Σάββατο, 14 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Συρμαλένιος: Ενημέρωση Πλακιωτάκη για τον "αποκλεισμό" πέντε νησιών της Αγονης...

Κυκλάδες – Συρμαλένιος: Ενημέρωση Πλακιωτάκη για τον “αποκλεισμό” πέντε νησιών της Αγονης Γραμμής

|

Υπόμνημα του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη και με θέμα την διακοπή ακτοπλοϊκής επικοινωνίας σε πέντε νησιά (Μικρές Κυκλάδες – Αμοργός) των Κυκλάδων 

Μέχρι την Ελληνική βουλή έφτασε το θέμα του αποκλεισμού των Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού με το .. έτσι θέλω καθότι με βάση τον προγραμματισμό της Blue Star Ferries από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 10 Ιανουαρίου, ουσιαστικά δεν θα υπάρχει επικοινωνία με τον Πειραιά… Μάλιστα χθες υπήρχε σχετική ανακοίνωση από κατοίκους και εκπαιδευτικούς των πέντε νησιών που ανέφεραν ανάμεσα στα άλλα ” οι θέσεις για οχήματα στο Blue Star Paros που θα φύγει το απόγευμα της Τετάρτης είναι κλεισμένες όπως σχεδόν και οι θέσεις επιβατών… Οπότε; Που θα βρουν θέση οι κάτοικοι; Στο φουγάρο όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά; Η μήπως θα δώσει λύση ο Express Scopelitis που δεν μπορεί να μεταφέρει περισσότερο από δέκα οχήματα ανά δρομολόγιο;”

Και σήμερα με επείγον υπόμνημα προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη ο Νίκος Συρμαλένιος – βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – ενημερώνει για το θέμα της διακοπής ακτοπλοϊκής σύνδεσης σε πέντε νησιά των Κυκλάδων εδώ και μια εβδομάδα και ζητάει άμεσες ενέργειες… 

Ας δούμε τι αναφέρι στο κείμενο του υπομνήματος… :

“Αγανάκτηση στους κατοίκους πέντε νησιών των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στους κατοίκους της  Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Κουφονησίων, Δονούσας  και Αμοργού έχει προκαλέσει ο πλήρης αποκλεισμός τους για μια εβδομάδα από ακτοπλοϊκή σύνδεση. Ειδικότερα, μετά την άρση του απαγορευτικού απόπλου διάρκειας 3 ημερών αναφορικά με την άγονη γραμμή των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού, το επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο της εταιρείας Blue Star Ferries για Ηρακλειά-Σχοινούσα-Κουφονήσι-Κατάπολα Αμοργού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10/01/2020. Τα δύο προγραμματισμένα δρομολόγια Τετάρτη και Πέμπτη είναι προς Νάξο, Δονούσα, Αιγιάλη Αμοργού. Είναι απαράδεκτος ο  6ήμερος αποκλεισμός των τριών νησιών από τον Πειραιά και μάλιστα σε γραμμή επιδοτούμενη και χωρίς μέριμνα της εταιρείας για τους επιβάτες.

Είναι προφανές ότι οι επιβάτες για μικρές Κυκλάδες δεν μπορούν να φθάσουν στον προορισμό τους, το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Ηρακλειά-Σχοινούσα-Κουφονήσι, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να εφοδιαστούν τα νησιά με είδη πρώτης ανάγκης που προμηθεύονται κατευθείαν από τον Πειραιά ή από την Νάξο με δεδομένο ότι ούτε το σημερινό δρομολόγιο του Εξπρές Σκοπελίτη εκτελείται.

Οι κάτοικοι των πέντε νησιών ζητούν από την Πολιτεία την άμεση δρομολόγηση δεύτερου πλοίου μετά την άρση του απαγορευτικού, ή την τροποποίηση του αποψινού δρομολογίου εφόσον εκτελεστεί ώστε να συμπεριλάβει τα τρία νησιά. Δηλαδή Νάξο, Ηρακλειά-Σχοινούσα-Κουφονήσι, Δονούσα, Αιγιάλη Αμοργού, Αστυπάλαια και αντιστρόφως. Είναι λογικό εφόσον η εταιρεία επιδοτείται να υποχρεωθεί να τροποποιήσει τα δρομολόγια για να εξυπηρετήσει επαρκώς τη συγκεκριμένη γραμμή.

 Κατόπιν των ανωτέρω ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας να προβεί άμεσα σε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βρεθεί λύση για το πρόβλημα των νησιών και την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσής τους με την ενδοχώρα”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά με μια εκδήλωση που έκλεψε τις εντυπώσεις! (video)

Μια ξεχωριστή γιορτή στον αύλειο χώρο του σχολείου έκλεισε το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025 με συγκίνηση, χαμόγελα και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ποιες είναι οι 10 πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο – Tι είναι το «Δακτυλίδι της Φωτιάς»

Από την Ιαπωνία μέχρι το Μεξικό, ποιες χώρες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο και πώς προετοιμάζονται οι πολίτες τους

Αεροπορικές πτήσεις: Υποτονική εκκίνηση για τον τουρισμό στη Σαντορίνη

Πτώση 21% στις αφίξεις στη Σαντορίνη, σταθεροποιητική εικόνα στη Μύκονο και ανοδική πορεία για Κέρκυρα, Χανιά και Ρόδο. Οι πρώτες ενδείξεις της σεζόν.

Επανάσταση στο ωράριο: Όταν η εργασία γίνεται υπόθεση εμπιστοσύνης

Η Lumen από την Ουαλία εφαρμόζει μοντέλο απόλυτης ευελιξίας, βασισμένο στην εμπιστοσύνη και στους στόχους

Παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Αμοργού από 18 έως 26 Ιουνίου

Η κα Γόνη Διατσέντα από το Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου ενισχύει την παιδιατρική κάλυψη της Αμοργού με προγραμματισμένες και επείγουσες επισκέψεις

Κάλεσμα αλληλεγγύης από τη Νάξο για την Παλαιστίνη, συγκέντρωση την Κυριακή στην παραλία

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Παλαιστίνη συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα «March to Gaza» με συγκέντρωση στις 8μμ, Κυριακή 15 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία παραλίας Νάξου

«Νότιο Αιγαίο» 2021–2027: Προχωρά με δύναμη, σκοντάφτει στις απορροφήσεις

Η Περιφέρεια επιτυγχάνει στόχους, αλλά οι χαμηλές απορροφήσεις φέρνουν ανησυχία – “Οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί”

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Μια γιορτή μνήμης, πολιτισμού και παράδοσης

Το Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025 ανέδειξε την ψυχή του νησιού μέσα από συγκινητικές τελετές, μουσική, χορό και εικαστική δημιουργία

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: Ταξίδι στη μνήμη και στο παιχνίδι των Μικρών Κυκλάδων

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης μεταφέρει τη μαγεία της σχολικής ιστορίας και των παραδοσιακών παιχνιδιών σε Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Πρόταση Ημέρας: Πολίτικη σαλάτα, δροσερή, τραγανή και πεντανόστιμη

Η απόλυτη παραδοσιακή σαλάτα με καταγωγή από την Πολίτικη κουζίνα. Φρέσκα, αρωματικά λαχανικά, δροσερή βινεγκρέτ και μια τεχνική που κάνει τη διαφορά.

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού