Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Συρμαλένιος: "Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία"

Κυκλάδες – Συρμαλένιος: “Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία”

|

Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και εκατοντάδες χαμένες εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως σε γενική και ειδική αγωγή στα σχολεία των Κυκλάδων: Ο Νίκος Συρμαλένιος – βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση για τις σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε γενική και ειδική αγωγή στα σχολεία των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με την ερώτηση, ένα μήνα σχεδόν από την έναρξη του σχολικού έτους και παρά τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού Παιδείας ότι δεν υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς και όλα λειτουργούν κανονικά, η πραγματικότητα, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της β’ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, τη διαψεύδει.

Η κατάσταση στη λειτουργία των σχολείων στις Κυκλάδες παραμένει τραγική. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στην ανακοίνωση της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων , η «κανονικότητα» την οποία επικαλέστηκε η Υπουργός Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων, στις Κυκλάδες «μεταφράζεται» σε 110 κενά εκπαιδευτικών και 2300 χαμένες εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως σε γενική και ειδική αγωγή.

Στα σχολεία στα νησιά των Κυκλάδων υπάρχουν σοβαρά εκπαιδευτικά κενά και μορφωτικές ελλείψεις για τους μαθητές καθώς σε πολλά δεν υπάρχουν καθηγητές για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Τραγικό, δε, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά με σοβαρές ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες που δεν έχουν καμία υποστήριξη στο σχολείο, καθώς δεν έχουν προσληφθεί καθηγητές για την παράλληλη στήριξη. Το ΥΠΑΙΘ προχώρησε σε εξορθολογισμό των θέσεων , προσλαμβάνοντας ένα εκπαιδευτικό για να παρέχει παράλληλη στήριξη σε δύο ή  και τρεις μαθητές.

Γι αυτό το λόγο και επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, αρκετοί οι διευθυντές/ντριες των σχολείων, προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές με εγκεκριμένη γνωμάτευση για παράλληλη στήριξη, διαθέτουν τις πλεονάζουσες ώρες εκπαιδευτικών γενικής παιδείας για να υποστηρίξουν τους μαθητές. Οι σοβαρές μειώσεις του αριθμού πρόσληψης εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, επηρεάζουν σοβαρά τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, την ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης και δυσχεραίνουν την εργασία των εκπαιδευτικών.

Επίσης, η υποβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, των καλλιτεχνικών και της πληροφορικής, έχει ως αποτέλεσμα σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων τα μαθήματα αυτά να διδάσκονται ελάχιστα ή και καθόλου, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η Παιδεία δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης. Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά η εκπαίδευση και οι μαθητές μας στη νησιωτική Ελλάδα βιώνουν τον αποκλεισμό από τη πρόσβαση στη γνώση και ιδιαίτερα από τα ειδικά μαθήματα, αυτά που προωθούν την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. 

Επειδή

1. Σε μια πολιτισμένη χώρα, τον 21ο αιώνα που διανύουμε, είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να υπάρχουν μαθητές που βιώνουν τον αποκλεισμό από τη πρόσβαση στη γνώση

2. Παρά το γεγονός ότι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είχαν ενημερώσει το σύστημα για τα υπάρχοντα κενά, στις Κυκλάδες εξακολουθούν να παραμένουν εκατοντάδες κενές θέσεις σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μετά από την Β’ φάση προσλήψεων

3. Ο μόνος τρόπος να λυθούν οι σοβαρές ελλείψεις στην εκπαίδευση και τα εκπαιδευτικά κενά είναι οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Πόσα κενά υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής;

2. Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε κάλυψη όλων των υφιστάμενων κενών, έτσι ώστε να παρέχεται η απαραίτητη εκπαιδευτική γνώση και να και να καλυφθούν οι μαθησιακές ανάγκες των παιδιών;

3. Θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την παράλληλη στήριξη, έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο των μαθητών με ειδικές ανάγκες και να ανακουφιστούν οι οικογένειες τους;

4. Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προκήρυξη μαζικών διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των κενών θέσεων;

Δείτε στο τέλος του άρθρου την σχετική ερώτηση 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Νάξο «μίλησε» ξανά ο Καμπανέλλης μέσα από το έργο του (photos+video)

Η παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Σέργη έγινε μια ζεστή γιορτή μνήμης, με λόγους, θεατρικά αποσπάσματα και προτάσεις για θεσμοθέτηση ετήσιας εκδήλωσης.

Σειρά σημαντικών συναντήσεων του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά με αφορμή την εορτή της Μεγαλόχαρης

Στρατηγικές συνεργασίες και διάλογος με κορυφαία πολιτικά πρόσωπα – Από τον Νίκο Δένδια και τη Σοφία Ζαχαράκη έως τον Χάρη Δούκα και τον Κώστα Κουμή.

Οι φάροι άνοιξαν τις πύλες τους – Συναπάντημα με την ιστορία τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, 18 φάροι σε όλη τη χώρα δέχθηκαν επισκέπτες, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας

Οι ψαράδες της Αμοργού σώζουν τη θάλασσα – Αφιέρωμα των Financial Times στην πρωτοβουλία

Παρά τη μείωση των αποθεμάτων και τις δυσκολίες επιβίωσης, οι μικροί αλιείς του νησιού πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Το καλαμάρι που… πήρε εκδίκηση! (video)

Ένα απίθανο περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ρομπλόν στις Φιλιππίνες, όταν ψαράς που καμάρωνε για το τεράστιο καλαμάρι Χούμπολντ που έπιασε, βρέθηκε ξαφνικά μούσκεμα στο μελάνι του

Η Τήνος σώζει τον Φάρο της Λιβάδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, ο Δήμος Τήνου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.

Καλοκαίρι Πολιτισμού (συνέχειας) στη Νάξο 2025: Συναυλίες, θέατρο, βιβλίο και τέχνη σε κάθε γωνιά του Δήμου (πρόγραμμα)

Ένα πολύχρωμο πολιτιστικό μωσαϊκό απλώνεται σε όλο το νησί με τη σφραγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – από το Φιλώτι μέχρι τις Μικρές Κυκλάδες, η μουσική, το θέατρο και η παράδοση δίνουν ραντεβού σε μια μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή.

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στο Φιλώτι: Μια μαγική καλοκαιρινή συναυλία στη Νάξο!

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου υποδέχεται την αγαπημένη ερμηνεύτρια σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, συναίσθημα και καλοκαιρινή αύρα.

Σοφία Τορνάρου: Η Ναξιώτισσα πολίστρια που κατέκτησε το χρυσό με την Εθνική Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη 21χρονη Σοφία Τορνάρου, διεθνή αμυντικό του Ολυμπιακού, που χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συμβολικό δώρο Φίλιππου Φόρτωμα στον Νίκο Δένδια στην Τήνο

Ένα περιστέρι από τηνιακό μάρμαρο, δείγμα της ξακουστής μαρμαροτεχνίας του νησιού, πρόσφερε ο βουλευτής Κυκλάδων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.