Στο στόχαστρο των αρχών η Νάξος ελέω Πάσχα… Τι γίνεται στα άλλα νησιά των Κυκλάδων και γιατί οι αρχές αναφέρουν το αποτύπωμα του Πάσχα
«Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας. Το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους κατοίκους Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων. Στις περιοχές αυτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα. Συνέπεια, όμως, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας».
Ποιος το λέει; Μα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παράλληλα χτύπησε καμπανάκι για τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Και όπως βλέπετε ανάμεσα στις δέκα περιοχές που «κοκκίνισαν» (σ.σ. μας αρέσει ως λέξη γιατί φέρνει .. click) είναι και η Νάξος. Και εδώ έχουμε αύξηση του ιικού φορτίου. Οπως και η Πάρος ανέφεραν τα ΜΜΕ νωρίτερα όχι θέλει προσοχή από τη στιγμή που είναι στους κυριότερους προορισμούς (σ.σ. αυτό ισχύει και για Μύκονο – Σαντορίνη)…
Λίγο νωρίτερα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για το αποτύπωμα του Πάσχα με τη Νάξο και πάλι μέσα… «Το μήνυμα των επιδημιολογικών δεδομένων είναι σαφές, βλέπουμε επιδημιολογικές εξάρσεις σε νησιά όπως είναι οι Ικαρία, Κάρπαθος, Κέρκυρα, Νάξος και η Σκιάθος. Χαρακτηριστικό όλων αυτών των μικρών επιδημιολογικών εκρήξεων είναι η νεαρή ηλικία των κρουσμάτων, που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20-36 ετών, με αποτέλεσμα την πτώση της μέσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων από τα 44 στα 40 χρόνια. Είναι σαφές ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό από την Αττική και άλλες μεγαλουπόλεις στις περιοχές καταγωγής τους, πολλές από τις οποίες ακόμη και πριν από το Πάσχα είχαν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Σύμφωνα με την ιχνηλάτηση, τα περισσότερα κρούσματα αποδίδονται σε οικογενειακή μετάδοση και συναθροίσεις».
Πως είναι όμως η εικόνα των Κυκλάδων έως τώρα;
Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία εβδομάδα έχουμε έξαρση και από τη Δευτέρα έχουμε μόνιμα διψήφιο αριθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 133 κρούσματα που ανακοινώθηκαν έως σήμερα για τον Μάιο στις Κυκλάδες, τα 69 είναι τις τελευταίες πέντε ημέρες (10 Μαΐου – 8 κρούσματα, 11 Μαΐου – 14 κρούσματα, 12 Μαΐου -12 κρούσματα, 13 Μαΐου – 13 κρούσματα και 14 Μαΐου – 21 κρούσματα)…
Στο διάστημα αυτό η ΠΕ Νάξου είχε 11 κρούσματα, ήρθε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για έλεγχο στον Κυνίδαρο (αλλά και στην Αμοργό όπου δεν υπήρχε ούτε ένα κρούσμα) και είναι γνωστό ότι έχουμε αναστολή σχολικής μονάδας στον Απόλλωνα.
Η ΠΕ Άνδρου έχει 22 κρούσματα από την 9η Μαΐου, από τη Δευτέρα έχουμε καθημερινά σε όλο το νησί ελέγχους από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα είναι σε επίπεδο μαθητών (self tests) δεν έχουν συμπτώματα και τρεις τουλάχιστον σχολικές μονάδες έχουν κλείσει για απολύμανση το τελευταίο 48ωρο
Η ΠΕ Μυκόνου έχει εννέα κρούσματα τις δύο τελευταίες ημέρες.
Η ΠΕ Θήρας πέντε κρούσματα αλλά σχολικές μονάδες είναι σε αναστολή λειτουργίας και είχαμε πρόβλημα με τα self tests στην σχολική κοινότητα καθότι υπήρχε έλλειψη στα φαρμακεία.
Η ΠΕ Πάρου με καθημερινά τεστ μέσα από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ (ΚοΜΥ) που είναι στο νησί έχει 16 κρούσματα τις πέντε τελευταίες ημέρες
Η ΠΕ Σύρου έχει εννέα νέα κρούσματα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και αναστολή λειτουργίας σε σχολική μονάδα ενώ οι ΠΕ Τήνου, Μήλου και Κέας – Κύθνου είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση με συνολικά πέντε κρούσματα την τελευταία εβδομάδα…