Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Συρμαλένιος: "Η υποστελέχωση στα νησιά έχει ξεπεράσει κάθε όριο"

Κυκλάδες – Συρμαλένιος: “Η υποστελέχωση στα νησιά έχει ξεπεράσει κάθε όριο”

|

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής από τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο  κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών – τι είπε για την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (video) 

Οι κυβερνήσεις της δεξιάς πάντα ήθελαν μια δημόσια διοίκηση που να εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και έτσι την οικοδόμησαν και με το κομματικό κράτος από το ’50 και μετά. Οικοδόμησαν μια δημόσια διοίκηση αναξιοκρατική, κομματική, η οποία ήταν δυνάστης τελικά στον ελληνικό λαό και χρησιμοποιούσε τους δημοσίους υπαλλήλους ως θύτες και θύματα. Μετά τη δεκαετία του ’90 επικράτησε με τη λογική του νεοφιλελευθερισμού η ιδέα για λιγότερο κράτος και αυτό συνοδεύτηκε με εκχώρηση κρίσιμων τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας στον ιδιωτικό τομέα. Στη συνέχεια ήλθαν τα μνημόνια που μετέτρεψαν τη δημόσια διοίκηση απλώς σε ένα όργανο επιτελικό, του οποίου αφαιρέθηκαν οι ουσιαστικές αρμοδιότητες και όλα αποφασίζονταν από κάποια οικονομικά κέντρα των θεσμών, τα οποία υπηρετούσαν οι κυβερνήσεις.

Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα». Όπως τόνισε, μετά από όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση θεσμοθετεί ένα δίκτυο συμβούλων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού που στην ουσία ακυρώνει την ιεραρχία, ενώ παράλληλα θεσμοθετεί και την εκ των άνω αξιολόγηση, χωρις ουσιαστικό δικαίωμα ένστασης στους αξιολογούμενους.

Επίσης, ο βουλευτής έκανε λόγο για το μεγάλο θέμα της υποστελέχωσης στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και το θέμα μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, όπου καταγράφεται μείωση έως και 40% από το 2011.

Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

 «Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχεται σήμερα άλλος ένας νόμος για τη δημόσια διοίκηση μετά από δεκαετίες που αυτή η δημόσια διοίκηση -την οποία αποκαλούμε όλοι και αποκαλεί και ο ελληνικός λαός «μεγάλο ασθενή»- δεν έχει δει ουσιαστικές αλλαγές τέτοιες που να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα κράτος αποτελεσματικό, μια δημόσια διοίκηση αποτελεσματική που να εξυπηρετεί τους πολίτες.

Βεβαίως, οι κυβερνήσεις της δεξιάς πάντα ήθελαν μια δημόσια διοίκηση που να εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Έτσι την οικοδόμησαν και με το κομματικό κράτος από το ’50 και μετά. Οικοδόμησαν μια δημόσια διοίκηση αναξιοκρατική, κομματική, η οποία ήταν δυνάστης τελικά στον ελληνικό λαό και χρησιμοποιούσε τους δημοσίους υπαλλήλους ως θύτες και θύματα.

Η μόνη ουσιαστική αλλαγή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι η ψηφιοποίηση τομέων της δημόσιας διοίκησης και αυτό είναι πολύ καλό και σημαντικό. Βεβαίως η ψηφιοποίηση δεν είναι έργο της Νέας Δημοκρατίας των τριών τελευταίων χρόνων. Έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, εντάθηκε και στη δική μας διακυβέρνηση και σήμερα συνεχίζεται -και καλώς συνεχίζεται- σε κάποιους τομείς, υπό την πίεση βέβαια και των ευρωπαϊκών οδηγιών και συνθηκών.

Μετά τη δεκαετία του ’90 επικράτησε με τη λογική του νεοφιλελευθερισμού μια άλλη ιδέα, ότι δηλαδή χρειαζόμαστε λιγότερο κράτος, ότι δεν θέλουμε αυτήν τη δημόσια διοίκηση τη διογκωμένη, η οποία θα ανακατεύεται σ’ όλα τα επίπεδα και σ’ όλους τους τομείς. Θέλουμε, λοιπόν, λιγότερο κράτος και αυτό θα το συνοδεύουμε με εκχώρηση κρίσιμων τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό προσπαθήσατε να οικοδομήσετε όταν ήσασταν κυβέρνηση, ακόμα και πριν από τα μνημόνια. Βεβαίως μετά ήλθε και ο «οδοστρωτήρας» των μνημονίων που μετέτρεψε τη δημόσια διοίκηση απλώς σε ένα όργανο επιτελικό, του οποίου αφαιρέθηκαν οι ουσιαστικές αρμοδιότητες και όλα αποφασίζονταν από κάποια οικονομικά κέντρα των θεσμών, τα οποία υπηρετούσαν οι κυβερνήσεις.

Τι κάνετε, λοιπόν, σήμερα; Θεσμοθετείτε μια νέα -υποτίθεται- δημόσια διοίκηση, ένα δίκτυο συμβούλων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Τι κάνει αυτό το δίκτυο; Ακυρώνει την ιεραρχία; Είναι παράλληλο σύστημα διοίκησης; Τι ακριβώς κάνει; «Δίκτυο συμβούλων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού». Πού είναι το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο υπάρχει και είναι και αξιόμαχο και έχει πολύ μεγάλες ικανότητες και δεξιότητες αυτό το προσωπικό που υπηρετεί επί πολλά χρόνια σε Υπουργεία και στη δημόσια διοίκηση;

Δεύτερο ζήτημα, φέρνετε μια αξιολόγηση, αξιολόγηση εκ των άνω, χωρίς καμία συμμετοχή των από κάτω. Και όταν λέω των από κάτω, εννοώ της ολομέλειας των τμημάτων και των διευθύνσεων, μια ιδέα δική μας που την εισαγάγαμε στη δημόσια διοίκηση από τη δεκαετία του 1980. Βεβαίως τότε για εσάς αυτό ήταν ένα περίεργο πράγμα, το οποίο δεν θέλατε να αντιμετωπίσετε, διότι θέλατε τα πάντα να κατευθύνονται εκ των άνω μέσα από τους γενικούς διευθυντές τους οποίους πάντα ελέγχατε με κομματικά κριτήρια. Όταν ακούσατε τη λέξη «ολομέλεια», δηλαδή ότι θα μαζεύονται οι υπάλληλοι του κάθε τμήματος και της κάθε διεύθυνσης για να στοχοθετούν, για να αξιολογούν, για να κρίνονται και να κρίνουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους και να κρίνονται και μεταξύ τους τότε βγάλατε σπυράκια και γι’ αυτό ακριβώς το καταργείτε τώρα. Αυτός, όμως, ήταν ο ρόλος της ολομέλειας που θεσμοθετήσαμε και εμείς με τον ν.4369/2016 και που τώρα βεβαίως το καταργείτε.

Τι κάνετε τώρα; Επί της ουσίας δεν δίνετε δικαίωμα ένστασης στους αξιολογούμενους, αφού η μη λήψη απόφασης από την επιτροπή εποπτείας αξιολόγησης, εάν περάσουν δύο μήνες, εξήντα μέρες, ισοδυναμεί με απόρριψη. Η επιλογή των προϊσταμένων εξακολουθεί να γίνεται με ανάθεση, ενώ με τον νέο νόμο για τον ΕΦΚΑ ανοίγετε τον δρόμο στους ιδιώτες. Βεβαίως ανοίγετε τον δρόμο και στα «golden boys» με μισθούς πολύ διαφορετικούς από το ενιαίο μισθολόγιο και ενισχύετε πάλι τον κομματισμό, όπως λειτουργούσατε επί δεκαετίες.

Δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να θυμίσω ότι τον Νοέμβριο του 2014 ο πρωθυπουργός τότε, ο κ. Σαμαράς, διόρισε όλους τους γενικούς διευθυντές σε όλο το δημόσιο. Γιατί τους διόρισε; Γιατί θεώρησε ότι εφόσον θα επίκειται μια νέα κυβέρνηση που φαινόταν από παντού ότι θα είναι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί θα αποτελούσαν τον βραχίονα του φρένου μιας κυβερνητικής πολιτικής, ένα αντίβαρο στην κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον θα έλεγχε όλους τους γενικούς διευθυντές.

Εμείς κάναμε προσπάθεια για αξιοκρατική δημόσια διοίκηση και ανάδειξη στελεχών. Θεσμοθετήσαμε το μητρώο στελεχών. Θεσμοθετήσαμε την αξιολόγηση και από τα πάνω και από τα κάτω. Τώρα όλα τα καταργείτε.

Υπάρχουν άλλα δύο ζητήματα, κύριε Πρόεδρε, που θα μου πάρουν ένα λεπτό. Το ένα ζήτημα είναι το μεγάλο θέμα της υποστελέχωσης -αναφέρθηκε και ένας συνάδελφος πριν-, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αλλά περισσότερο και στη νησιωτική Ελλάδα. Αυτή η υποστελέχωση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Μιλάω για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες των Υπουργείων. Θέλετε να σας πω για τη Σύρο που είναι πρωτεύουσα των Κυκλάδων και πρωτεύουσα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου; Στην κτηματική υπηρεσία του δημοσίου είναι δύο υπάλληλοι για να βγάλουν τη δουλειά όλης της κτηματικής υπηρεσίας σε σαράντα οκτώ νησιά. Στην υπηρεσία τουρισμού είναι δύο με τρεις υπάλληλοι, που είναι μια τουριστική περιοχή, ο βραχίονας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου άμα μπείτε θα δείτε να στοιβάζονται οι εκκρεμείς φάκελοι και ιδιαίτερα σε χωροταξικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Αλλά και στην αυτοδιοίκηση, στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ζήτημα να έχουν καλυφθεί το 50% των οργανικών θέσεων.

Όπως επίσης και στους δήμους, στις τεχνικές υπηρεσίες παραδείγματος χάριν ή στις πολεοδομίες που κάποτε είχατε πει και ψηφίσατε ένα νομοσχέδιο ότι θα έχουμε τουλάχιστον έξι υπαλλήλους. Εμείς δεν είδαμε ούτε έναν υπάλληλο να έρχεται. Έχουμε αυτήν τη στιγμή μια Σαντορίνη, πρώτο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, που έχει έξι νησιά και έχει δύο υπαλλήλους μηχανικούς. Έχουμε μια Μήλο με τέσσερα νησιά με έναν μηχανικό υπάλληλο. Έχουμε μια Νάξο με επτά νησιά με δυο τρεις το πολύ, αν θυμάμαι καλά, μηχανικούς. Και τι κάνετε; Υπάρχει ο κανόνας ένας προς έναν, για τις προσλήψεις που εμείς κατακτήσαμε, βγαίνοντας από τα μνημόνια, γιατί ξεκίνησε από το δέκα προς ένα και το πέντε προς ένα και πήγαμε στο ένα προς ένα. Πώς σχεδιάζετε τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών; Πώς; Προκηρύσσετε διαγωνισμός ή θέλετε να βάλετε τα «golden boys» για να τελειώνει η ιστορία, να βλέπουμε τη δημόσια διοίκηση κάτω από το πρίσμα της αγοράς και μόνο της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων; Και δεν αναφέρομαι στις δομές υγείας, όπου και εκεί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού προσωπικού, γιατί δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα της δημόσιας διοίκησης.

Το δεύτερο θέμα, κύριε Πρόεδρε, είναι το θέμα του μισθολογίου. Έχουμε μείωση έως και 40% από το 2011 του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Εσείς τι κάνετε; Καθιερώνετε τα μπόνους σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, σε εκλεκτούς και ημετέρους και βάζετε τους δημόσιους υπαλλήλους να αντιμάχονται μεταξύ τους και να αντιπαλεύουν μεταξύ τους, οξύνοντας τον εσωτερικό ανταγωνισμό.

Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, θα σας πω και εγώ ένα θέμα με την αυτοδιοίκηση. Αναγκαστήκατε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να σας επαναφέρει στην τάξη, γιατί ακύρωσε τις κατεπείγουσες ρυθμίσεις του Ιουλίου του 2019 σε ό,τι αφορά την παραχάραξη της λαϊκής βούλησης στις δημοτικές κοινότητες, που ορίζατε αντιδήμαρχο μόνο αν ανήκε στην παράταξη του δημάρχου και όχι αυτόν που ψήφισε ο λαός. Σας επανέφερε στην τάξη. Τι θα κάνετε; Θα αλλάξετε τον νόμο να προσαρμοστείτε στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας ή θα κρατάτε καθυστέρηση μέχρι τις εκλογές, για να δείτε τι θα κάνετε μετά;

Είναι σίγουρο ότι και αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα αζήτητα της ιστορίας.»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Γ. Βασιλάκης (Κακάβολας): “Με υπευθυνότητα να συμβάλλω για να γίνει πρότυπο, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων”

Ο Γιάννης Βασιλάκης (Κακάβολας) καταθέτει την υποψηφιότητά του στο πλευρό του Δημήτρη Λιανού και σημειώνει "Με νέες ιδέες, δράσεις και υπευθυνότητα χτίζουμε το μέλλον μας"

«Argylle»: Ντούα Λίπα και Χένρι Κάβιλ με φόντο ταβέρνα σε νησί της Ελλάδας

Τι είναι αυτή η νέα ταινία με τον Χένρι Κάβιλ και την Dua Lipa με γυρίσματα σε ελληνική νησιώτικη ταβέρνα (video)

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

ΟΑΚΑ: Κλείνει λόγω προβλημάτων στατικότητας

Ξαφνικό «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ - Η αντίδραση του Παναθηναϊκού, τι λέει ο Γιάννης Βρούτσης, αρμόδιος υπουργός

Νάξος, Χαλκιδική και Πάρος κέρδισαν τη μάχη και πήραν άριστα από τουρίστες

Ο τουρισμός είναι και φέτος η μεγαλύτερη δεξαμενή εσόδων για μια σειρά από νησιά και πόλεις της χώρας. Λίγο πριν μπει ο Οκτώβριος οι απολογισμοί συνεχίζονται, με τους τουρίστες να βαθμολογούν και να οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Χρήσιμος οδηγός 15 ερωτήσεων – απαντήσεων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Τουρισμός – Expedia: Αυτό το μονοπάτι ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πριν προβούν σε κράτηση

Το μονοπάτι που ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες με προορισμό την κράτηση διακοπών παρουσιάζει η έκθεση των Expedia Group και Luth Research με τίτλο «The...

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Μύκονος: Στροφή προς τον αθλητικό τουρισμό και την ευεξία

Το συνέδριο “Sports Tourism & Sustainable Destinations" πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο στο πλαίσιο του δεύτερου Mykonos Running Festival.

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής