Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας – Νίκος Συρμαλένιος: «Ήρθε η ώρα να δούμε πάλι τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές»
H Κυβέρνηση θα πρέπει να δει τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει ένας ενιαίος μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πλέον δεν έχουμε αυτές τις δεσμεύσεις που είχαμε από το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας και από τα πλεονάσματα».
Ο Νίκος Συρμαλένιος θύμισε στους βουλευτές ότι η συζήτηση για αλλαγή των συντελεστών στα νησιά άνοιξε λόγω του γνωστού «μέιλ Χαρδούβελη», ανοίγοντας την όρεξη και στους θεσμούς, κάτι που συστηματικά αποσιωπάται από την ΝΔ.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι δόθηκαν 7 δισεκατομμύρια επιστρεπτέα προκαταβολή για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι αυτά τα χρήματα, όπως όλοι ξέρουν, είναι δάνεια. Μόνο στην τέταρτη και στην πέμπτη προκαταβολή η κυβέρνηση εφάρμοσε την πολιτική της κατά 50% μη επιστρεπτέας, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή ζητούσε οι προκαταβολές να είναι μη επιστρεπτέες. Ωστόσο, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει ζημιά 6 δισεκατομμυρίων μόνο για το τρίμηνο Δεκέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021 για το λιανεμπόριο. Ο εμπορικός κόσμος τον Δεκέμβριο έχασε 2,5 δισεκατομμύρια, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ λέει ότι έξι στις δέκα επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. Και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει έγκαιρα μέτρα και ρεαλιστικά και κοστολογημένα. Και επιπλέον είχε αφήσει ένα σημαντικό χρηματικό απόθεμα 37 δισεκατομμυρίων, χωρίς τα οποία σήμερα θα είχαμε εκ νέου χρεοκοπία της χώρας, όπως είχαμε και το 2010.
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:
«Δεν θα μιλήσω για τα πρώτα είκοσι πέντε άρθρα που αναφέρονται στην Απογραφή. Η Απογραφή προφανώς είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια. Όμως, θέλω να πω κάτι που σημείωσα το πρωί που είπε ο Εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Σκανδαλίδης: «Μη διανοηθείτε να εμπλέξετε την Απογραφή σε πολιτικά παιχνίδια», στις πολιτικές εξελίξεις, με εγγραφές, παρα-εγγραφές και δεν ξέρω σε ποιες περιοχές, για να βγαίνουν ανάλογες έδρες ή να προστίθενται κλπ.
Θα αναφερθώ, λοιπόν στα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία βάζει το νομοσχέδιο, τα οποία θα τα έλεγα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Είναι μερικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Άλλωστε, αρκετά άρθρα απ’ αυτά εμείς θα τα ψηφίσουμε και γι’ αυτό τα είδαν και θετικά σχεδόν όλοι οι φορείς, επισημαίνοντας βεβαίως τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στην εστίαση, στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε αυτά τα στρώματα που πραγματικά έχουν πληγεί από τα ανεπαρκή και πολύ καθυστερημένα μέτρα της Κυβέρνησης.
Κύριε Υπουργέ, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Όπως και τον Οκτώβριο με το προσχέδιο που παρουσιάσατε πέσατε έξω από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο που ψηφίσαμε τον κανονικό προϋπολογισμό του 2021, έτσι και τώρα, 4 Φλεβάρη που έχουμε σήμερα, έχετε βρεθεί έξω από τις εκτιμήσεις που κάνατε. Και βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία προοιωνίζουν, δυστυχώς για τη χώρα μας, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 τουλάχιστον τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη που είχατε υπολογίσει, το 4,8%, φυσικά δεν μπορεί να πιαστεί. Είναι ένας άπιαστος στόχος. Φοβάμαι πολύ μη φτάσουμε στα ποσοστά που έδωσε ο ΟΟΣΑ.
Εν πάση περιπτώσει, σήμερα η χώρα μας περνάει τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι τέλειωσε το 2020 -θα δούμε τα τελικά στοιχεία- με πάνω από 10%. Αλλά δυστυχώς, όπως σας είπα, και οι πρώτοι μήνες, λόγω πανδημίας βεβαίως, αλλά και λόγω καθυστερημένων και ατελών μέτρων που παίρνετε, μας έχουν οδηγήσει σε αυτήν τη μεγάλη ύφεση.
Είπατε, κύριε Υπουργέ, και στις επιτροπές ότι δώσατε 7 δισεκατομμύρια επιστρεπτέα προκαταβολή. Αυτά, όμως, όπως όλοι ξέρουμε, είναι δάνεια. Στην τέταρτη και στην πέμπτη προκαταβολή εφαρμόσατε την πολιτική της μη επιστρεπτέας, παρότι εμείς σας το λέγαμε από την αρχή να εφαρμόσετε αυτήν την πολιτική. Και επειδή τώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρεί κάποια πλαίσια, την επιβάλλει.
Ταυτόχρονα όμως με τα στοιχεία που λέτε, πρέπει να πούμε ότι υπάρχει 6 δισεκατομμύρια ζημιά –αυτά δείχνουν όλα τα στοιχεία- μόνο για το τρίμηνο Δεκέμβριο του 2020 με Φεβρουάριο του 2021 για το λιανεμπόριο όταν ο εμπορικός κόσμος τον Δεκέμβριο έχασε 2,5 δισεκατομμύρια, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ λέει ότι έξι στις δέκα επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. Πριν από λίγους μήνες μας έλεγε για τρεις στις δέκα. Τώρα έχουμε φτάσει στο έξι στις δέκα.
Εμείς είχαμε καταθέσει έγκαιρα μέτρα και ρεαλιστικά και κοστολογημένα. Και αυτά τα μέτρα τα είχαμε καταθέσει γιατί ακριβώς ξέραμε ότι είχαμε αφήσει ένα σημαντικό χρηματικό απόθεμα 37 δισεκατομμυρίων, χωρίς τα οποία σήμερα θα είχαμε εκ νέου χρεοκοπία της χώρας, όπως είχαμε και το 2010. Αυτό μην το παραβλέπουμε.
Παραδεχθήκατε αργά ότι υπάρχουν αυτά τα 37 δισεκατομμύρια και ευτυχώς.
Και σας λέμε λοιπόν ότι εκτός από τα μέτρα της επιστρεπτέας προκαταβολής εμείς στη Θεσσαλονίκη προτείναμε και ορισμένα άλλα μέτρα. Για την εστίαση ο ΦΠΑ να πάει από το 13% στο 6% για όσο κρατάει η κρίση, επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα χωρίς εξαίρεση τα εισοδήματα και για τους συνταξιούχους και για τους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι 40.000 ευρώ και μετά μείωση συντελεστών από 40.000 έως 65.000, μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
Κι επίσης εγώ έβαλα στις επιτροπές ένα θέμα. Ήρθε η ώρα να δούμε πάλι τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές. Το λένε και τα άλλα κόμματα. Έχουν καταθέσει και τροπολογίες. Το λένε. Κι εγώ δεν λέω να επιστρέψουμε ακριβώς στο πώς ήταν. Και σας θυμίζω ότι η συζήτηση αυτή άνοιξε –και άνοιξε την όρεξη και στους θεσμούς- λόγω του mail Χαρδούβελη. Και το είχα πει πολλές φορές, αλλά βέβαια αποσιωπάται ότι το mail Χαρδούβελη άνοιξε την όρεξη για την αύξηση συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, δεν θα αργήσω.
Εν πάση περιπτώσει τώρα είναι η ώρα να υπάρξει ένας ενιαίος μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού πλέον δεν έχουμε αυτές τις δεσμεύσεις που είχαμε από το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας και από τα πλεονάσματα.
Και θα έλεγα ένα τελευταίο και απευθύνομαι και στο επιτελείο του Υπουργείου Υγείας. Τα μικρά νησιά –ας αρχίσουμε από τους χίλιους κατοίκους και κάτω- δεν μπορεί ισοπεδωτικά να λαμβάνουν τα μέτρα υγειονομικής κάλυψης όπως στα μεγαλύτερα μέρη. Στα μικρά αυτά νησιά δεν έχει πατήσει άνθρωπος εδώ και μήνες, είναι υγειονομικά ασφαλή και οι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να πάνε να πιούν έναν καφέ στο καφενείο ή σε ένα μαγέρικο, εστιατόριο, δεν μπορούν να πάνε και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στη μικρή κίνηση της αγοράς εκεί αλλά και στην ψυχολογία των ίδιων των ανθρώπων».
Δείτε εδώ το βίντεο από την ομιλία του κου Συρμαλένιου