Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες: Συρμαλένιος και Ψυχογιός σε κοινή ερώτηση για τους μετανάστες της Φολεγάνδρου

Κυκλάδες: Συρμαλένιος και Ψυχογιός σε κοινή ερώτηση για τους μετανάστες της Φολεγάνδρου

|

Ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση των μεταναστών-προσφύγων που βρέθηκαν την Τετάρτη 28/9 στη Φολέγανδρο, κάνουν λόγο σε κοινή δήλωσή τους οι Γιώργος Ψυχογιός, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ερωτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία για την υπόθεση των μεταναστών – προσφύγων που βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Φολέγανδρο απευθύνουν με κοινή δήλωση τους ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιώργος Ψυχογιός και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.

Αναφέρουν ότι την Τετάρτη 28η Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν στο Καραβοστάση, στο Κάτεργο και άλλες παραλίες της Φολεγάνδρου μετανάστες – πρόσφυγες που κατάφεραν να προσεγγίσουν τις ακτές. «Κατά δήλωση του λιμενικού σταθμού του νησιού, όσο και μετέπειτα του Λιμεναρχείου Ίου όπου μεταφέρθηκαν αργά τη νύχτα, πρόκειται για 37 άτομα αφγανικής εθνικότητας, που είχαν προορισμό την Ιταλία, αλλά κατά κάποιο τρόπο βρέθηκαν στη Φολέγανδρο», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κ. κ. Ψυχογιός και Συρμαλένιος σημειώνουν πως, κατά δήλωση των λιμενικών αρχών με τις οποίες επικοινώνησαν, σε ό,τι αφορά τους 37 που περισυνελέγησαν, ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα οι προβλεπόμενες διαδικασίες και προωθήθηκαν προς τον Πειραιά για τα περαιτέρω. Υπήρξε «στήριξη τόσο των δύο δήμων, Φολεγάνδρου και Ίου, όσο και σημαντικής μερίδας των πολιτών, αλλά και η στάση των τοπικών αρχών κινήθηκε καθολικά στο επίπεδο της ανθρωπιστικής στήριξης και της παροχής σε είδη πρώτης ανάγκης», προσθέτουν.

Οι κ.κ. Ψυχογιός και Συρμαλένιος υπογραμμίζουν πως «το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι η πιστή τήρηση της νομιμότητας με βάση το εθνικό και το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά τους διασωθέντες, το άλλο όμως ζήτημα είναι τα εύλογα και σοβαρά ερωτήματα για την τύχη των περίπου 60 ακόμη ανθρώπων που σύμφωνα με δημοσιεύματα επέβαιναν στο πλοιάριο, μεταξύ τους και πολλών παιδιών, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη τους».

Θέτουν τα εξής «εύλογα ερωτήματα»: «Θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και το διεθνές δίκαιο για τους συγκεκριμένους μετανάστες – πρόσφυγες; Θα τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου; Ποια είναι η τύχη των υπόλοιπων 60, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, για τους οποίους υπάρχει άκρα του τάφου σιωπή; Γιατί το θέμα αποσιωπάται από τις αρμόδιες αρχές;»

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει 

Την Τετάρτη 28/9 εντοπίστηκαν στο Καραβοστάση, στο Κάτεργο και σε άλλες παραλίες της Φολεγάνδρου μετανάστες – πρόσφυγες που κατάφεραν να προσεγγίσουν τις ακτές. Κατά δήλωση του λιμενικού σταθμού του νησιού, όσο και μετέπειτα του Λιμεναρχείου Ίου στην οποία αργά τη νύχτα μεταφέρθηκαν , πρόκειται για 37 άτομα αφγανικής εθνικότητας, οι οποίοι είχαν προορισμό την Ιταλία, αλλά κατά κάποιο τρόπο βρέθηκαν στη Φολέγανδρο.

ΣΕ ότι αφορά τους 37 που έχουν περισυλλεγεί, ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα, κατά δήλωση των λιμενικών αρχών, με τις οποίες επικοινωνήσαμε, οι προβλεπόμενες διαδικασίες και προωθήθηκαν προς τον Πειραιά για τα περαιτέρω. Και βεβαίως αυτές τις μέρες η στήριξη τόσο των δύο δήμων Φολεγάνδρου και Ίου, όσο και σημαντικής μερίδας των πολιτών, αλλά και η στάση των τοπικών αρχών κινήθηκε καθολικά στο επίπεδο της ανθρωπιστικής στήριξης και της παροχής σε είδη πρώτης ανάγκης.

Το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι η πιστή τήρηση της νομιμότητας με βάση το εθνικό αλλά και το διεθνές δίκαιο σε ότι αφορά τους διασωθέντες, το άλλο όμως ζήτημα είναι τα εύλογα και σοβαρά ερωτήματα που απορρέουν σχετικά με την τύχη των 60 περίπου ακόμη ανθρώπων που σύμφωνα με δημοσιεύματα επέβαιναν στο πλοιάριο, μεταξύ τους και πολλά παιδιά και για τους οποίους δεν υπάρχει καμμία πληροφορία για την τύχη τους.

Κατά συνέπεια τα εύλογα ερωτήματα είναι: Θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και το διεθνές δίκαιο για τους συγκεκριμένους μετανάστες – πρόσφυγες; Θα τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου; Ποια είναι η τύχη των υπόλοιπων 60, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, για τους οποίους υπάρχει άκρα του τάφου σιωπή;  Γιατί το θέμα αυτό αποσιωπάται από τις αρμόδιες αρχές;

Αυτά είναι λοιπόν τα ερωτήματα στα οποία μέχρι σήμερα δεν μας δόθηκε καμμία απάντηση, αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν χωρίς περιστροφές σαφείς απαντήσεις, διότι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι υποχρέωση της Χώρας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: “Ἀναστάσεως ἡμέρα λαμπρυνθῶμεν λαοί….”

Ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ. Καλλίνικου και η Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη εορτή του Πάσχα 2025

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Κατερίνα Μονογυιού: Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την επιστροφή του Σκοπελίτη στις Μικρές Κυκλάδες

Το “Express Σκοπελίτης” είναι ο σύνδεσμος ζωής, πολιτισμού, υγείας και επικοινωνίας των μικρών νησιών.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group