Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Συρμαλένιος: Εκόνα και συμπεράσματα από Μικρές Κυκλάδες (photo)

Κυκλάδες – Συρμαλένιος: Εκόνα και συμπεράσματα από Μικρές Κυκλάδες (photo)

|

Περιοδεία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκου Συρμαλένιου σε Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι δια μέσου της Νάξου

Τετραήμερη περιοδεία στις τρεις από τις τέσσερεις Μικρές Κυκλάδες πραγματοποίησε ο Νίκος Συρμαλένιος από Κυριακή 23/10 έως Τετάρτη 26/10, με ενδιάμεσο σταθμό τη Νάξο.

Ξεκινώντας από τη Νάξο και συνοδευόμενος από το Μιχάλη Φραγκίσκο μέλος της Ν.Ε. Κυκλάδων, τον Παναγιώτη Στεργίου συντονιστή της ΟΜ Νάξου και άλλα μέλη της ΟΜ, επισκέφθηκε την περιοχή Λαγκούνα που έχει χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής και συναντήθηκε επί τόπου με τον πρόεδρο Γιάννη Ορφανό και μέλη του Δ.Σ. του αντίστοιχου συλλόγου προστασίας.

Στη συνάντηση μας τέθηκαν τα ζητήματα παραβίασης του χαρακτήρα της περιοχής ως προστατευόμενης, με διανοίξεις δρόμων, εναπόθεση σκουπιδιών και μπάζων κλπ., με κίνδυνο την αλλοίωση και καταστροφή των χαρακτηριστικών του ως καταφυγίου, όπως έχει θεσμοθετηθεί από το ΦΕΚ 652/Β/4-5-2004. 

Από την πλευρά μας δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την απόκρουση των παράνομων παρεμβάσεων και την κατοχύρωση της προστασίας της περιοχής.

sxoinousa_antidhmarxos.jpgΣτη συνέχεια ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε την Ηρακλειά, όπου συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Γαβαλά και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δημήτρη Γαβαλά, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα του νησιού, όπως η έλλειψη παιδιών τόσο στο Δημοτικό με ένα (1) μαθητή, όσο και στο Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί, η καθυστέρηση δημοπράτησης του λιμανιού, η έλλειψη μονάδας ΒΙΟΚΑ και αποχετευτικού δικτύου, η μη ένταξη του νησιού στο Μεταφορικό Ισοδύναμο για τα καύσιμα λόγω έλλειψης βενζινάδικουκαι η έλλειψη αφορολόγητου πετρελαίου για τους επαγγελματίες αλιείς, καθώς επίσης η ανυπαρξία ορίων στους οικισμούς.

Επίσης επισκέφθηκε το Π.Π. Ιατρείο στο οποίο υπηρετούν 1 αγροτικός γιατρός, 2 νοσηλεύτριες και 1 διασώστης. Και εδώ το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ειδικευμένου γιατρού παρά την πρόβλεψη στον Οργανισμό των Π.Π.Ι. και επίσης η χρήση της τηλεϊατρικής η οποία γίνεται μόνο για τα τακτικά ραντεβού και όχι για τα έκτακτα.

Στη Σχοινούσα συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Νίκο Νομικό, με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς τα προβλήματα, ενώ επισκέφθηκαν σχεδόν το σύνολο των περιοχών του νησιού. Ένα από τα κεντρικά προβλήματα παραμένει η κατασκευή του νέου λιμανιού μαζί με την περιφερειακή οδό πρόσβασης, η οποία εκκρεμεί περίπου για 20 χρόνια, πέρασε από πολλές περιπέτειες και εμπλοκές με την Αρχαιολογία και τέλος πρόσφατα εγκρίθηκε η αναθεώρηση της περιβαλλοντικής μελέτης.

Επίσης το νησί παραμένει χωρίς ΒΙΟΚΑ και αποχετευτικό δίκτυο παρά την ύπαρξη παλαιότερης μελέτης η οποία θα επικαιροποιηθεί. Ακόμη έμφαση δόθηκε στην επεξεργασία χωροταξικής και πολεοδομικής μελέτης με πρόβλεψη επέκτασης του κεντρικού οικισμούκαι τέλος η ανάγκη πρόσθετης μονάδας αφαλάτωσης για κάλυψη των αρδευτικών αναγκών.

Σε σχέση με το κτίριο στο οποίο στεγάζονται το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις, τα προβλήματα εντοπίστηκαν στην ανυπαρξία πρόσβασης ΑΜΕΑ και στην κακή ποιότητα σύνδεσης στο internet. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Π.Π.Ι. του νησιού, του οποίου το νέο κτίριο λειτουργεί από τις αρχές του 2021 αλλά εγκαινιάσθηκε μόλις την προηγούμενη βδομάδα από τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη.

Βεβαίως και εδώ υπηρετεί μόνο 1 αγροτικός γιατρός χωρίς παρουσία ειδικευμένου, 1 νοσηλεύτρια και 1 εθελοντής οδηγός.

Τέλος επισκέφθηκε το Κουφονήσι, όπου συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο ΓιάννηΤαγκούλη και τον πρόεδρο της Κοινότητας Αντώνη Κωβαίο. Συζήτησαν τα κρίσιμα θέματα του νησιού, με κρισιμότερο το θέμα του καρνάγιου το οποίο εξυπηρετεί τα 80 αλιευτικά σκάφη και το οποίο κινδυνεύει να κλείσει λόγω έξωσης του από το χώρο στον οποίο λειτουργεί 60 χρόνια. Επίσης επιτακτικό θέμα είναι η κατασκευή ενός νέου σχολείου, διότι το σημερινό κτίριο καλύπτει όλους τους μαθητές από νηπιαγωγείο μέχρι λύκειο, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικές λειτουργίες να διεξάγονται σε ασφυκτικές συνθήκες.

Τέλος ως πολύ σημαντικό θέμα αναδείχθηκε η ανάδειξη της φέρουσας ικανότητας σε ένα νησί όπως το Κουφονήσι, που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια αλματώδη τουριστική ανάπτυξη. Στη συνέχεια μαζί με τον πρόεδρο επισκέφθηκε το Π.Π.Ι., στο οποίο υπηρετούν 2 αγροτικοί γιατροί, 1 νοσηλεύτρια, 1 βοηθός καθαριότητας και 1 οδηγός ασθενοφόρου, στο οποίο και πάλι υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα στελέχωσης, λειτουργίας της τηλεϊατρικής κλπ.

koufonhsi.jpg

Συμπερασματικά στα τρία μικρά νησιά αναδείχθηκαν από κοινού τα εξής:

Α) Οι νησιωτικές δημοτικές κοινότητες που λειτουργούν στα πλαίσια του μεγάλου δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στερούνται τόσο των κινήτρων (χρηματοδοτικών κ.α.) που απολαμβάνουν τα μικρά νησιά ως αυτοτελείς δήμοι και ταυτόχρονα λειτουργούν υποδεέστερα σε σχέση με την έδρα του δήμου. Κατά συνέπεια απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που να κατοχυρώνει σε σημαντικό βαθμό τη διοικητική και οικονομική τους αυτοτέλεια.

Β) Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει  σύντομα να ολοκληρωθεί, καθορίζοντας χρήσεις γης και για τον πρωτογενή τομέα, όπως κτηνοτροφία στην Ηρακλειά, παραγωγή φάβας στη Σχοινούσα, αποτρέποντας την εγκατάσταση υπερμεγέθων τουριστικών επιχειρήσεων που αλλοιώνουν το περιβάλλον και δημιουργούν ντε φάκτο αλλαγέςστις τοπικές οικονομίες.

Γ) Η λειτουργία και στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών και η διαμονή των απαιτούμενων δημοσίων υπαλλήλων (υγειονομικών, εκπαιδευτικών, σωμάτων ασφαλείας κλπ) απαιτεί τη διαθεσιμότητα τουλάχιστον αξιοπρεπούς κατοικίας. Ο άμεσος προγραμματισμός και η συνεργασία του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης για την επίλυση του είναι επιτακτικός και επιβεβλημένος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η κακοκαιρία “δένει” τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου – Αλλαγές στα δρομολόγια

Η "Μπάρμπαρα" θα κρατήσει δεμένα τα πλοία την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Blue Star Naxos: Αύριο Σάββατο αντί για τη Κυριακή επιστρέφει από Αμοργό

Η "Μπάρμπαρα" φέρνει αλλαγές στα δρομολόγια... Τι συμβαίνει με το Blue Star Naxos

Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες από δήθεν υπαλλήλους του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με τις απόπειρες απάτης μέσω τηλεφωνικών επαφών από δήθεν υπαλλήλους του Δήμου

Αλλαγή δρομολογίου για το “ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ” λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Λόγω των επικείμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών που πρόκειται να επικρατήσουν την ερχόμενη Κυριακή 05/02/2023 & σύμφωνα με το δελτίο της Ε.Μ.Υ

Οι Βρετανοί δείχνουν τη προτιμησή τους στην Πάρο

Η Πάρος αποτελεί έναν από τους προορισμούς που αναμένεται να επιλέξουν οι βρετανοί το φετινό καλοκαίρι

Ρομαντική επιστροφή σε μία άλλη εποχή της Νάξου

Το τετράγωνο στο τέλος της χερσαίας ζώνης Νάξου όπως δεν το έχετε ξαναδεί ...

ΠΝΑι: Στηρίζει τη μαθητική κοινότητα που θα αλλάξει την Ελλάδα μέσω καινοτόμων προτάσεων

Στο ελληνικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Επιχείρηση Αλλάζουμε την Ελλάδα! The gamechangers» μαθητές από την Κω, την Κάλυμνο και την Πάτμο πρωτοπορούν και επιχειρούν!

Στοίχημα – Αγγλία: Η Τσέλσι επένδυσε και θέλει … τρίποντα

Συνδυαστικά σε Λεβερκούζεν και Τσέλσι ... Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

“Παρών” δηλώνει το κόμμα ΠΑΤΡΙΔΑ στις Κυκλάδες.

Η Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής ανακοίνωσε τους δύο πρώτους υποψηφίους της για την περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων.

Σήμερα ή τη Δευτέρα (06/02) η πληρωμή των κτηνοτρόφων

Μέσα στη μέρα αναμένεται η πληρωμή των κτηνοτρόφων για την ενίσχυση ζωοτροφών - Εναλλακτική ημερομηνία η Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Πάρος – Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Πάρου

Ανακοίνωση εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου" με τίτλο "Λίγο ντροπή"... Ποιος είναι ο λόγος

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση

Ανεκτέλεστο το σημερινό (26/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν τα δρομολόγια... Ποιες αλλαγές δρομολογήθηκαν από την Blue Star Ferries