά της διατήρησης της ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού χωρίς εκπτώσεις και βεβαίως υπέρ της επιλογής βιώσιμης ανάπτυξης με την κατάρτιση χωροταξικού σχεδιασμού που θα καθορίζει χρήσεις γης και ήπιες μορφές ανάπτυξης στον τουριστικό και αγροτικό τομέα.