Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάννης Πολυχρονάκος με στόχο την στήριξη του πρωτογενή τομέα με επίκεντρο Κυκλάδες και Νάξο
“…. Όσοι πιστεύουν ότι αυτά είναι προβλήματα που δεν τους αφορούν επειδή οι ίδιοι δεν είναι αγρότες ή κτηνοτρόφοι, κάνουν μεγάλο λάθος. Αν συρρικνωθεί ο πρωτογενής τομέας, το κόστος θα το πληρώσουμε όλοι μας , θα το δούμε στις τιμές των προϊόντων…. Το ΠΑΣΟΚ , διαχρονικά, συνδέθηκε με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έζησαν καλύτερες μέρες με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ”.
Ποιος το αναφέρει αυτό και γιατί; Ο λόγος για τον Γιάννη Πολυχρονάκο – Οικονομολόγος, εκλ.μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος γραμ. Τομέα Τουρισμού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – με επίκεντρο τις “εξελίξεις” στον πρωτογενή Τομέα.. Καυτηριάζει τη στάση της Κυβέρνησης, δείχνει την μεγαλύτερη εικόνα που υπάρχει με βάση τα στατιστικά ευρήματα και καταθέτει επτά προτάσεις για στήριξη των ανθρώπων που εμπλέκονται..
Καταλήγει δε ” Για τον κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί προτεραιότητα, παραβλέπει έτσι με εμφατικό τρόπο την σημασία της πρωτογενούς παραγωγής σε καίριους τομείς ανάπτυξης όπως οι εξαγωγές, η απασχόληση, και ο τουρισμός. Χρειάζονται λοιπόν γενναίες αποφάσεις τις οποίες οι κυβέρνηση αρνείται να πάρει”.
Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κου Πολυχρονάκου με τίτλο ” ’7 προτάσεις για τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων’’
“Αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα.
Σήμερα το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί δραματικά, η διαμαρτυρία της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτιτών Νάξου αλλά και της Ε.Α.Σ Νάξου για την αύξηση του κόστους αγοράς και μεταφοράς ζωοτροφών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Τα χειρότερα ευρήματα προκύπτουν από τη μελέτη του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών) για την αύξηση του κόστους παραγωγής για τον πρωτογενή τομέα που περιλαμβάνει:
# Αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 32% και αύξηση στο κόστος γής κατά 9,5% και στα εργατικά χέρια κατά 10,3%. Βλέπουμε δηλαδή ότι με τις τρεις αυτές κατηγορίες ανελαστικών δαπανών, το κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους αυξήθηκε κατά 51,8%.
# Πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο αλλά και την έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδίου που θα τους διασφαλίζει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, προσανατολίζονται σε διακοπή της δραστηριότητας τους.
# Η εξέλιξη αυτή θα είναι καταστροφική, αν σταματήσει να παράγει μια αγροτική εκμετάλλευση είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει πάλι . Το ίδιο ισχύει και για την κτηνοτροφική δραστηριότητα αφού αν σταματήσει, η επανεκκίνηση της είναι πολύ δύσκολη αφού χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για γίνει ένα ζώο παραγωγικό.
Όσοι πιστεύουν ότι αυτά είναι προβλήματα που δεν τους αφορούν επειδή οι ίδιοι δεν είναι αγρότες ή κτηνοτρόφοι, κάνουν μεγάλο λάθος. Αν συρρικνωθεί ο πρωτογενής τομέας, το κόστος θα το πληρώσουμε όλοι μας , θα το δούμε στις τιμές των προϊόντων.
Το ΠΑΣΟΚ , διαχρονικά, συνδέθηκε με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έζησαν καλύτερες μέρες με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Οι εποχές άλλαξαν, σήμερα χρειάζονται νέες, σύγχρονες και ρεαλιστικές προτάσεις, όπως :
1ον) Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για μεμονωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους και όχι μόνο για επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα.
2ον) Αύξηση του ποσοστού κάλυψης εφοδίων και ζωοτροφών και νέο όριο ενίσχυσης για κάθε παραγωγικό ζώο, προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφία.
3ον) Ενίσχυση αγροτών-γεωργικών επιχειρήσεων- συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.
4ον) Νέο νομοσχέδιο με νέο πλαίσιο και κίνητρα για τους αγρότες γης, η έλλειψη των οποίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.
5ον) Γενναία φορολογικά κίνητρα για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους για τα πρώτα 5 χρόνια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
6ον) Χορήγηση ειδικών αδειών σε κτηνοτρόφους για τη δημιουργία οικοτεχνιών ( όπως προβλέπει ο Ν. 4235/2014) προκειμένου να διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και σε καλύτερες τιμές για όλους στην τοπική αγορά.
7ον) Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών των δανείων του πρωτογενούς τομέα προς τις τράπεζες.
Η απουσία συγκροτημένης πολιτικής και η έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης αποτελούν τις βασικότερες αιτίες για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας. Για τον κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί προτεραιότητα, παραβλέπει έτσι με εμφατικό τρόπο την σημασία της πρωτογενούς παραγωγής σε καίριους τομείς ανάπτυξης όπως οι εξαγωγές, η απασχόληση, και ο τουρισμός. Χρειάζονται λοιπόν γενναίες αποφάσεις τις οποίες οι κυβέρνηση αρνείται να πάρει. Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν μια βάση για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Το ζητούμενο είναι να υιοθετηθούν.
Γιάννης Πολυχρονάκος
Οικονομολόγος
εκλ.μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
μέλος γραμ. Τομέα Τουρισμού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ