Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Πολυχρόνακος: Επτά προτάσεις για την στήριξη του πρωτογενή τομέα

Κυκλάδες – Πολυχρόνακος: Επτά προτάσεις για την στήριξη του πρωτογενή τομέα

|

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάννης Πολυχρονάκος με στόχο την στήριξη του πρωτογενή τομέα με επίκεντρο Κυκλάδες και Νάξο 

“…. Όσοι πιστεύουν ότι αυτά είναι προβλήματα που δεν τους αφορούν επειδή οι ίδιοι δεν είναι αγρότες ή κτηνοτρόφοι, κάνουν μεγάλο λάθος. Αν συρρικνωθεί ο πρωτογενής τομέας, το κόστος θα το πληρώσουμε όλοι μας , θα το δούμε στις τιμές των προϊόντων….  Το ΠΑΣΟΚ , διαχρονικά, συνδέθηκε με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έζησαν καλύτερες μέρες με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ”.

Ποιος το αναφέρει αυτό και γιατί; Ο λόγος για τον Γιάννη Πολυχρονάκο – Οικονομολόγος, εκλ.μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος γραμ. Τομέα Τουρισμού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – με επίκεντρο τις “εξελίξεις” στον πρωτογενή Τομέα.. Καυτηριάζει τη στάση της Κυβέρνησης, δείχνει την μεγαλύτερη εικόνα που υπάρχει με βάση τα στατιστικά ευρήματα και καταθέτει επτά προτάσεις για στήριξη των ανθρώπων που εμπλέκονται..

Καταλήγει δε ” Για τον κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί προτεραιότητα, παραβλέπει έτσι με εμφατικό τρόπο την σημασία της πρωτογενούς παραγωγής σε καίριους τομείς ανάπτυξης όπως οι εξαγωγές, η απασχόληση, και ο τουρισμός. Χρειάζονται λοιπόν γενναίες αποφάσεις τις οποίες οι κυβέρνηση αρνείται να πάρει”.  

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κου Πολυχρονάκου με τίτλο ” ’7 προτάσεις για τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων’’

“Αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα.

Σήμερα το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί δραματικά, η διαμαρτυρία της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτιτών Νάξου αλλά και της Ε.Α.Σ Νάξου για την αύξηση του κόστους αγοράς και μεταφοράς ζωοτροφών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Τα χειρότερα ευρήματα προκύπτουν από τη μελέτη του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών) για την αύξηση του κόστους παραγωγής για τον πρωτογενή τομέα που περιλαμβάνει:

# Αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 32% και αύξηση στο κόστος γής κατά 9,5% και στα εργατικά χέρια κατά 10,3%.  Βλέπουμε δηλαδή ότι με τις τρεις αυτές κατηγορίες ανελαστικών δαπανών, το κόστος παραγωγής για  αγρότες και κτηνοτρόφους αυξήθηκε κατά 51,8%.

# Πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο αλλά και την έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδίου που θα τους διασφαλίζει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, προσανατολίζονται σε διακοπή της δραστηριότητας τους.

# Η εξέλιξη αυτή θα είναι καταστροφική, αν σταματήσει να παράγει μια αγροτική εκμετάλλευση είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει πάλι . Το ίδιο ισχύει και για την κτηνοτροφική δραστηριότητα αφού αν σταματήσει, η επανεκκίνηση της είναι πολύ δύσκολη αφού χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για γίνει ένα ζώο παραγωγικό.

Όσοι πιστεύουν ότι αυτά είναι προβλήματα που δεν τους αφορούν επειδή οι ίδιοι δεν είναι αγρότες ή κτηνοτρόφοι, κάνουν μεγάλο λάθος. Αν συρρικνωθεί ο πρωτογενής τομέας, το κόστος θα το πληρώσουμε όλοι μας , θα το δούμε στις τιμές των προϊόντων.

Το ΠΑΣΟΚ , διαχρονικά, συνδέθηκε με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έζησαν καλύτερες μέρες με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Οι εποχές άλλαξαν, σήμερα χρειάζονται νέες, σύγχρονες και ρεαλιστικές προτάσεις, όπως :

1ον) Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για μεμονωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους και όχι μόνο για επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα.

2ον) Αύξηση του ποσοστού κάλυψης εφοδίων και ζωοτροφών και νέο όριο ενίσχυσης για κάθε παραγωγικό ζώο, προκειμένου να ενισχυθεί η κτηνοτροφία.

3ον) Ενίσχυση αγροτών-γεωργικών επιχειρήσεων- συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

4ον) Νέο νομοσχέδιο με νέο πλαίσιο και κίνητρα για τους αγρότες γης, η έλλειψη των οποίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.

5ον) Γενναία φορολογικά κίνητρα για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους για τα πρώτα 5 χρόνια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

6ον) Χορήγηση ειδικών αδειών σε κτηνοτρόφους για τη δημιουργία οικοτεχνιών ( όπως προβλέπει ο Ν. 4235/2014)  προκειμένου να διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και σε καλύτερες τιμές για όλους στην τοπική αγορά.

7ον) Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών των δανείων του πρωτογενούς τομέα προς τις τράπεζες.

Η απουσία συγκροτημένης πολιτικής και η έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης αποτελούν τις βασικότερες αιτίες για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας. Για τον κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί προτεραιότητα, παραβλέπει έτσι με εμφατικό τρόπο την σημασία της πρωτογενούς παραγωγής σε καίριους τομείς ανάπτυξης όπως οι εξαγωγές, η απασχόληση, και ο τουρισμός. Χρειάζονται λοιπόν γενναίες αποφάσεις τις οποίες οι κυβέρνηση αρνείται να πάρει. Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν μια βάση για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Το ζητούμενο είναι να υιοθετηθούν.

Γιάννης Πολυχρονάκος

Οικονομολόγος

εκλ.μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

μέλος γραμ. Τομέα Τουρισμού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου