Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Πολυχρόνακος: Επτά προτάσεις για την στήριξη του πρωτογενή τομέα

Κυκλάδες – Πολυχρόνακος: Επτά προτάσεις για την στήριξη του πρωτογενή τομέα

|

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάννης Πολυχρονάκος με στόχο την στήριξη του πρωτογενή τομέα με επίκεντρο Κυκλάδες και Νάξο 

“…. Όσοι πιστεύουν ότι αυτά είναι προβλήματα που δεν τους αφορούν επειδή οι ίδιοι δεν είναι αγρότες ή κτηνοτρόφοι, κάνουν μεγάλο λάθος. Αν συρρικνωθεί ο πρωτογενής τομέας, το κόστος θα το πληρώσουμε όλοι μας , θα το δούμε στις τιμές των προϊόντων….  Το ΠΑΣΟΚ , διαχρονικά, συνδέθηκε με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έζησαν καλύτερες μέρες με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ”.

Ποιος το αναφέρει αυτό και γιατί; Ο λόγος για τον Γιάννη Πολυχρονάκο – Οικονομολόγος, εκλ.μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος γραμ. Τομέα Τουρισμού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – με επίκεντρο τις “εξελίξεις” στον πρωτογενή Τομέα.. Καυτηριάζει τη στάση της Κυβέρνησης, δείχνει την μεγαλύτερη εικόνα που υπάρχει με βάση τα στατιστικά ευρήματα και καταθέτει επτά προτάσεις για στήριξη των ανθρώπων που εμπλέκονται..

Καταλήγει δε ” Για τον κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί προτεραιότητα, παραβλέπει έτσι με εμφατικό τρόπο την σημασία της πρωτογενούς παραγωγής σε καίριους τομείς ανάπτυξης όπως οι εξαγωγές, η απασχόληση, και ο τουρισμός. Χρειάζονται λοιπόν γενναίες αποφάσεις τις οποίες οι κυβέρνηση αρνείται να πάρει”.  

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κου Πολυχρονάκου με τίτλο ” ’7 προτάσεις για τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων’’

“Αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα.

Σήμερα το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί δραματικά, η διαμαρτυρία της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτιτών Νάξου αλλά και της Ε.Α.Σ Νάξου για την αύξηση του κόστους αγοράς και μεταφοράς ζωοτροφών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Τα χειρότερα ευρήματα προκύπτουν από τη μελέτη του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών) για την αύξηση του κόστους παραγωγής για τον πρωτογενή τομέα που περιλαμβάνει:

# Αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 32% και αύξηση στο κόστος γής κατά 9,5% και στα εργατικά χέρια κατά 10,3%.  Βλέπουμε δηλαδή ότι με τις τρεις αυτές κατηγορίες ανελαστικών δαπανών, το κόστος παραγωγής για  αγρότες και κτηνοτρόφους αυξήθηκε κατά 51,8%.

# Πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο αλλά και την έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδίου που θα τους διασφαλίζει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, προσανατολίζονται σε διακοπή της δραστηριότητας τους.

# Η εξέλιξη αυτή θα είναι καταστροφική, αν σταματήσει να παράγει μια αγροτική εκμετάλλευση είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει πάλι . Το ίδιο ισχύει και για την κτηνοτροφική δραστηριότητα αφού αν σταματήσει, η επανεκκίνηση της είναι πολύ δύσκολη αφού χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για γίνει ένα ζώο παραγωγικό.

Όσοι πιστεύουν ότι αυτά είναι προβλήματα που δεν τους αφορούν επειδή οι ίδιοι δεν είναι αγρότες ή κτηνοτρόφοι, κάνουν μεγάλο λάθος. Αν συρρικνωθεί ο πρωτογενής τομέας, το κόστος θα το πληρώσουμε όλοι μας , θα το δούμε στις τιμές των προϊόντων.

Το ΠΑΣΟΚ , διαχρονικά, συνδέθηκε με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έζησαν καλύτερες μέρες με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Οι εποχές άλλαξαν, σήμερα χρειάζονται νέες, σύγχρονες και ρεαλιστικές προτάσεις, όπως :

1ον) Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για μεμονωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους και όχι μόνο για επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα.

2ον) Αύξηση του ποσοστού κάλυψης εφοδίων και ζωοτροφών και νέο όριο ενίσχυσης για κάθε παραγωγικό ζώο, προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφία.

3ον) Ενίσχυση αγροτών-γεωργικών επιχειρήσεων- συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

4ον) Νέο νομοσχέδιο με νέο πλαίσιο και κίνητρα για τους αγρότες γης, η έλλειψη των οποίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.

5ον) Γενναία φορολογικά κίνητρα για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους για τα πρώτα 5 χρόνια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

6ον) Χορήγηση ειδικών αδειών σε κτηνοτρόφους για τη δημιουργία οικοτεχνιών ( όπως προβλέπει ο Ν. 4235/2014)  προκειμένου να διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και σε καλύτερες τιμές για όλους στην τοπική αγορά.

7ον) Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών των δανείων του πρωτογενούς τομέα προς τις τράπεζες.

Η απουσία συγκροτημένης πολιτικής και η έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης αποτελούν τις βασικότερες αιτίες για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας. Για τον κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί προτεραιότητα, παραβλέπει έτσι με εμφατικό τρόπο την σημασία της πρωτογενούς παραγωγής σε καίριους τομείς ανάπτυξης όπως οι εξαγωγές, η απασχόληση, και ο τουρισμός. Χρειάζονται λοιπόν γενναίες αποφάσεις τις οποίες οι κυβέρνηση αρνείται να πάρει. Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν μια βάση για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Το ζητούμενο είναι να υιοθετηθούν.

Γιάννης Πολυχρονάκος

Οικονομολόγος

εκλ.μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

μέλος γραμ. Τομέα Τουρισμού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση