Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Συρμαλένιος: "Τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά όσον αφορά τις...

Κυκλάδες – Συρμαλένιος: “Τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά όσον αφορά τις διακομιδές”

|

Νίκος Συρμαλένιος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα ειδικών κινήτρων, οικονομικών, διοικητικών και επιστημονικών για την προσέλκυση γιατρών στα νησιά» (video) 
 

Οι δομές υγείας στα νησιά χρειάζονται στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και σε πρώτη φάση παράταση των επικουρικών όλων των ειδικοτήτων του ιατρικού και νοσηλευτικού κλάδου και όλων των λοιπών ειδικοτήτων που λήγουν, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το ζήτημα της στέγασης, κυρίως δε σε όσα νησιά αποτελούν δημοφιλείς τουριστκούς προορισμούς και πρόσθεσε ότι με συνεργασία και άλλων Υπουργείων και με την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να βρεθούν χώροι ανέγερσης ειδικών κατοικιών για τους εργαζόμενους στην υγεία. Αναφορικά με τα κίνητρα, ο Νίκος Συρμαλένιος έκανε λόγο για την πρόταση που έχει παρουσιάσει ο Ανδρέας Ξανθός και στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για το ΕΣΥ. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχει κεφάλαιο για  ειδικά κίνητρα για τις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχες. Τα κίνητρα αυτά έχουν οικονομικό, διοικητικό και επιστημονικό χαρακτήρα, και απαιτούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα κόστος ετήσιο που φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό δεν είναι μεγάλο, όταν με αυτό καλύπτουμε τις ανάγκες των νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών, τόνισε ο Νίκος Συρμαλένιος.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Ξεκινώντας, θα πρέπει να πω εξαρχής ότι υπάρχει σοβαρή διαφορά αντίληψης μεταξύ της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ημών και θεωρώ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, διότι το ζήτημα της στελέχωσης του ΕΣΥ και στις μονάδες υγείας των νησιών είτε είναι νοσοκομεία, είτε είναι κέντρα υγείας, είτε είναι περιφερειακά πολυδύναμα ιατρεία δεν το αντιμετωπίζουμε από την ίδια σκοπιά, δεν το αντιμετωπίζουμε με την λογική ότι αν δεν υπάρξει μόνιμο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό όλων εν παση περίπτωσή των ειδικοτήτων που απαιτούνται, δεν θα μπορέσει το εθνικό σύστημα υγείας και στα νησιά να σταθεί στα πόδια του. Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά που δυστυχώς και εδώ ακούστηκαν και τα όρια της συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών.

Τα τελευταία χρόνια έγινε από τη δική μας κυβέρνηση μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να στηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξανά στα πόδια του, γιατί με τα πρώτα δύο μνημόνια, ιδιαίτερα μέχρι και το 2014, υπήρξε μια πολύ μεγάλη αποψίλωση και συρρίκνωση. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις δημοσιονομικές, καταφέραμε να το βάλουμε σε προτεραιότητα και στα νησιά, ιδιαίτερα στη δική μου περιοχή στις Κυκλάδες, είπε και ο δήμαρχος της Ερμούπολης Σύρου ότι, στήθηκε στη Σύρο το 2016 μονάδα ΕΚΑΒ αερόδιακομιδών, η οποία βοήθησε ουσιαστικά τα νησιά μας με μεταφορά άμεση για τα έκτακτα περιστατικά, ενισχύθηκαν τα νοσοκομεία της Σύρου και το διασυνδεδεμένο της Νάξου κέντρο υγείας Νάξου και ιδρύθηκε το νοσοκομείο της Σαντορίνης, το οποίο πραγματικά επί πέντε χρόνια ήταν ένα εξαιρετικό κτίριο με εξαιρετικό εξοπλισμό, κλειστό, αλλά δεν είχε λειτουργήσει.

skagossss.jpg

Εμείς επισκεφθήκαμε μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό τη Σύρο, τη Νάξο, την Πάρο και τη Σαντορίνη και διαπιστώσαμε από κοντά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Πιστεύω ότι και οι νησιώτες έχοντας προγραμματίσει μια σειρά από διεκδικήσεις και με την τοπική αυτοδιοίκηση και η Σύρος και η Σαντορίνη και η Νάξος και τα υπόλοιπα νησιά, θα έρθουμε και στο Υπουργείο να θέσουμε τα ζητήματα σε πιο αναλυτικές συζητήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν. Είναι άμεσα επιτακτικό να ενταχθεί και το νοσοκομείο της Σαντορίνης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μην υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων.

Αναφορικά με τη στελέχωση, χρειάζεται μόνιμο προσωπικό και βεβαίως σε μια πρώτη φάση παράταση των επικουρικών όλων των ειδικοτήτων και του ιατρικού και του νοσηλευτικού και όλων των λοιπών ειδικοτήτων που λήγουν. Αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν πάγιες θέσεις και επομένως δεν μπορεί να λήγουν σε 8 μήνες ή σε 6 μήνες και λοιπά.

Ένα δεύτερο ζήτημα, είναι το ζήτημα της στέγασης στα νησιά. Κυρίως σε μεγάλα νησιά, όπως είναι η Σαντορίνη ή η Μύκονος, εννοώ μεγάλα τουριστικά και βεβαίως στα Δωδεκάνησα τα ξέρουν οι συνάδελφοι εδώ και ο Πρόεδρος, υπάρχει ζήτημα να βρεθεί αξιοπρεπής στέγαση για γιατρούς όπως είπε και η κυρία Παγώνη που θα είναι τριετίας, πενταετίας είχαμε θεσμοθετήσει εμείς σαν κυβέρνηση τότε, το είπε αλλά εν πάση περίπτωσή αυτό να το δούμε αν θα είναι τριετία ή πενταετία, προς το παρόν καλό είναι που ισχύει και η πενταετία και η συνυπηρέτηση επίσης είναι πολύ σημαντικό. Η στέγαση όμως επειδή υπάρχει έντονη πίεση από τον τουρισμό να εγκαταλείπουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους τον Μάιο και τον Ιούνιο, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Σε κάποια νησιά ενδεχομένως με συνεργασία και άλλων Υπουργείων και με την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να βρεθούν χώροι ανέγερσης ειδικών κατοικιών γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Είχαμε κάνει μια προσπάθεια στην Σαντορίνη με την  ΕΤΑΔ που υπάγονται πολλά ακίνητα στην εποπτεία της, δεν προλάβαμε να εντοπίσουμε και να ξεκινήσουμε μια τέτοια δουλειά που θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη, να στεγαστούν εκεί καταρχήν δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί και τα λοιπά.

skafos2.jpg

Τώρα για τα κίνητρα, στα πλαίσια μιας μεγάλης πρότασης που έχει παρουσιάσει ο Ανδρέας Ξανθός και άλλοι από τον τομέα υγείας και την πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το ΕΣΥ. Μέσα σ αυτό το πρόγραμμα υπάρχει κεφάλαιο για  ειδικά κίνητρα για τις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχες. Τα κίνητρα αυτά έχουν οικονομικό, διοικητικό και επιστημονικό χαρακτήρα και στο οικονομικό θα πω μόνο ότι η γενναία αύξηση του μισθού μπορεί να φθάνει γύρω στο χιλιάρικο, αυτή τη στιγμή, καθαρό και μη φορολογούμενο, έτσι ώστε να είναι ένα πολύ σοβαρό κίνητρο και από εκεί και πέρα βεβαίως και τα άλλα κίνητρα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, την εξέλιξη αυτού του προσωπικού σε συνδυασμό και με την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί, γιατί μας βοηθάει και αυτό που ζήσαμε με αφορμή την πανδημία, αλλά μας βοηθά και για άλλα ζητήματα, να το δούμε. Επομένως σε αυτή η πρότασή μας έχει γίνει ειδική επεξεργασία και σας λέω ένα κόστος ετήσιο που φτάνει γύρω 50 εκατομμύρια το χρόνο. Δεν είναι μεγάλο το ποσό, ειδικά όταν θέλουμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες των νησιωτών και των δυσπρόσιτων περιοχών.

Τώρα για τις αερόδιακομιδές και  γενικά τις διακομιδές: Εμείς, εκτός από τη βάση αυτή, είχαμε ξεκινήσει και μια άλλη διαδικασία να υπάρξουν πλωτά σκάφη. Αυτή η διαδικασία, ο διαγωνισμός έτρεξε μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας, για τις Κυκλάδες κατέληξε τελικά στην προμήθεια ενός ειδικού πλωτού του Λιμενικού Σώματος, το οποίο πραγματικά είναι πάρα πολύ εξοπλισμένο και εξειδικευμένο πλωτό σκάφος, όμως εδώ θέλω να πω, επειδή τα συμφέροντα, τα ιδιωτικά είναι πολύ ισχυρά, δυστυχώς υπερισχύουν της συνεισφοράς του δημόσιου πλωτού μέσου και είναι πάρα πολύ ακριβά. Στη Νάξο υπάρχει ιδιώτης, ο οποίος έχει δύο, τρία σκάφη, ο όποιος έχει έναν κοστολόγιο πολύ ψηλό, το οποίο πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, ενώ θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να έχουν αξιοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί και για άλλα πλωτά, αν θέλετε, σκάφη για να μπορέσουν πραγματικά οι νησιώτες να εξυπηρετηθούν.

Τέλος, μια κουβέντα μόνο, για τα πολύ μικρά νησιά. Η Κέα  εκπέμπει SOS, δεν υπάρχουν παιδίατροι και γενικοί γιατροί σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν. Στην Σέριφο ένας γιατρός μόνος του, γενικός γιατρός, ο οποίος το καλοκαίρι μαζί με την πανδημία έστελνε απεγνωσμένα μηνύματα ότι «δεν αντέχω άλλο, θα φύγω, φεύγω, δεν μπορώ μόνος μου να καλύψω». Τέλος στην Μήλο, ένα αίτημα, δεν υπάρχει γενικός γιατρός, ο μοναδικός γενικός γιατρός που υπήρχε και δούλευε συνειδητά και είχε κάνει πολύ σοβαρή δουλειά, έχει ζητήσει να μετατεθεί από την Πύλο στη Μήλο και δεν έχει γίνει δεκτό από τη 2η ΥΠΕ και από τους τοπικούς παράγοντες της διοικούσας επιτροπής του κέντρου υγείας εκεί. Έχουμε κάνει και ερώτηση στη Βουλή, δυστυχώς δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί.»

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Φορολογικές δηλώσεις: Εως 31 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις

Tη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη, κενά και παραλείψεις στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλαν έχουν οι φορολογούμενοι - Το χρονοδιάγραμμα

Μύκονος: Εφοδος της Αστυνομίας σε ιδιωτικό πάρτι και πέντε (5) συλλήψεις

Συνελήφθησαν 5 άτομα μεταξύ των οποίων οι διοργανωτές του πάρτι, κάποιοι για ηχορύπανση και ένας αλλοδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 5.000 ευρώ σε μετρητά και μικρή ποσότητα κοκαΐνης.

Ο Λασκαρίδης δωρίζει ένα ακόμη πλοίο στο Πολεμικό Ναυτικό

Εν καιρώ ειρήνης ο "Περσέας" με τις πολύ μεγάλες ενδιαιτήσεις του μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως πλωτό νοσοκομείο

Στοίχημα – Ελλάδα: Ποντάρουμε στην “ανάγκη” της Κηφισιάς για επιστοφή στις νίκες

Η πρόταση της ημέρας από την foxbet.gr.... Σφραγίζει την παραμονή η Κάντιθ, δίχως περιθώρια η Κηφισιά

Οι Σουηδοί “ψηφίζουν” Νάξο για το φετινό καλοκαίρι

Σύμφωνα με το Σουηδικό ταξιδιωτικό περιοδικό Vagabond από τα 220 νησιά του Αρχιπελάγους– Προτείνονται οκτώ που δεν πρέπει να χάσετε, ποια είναι

Νάξος – “Μαζί Αλλάζουμε”: Να καταδικάσει δημόσια ο Δήμαρχος την συμπεριφορά του αντιδημάρχου του

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Μαζί Αλλάζουμε" για την συμπεριφορά του αντιδημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν με νέα πρόσωπα σε επίκαιρες θέσεις

Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν – Ποιοι ορίστηκαν υπ. Εξωτερικών και Αμυνας - Ολα τα πρόσωπα και η παρουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης

ΠΝΑΙ – Ιος: Πρόστιμο 132.000 ευρώ σε επιχείρηση για περιβαλλοντικές παραβάσεις

«Σαφάρι» σε οικοδομικές εργασίες στο νησί της Ιου διέταξε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βατινικό: Γιατί πραγματοποιήθηκε «Λειτουργία εξαγνισμού» στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου;

Την ώρα που ο ναός έκλεινε, ένας Πολωνός έβγαλε τα ρούχα του και στάθηκε στον βωμό. Στην πλάτη του ήταν γραμμένο το σύνθημα: «Σώστε τα παιδιά της Ουκρανίας»

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Μπαίνει το “Ανεμος” στις Δυτικές Κυκλάδες στα τέλη Ιουνίου

Από την Δευτέρα 26 Ιουνίου ξεκινάει τα δρομολόγια του το επιβατηγό οχηματαγωγό ΑΝΕΜΟΣ της Aegean Sea Lines, για τις Κυκλάδες. - Οι εκπτώσεις

HIGHSPEED 4: Από σήμερα (01/06) ενώνει τον Πειραιά με Παροναξία – Κουφονήσια – Αμοργό

Ξεκινάει σε λίγο (09:00) το HighSpeed 4 από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο - Κουφονήσια - Αμοργό - Πότε πιάνει Ανάφη

Κρήτη – Κυκλάδες ενώνονται από την 1η Ιουνίου με το “Santorini Palace”

MINOAN LINES: Από την 1η Ιουνίου «σαλπάρουμε» για Κυκλάδες - Ποιο είναι το δρομολόγιο του "Santorini Palace"

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου