Ο Νίκος Συρμαλένιος – βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – βρέθηκε σε Σίφνο και Σέριφο. Με ποιους συναντήθηκε, τι άκουσε από τους φορείς των δύο νησιών και τι θα μεταφέρει στην Κυβέρνηση
Ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο 11 – 12/9 τη Σίφνο και τη Σέριφο. Συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη των οργανώσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, συναντήθηκε με του δημάρχους, τους επιστημονικούς υπεύθυνους των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων και τέλος συζήτησε με μέλη και φίλους των τοπικών οργανώσεων του κόμματος.
Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή στη Σίφνο, επισκέφθηκε το ΠΠΙ και συνομίλησε με τον επιστημονικό διευθυντή Σπύρο Ρουπακιώτη για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στο νησί με επίκεντρο την πανδημία. Ενημερωθήκαμε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί ήταν περιορισμένα, όμως τα δείγματα που εστάλησαν στην Αθήνα, ελλλείψει μοριακού αναλυτή, ήταν επίσης περιορισμένα και έγιναν μόνο σε ανθρώπους που είχαν συγκεκριμένα συμπτώματα. Τα βασικά προβλήματα για τη στελέχωση του ΠΠΙ παραμένουν η πλήρωση των θέσεων της καθαρίστριας η σύμβαση της οποίας έληξε από τέλος Ιουλίου, ενώ επιτακτικό παραμένει το αίτημα ανανέωσης του επικουρικού προσωπικού του τεχνολόγου ακτινολόγου και της νοσηλεύτριας των οποίων οι συμβάσεις λήγουν προς τα μέσα Δεκεμβρίου. Επίσης επιτακτικό παραμένει το αίτημα για πρόσληψη ενός παιδιάτρου λόγω και των εκατοντάδων παιδιών που ζουν στο νησί.
Στη συνέχεια ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε το Δημαρχείο, όπου είχε εκτεταμένη συζήτηση με τη δήμαρχο Μαρία Ναδάλη και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής από τους αντιδημάρχους Γιώργο Γεωργούλη, Αντώνη Φρατζή, Δημήτρη Ζαμπέλη καθώς και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νίκο Χρυσίνη. Στη συζήτηση αναλύθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα του νησιού, μεταξύ των οποίων είναι η εξέλιξη έργων που είχαν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα Φιλόδημος Ι, όπως το έργο της τηλεμετρίας της ύδρευσης και της προμήθειας φορητής μονάδας αφαλάτωσης στο οποίο προστέθηκε η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης που βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, το έργο του δικτύου αποχέτευσης των κεντρικών οικισμών από ευρωπαϊκά κονδύλια το οποίο προχωρά, ενώ η ανάπλαση της πλατείας Καμαρών και της Αγίας Μαρίνας και του συνδετήριου παραλιακού δρόμου παρουσίασε εμπλοκή με την Εφορεία Νεωτέρων Αρχαιοτήτων όπου πρέπει να αναδειχθεί ως υποέργο μνημείο ανευρεθέν στη διαδρομή του έργου.
Επίσης πρόβλημα υπάρχει με τον εκσυγχρονισμό των μονάδων βιολογικού καθαρισμού στις Καμάρες και το Κάστρο διότι δεν υπήρξε αρχική άδεια και τώρα προωθείται κεντρική μονάδα βιολογικού στη θέση Κάψαλος. Σχετικά με το έργο του Λιμένα στις Καμάρες, η Περιφέρεια ζητά επικαιροποίηση της μελέτης του 2018, ενώ ο Δήμοςέχει αιτηθεί τη συνδρομή τεχνικών συμβούλων. Ένα ακόμα κεντρικό ζήτημα παραμένει η καθαριότητα όπου επικρατεί έντονος σκεπτικισμός ως προς την αποτελεσματικότητα του νεοϊδρυθέντος περιφερειακού ΦΟΣΔΑ και τέλος σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, εκφράστηκε η θέση ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή του είναι η ολοκλήρωση πρώτα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
Τέλος ο Νίκος Συρμαλένιος συναντήθηκε με τον περιφερειακό σύμβουλο Γιάννη Γεροντή, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις τόσο για την πορεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Ο Συρμαλένιος στην Σέριφο
Στη Σέριφο συναντήθηκε καταρχήν με το δήμαρχο Κώστα Ρεβύνθη με τον οποίο συζήτησε αναλυτικά την πορεία των εν εξελίξει έργων καθώς και συνολικά την πορεία του δήμου. Από τα ήδη ενταγμένα στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου, η επισκευή – αναβάθμιση του παλαιού Διοικητηρίου στο Μέγα Λιβάδι σε πολιτιστικό κέντρο βαίνει σε καλό δρόμο και επίκειται η δημοπράτηση του. Επίσης σε καλό δρόμο βρίσκεται και η διαχείριση αποκομιδής των απορριμμάτων που γίνεται από υπηρεσία του δήμου η οποία ενισχύθηκε με προσωπικό 3 ατόμων από την προκήρυξη 3Κ, όμως μεγάλη ανησυχία υπάρχει και στη Σέριφο μετά τη θεσμοθέτηση του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ, που έγινε εν μια νυκτί χωρίς καμμιά διαβούλευση ούτε καν με τους δήμους της περιφέρειας. Σημαντικό έργο επίσης είναι η τοποθέτηση της ράμπας πρόσβασης των Αμεα στη θάλασσα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Στα υπόλοιπα θέματα σε εκκρεμότητα βρίσκεται η λειτουργία και διαχείριση της μαρίνας, η οποία έχει παραδοθεί ημιτελής και χωρίς άδεια από το 2016, ενώ έχει ανατεθεί από το δήμο μελέτη για τις επιμέρους χρήσεις της. Επίσης εδώ και πολλά χρόνια παραμένει ζητούμενο η εγκατάσταση ταχυδιϋλιστηρίου για την αξιοποίηση της λιμνοδεξαμενής που έχει χωρητικότητα 800.000 κυβικά. Σοβαρό θέμα αποτελεί και το χωροταξικό, υπό το πρίσμα της εκπόνησης του ΣΧΟΟΑΠ του οποίου η επεξεργασία βρίσκεται στο ξεκίνημα της β’ φάσης, αλλά και του ήδη υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου (Π.Δ. 930/2002). Με αυτή την έννοια το υπό συζήτηση νέο ν-σ του ΥΠΕΝ για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, κρίνεται ότι έχει νόημα μόνο εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο τοπικός χωρικός σχεδιασμός.
Επίσης ο Νίκος Συρμαλένιος συναντήθηκε και συζήτησε αναλυτικά τα προβλήματα δημόσιας υγείας στο νησί με τον επιστημονικό διευθυντή του ΠΠΙ γενικό γιατρό Θανάση Κοντάρη. Σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας και στη Σέριφο τα διαπιστωμένα κρούσματα είναι λίγα, αλλά η ενημέρωση κυρίως από την Πολιτική Προστασία και ο τρόπος ιχνηλάτησης ήταν τουλάχιστον ερασιτεχνικός, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σαφή δεδομένα για ενδεχόμενη διασπορά.
Τα επιτακτικά αιτήματα που έθεσε ο γιατρός για την κατά τον δυνατόν εύρυθμη λειτουργία του ΠΠΙ, είναι η άμεση πρόσληψη νοσηλευτή / νοσηλεύτριας, ενός γιατρού παθολόγου ή γενικού γιατρού, καθώς και η προμήθεια ακτινολογικού μηχανήματος. Γι αυτά τα αιτήματα έχει απευθυνθεί κατ ‘ επανάληψη στη 2η ΥΠΕ χωρίς όμως καμμία ανταπόκριση, ενώ παράλληλα έχει απευθυνθεί και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για καταβολή και στο μόνιμο ειδικευμένο γιατρό του επιδόματος των 450 ευρώ, το οποίο κατά την Περιφέρεια καταβάλλεται μόνο στους επικουρικούς και όχι στους μόνιμους γιατρούς.
Τέλος σε ότι αφορά τον covid 19 και την αντιμετώπιση της Μ. Βρετανίας αλλά και της Ολλανδίας απέναντι στο νησί της Σερίφου εκφράστηκε τόσο από το δήμο, όσο και από άλλους φορείς η έντονη διαμαρτυρία τους, διότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο πληθώρα κρουσμάτων που να δικαιολογεί τη στάση αυτών των χωρών. Εκτός αν υπάρχουν ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει καμμία ενημέρωση ούτε από τον ΕΟΔΥ, ούτε από την Πολιτική Προστασία, κάτι που μας επιβεβαίωσαν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του νησιού.
Στις παραπάνω συζητήσεις και συναντήσεις ο Νίκος Συρμαλένιος δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι θα συμβάλλει στην ανάδειξη τους και στην προώθηση λύσεων με όλους τους δυνατούς τρόπους, με πρώτο τα θέματα που απασχολούν τη δημόσια υγεία.