Η επίσκεψη Κώστα Σκρέκα – Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας – στην Πάρο, η συνάντηση με τον Δήμαρχο Μάρκο Κωβαίο και τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι της συζήτησης – Τι ζήτησε ο Δήμαρχος Πάρου, τι απάντησε ο αρμόδιος υπουργός
Ο δρόμος για την Αμοργό αποδείχτηκε για τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ιδιαίτερα σημαντικός καθότι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει κι άλλα νησιά. Κι όχι μέσα από τις “στάσεις” του πλοίου. Οπως είχαμε αναφέρει, το πρωί της Παρασκευής 4 Ιουνίου, βρέθηκε για μερικές ώρες στη Πάρο. Ηπιε το καφεδάκι του στο μπαλκόνι του Δημαρχείου με θέα τις Πόρτες στο λιμάνι του νησιού και όπως είχε αναφέρει “” Το πρωί της Παρασκευής βρέθηκα για λίγες ώρες στο πανέμορφο νησί της Πάρου και είχα την ευκαιρία να κάνω μια σύντομη, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον δήμαρχο, Μάρκο Κωβαίο. Συζητήσαμε για την πολιτική της κυβέρνησής μας για τα νησιά και τη μετάβασή τους σε ένα βιώσιμο μοντέλο με ορθολογική διαχείριση πόρων και απορριμμάτων. Θέλουμε τα ελληνικά νησιά να αποτελέσουν εστίες καινοτομίας με υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και σεβασμό στο περιβάλλον. Για να διατηρήσουμε αναλλοίωτο το φυσικό τους κάλλος και για τις επόμενες γενιές”.
Κι έρχεται σήμερα ο Δήμος Πάρου να μας ενημερώσει για τα θέματα που είχαν πέσει στο τραπέζι… Την Πάρο επισκέφθηκε στις 04 Ιουνίου εκτάκτως ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας , όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πάρου.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, αφού καλωσόρισε τον Υπουργό στο Δημαρχείο, συζήτησε μαζί του τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν το νησί, παραδίδοντας του για τον λόγο αυτό και έναν αναλυτικό φάκελο με όλες τις λεπτομέρειες.
Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων στην Πάρο, ο Δήμαρχος, αφού διαβεβαίωσε ότι η παριανή κοινωνία δεν είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ξεκαθάρισε ότι αυτές πρέπει να υλοποιούνται με τρόπο που δεν θα προσβάλει τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά. Ενώ στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους που οι ανεμογεννήτριες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στο νησί, καθώς αλλοιώνουν το περιβάλλον, την οικονομία και τη φυσιογνωμία της Πάρου.
Στη συνέχεια, επέστησε την προσοχή του Υπουργού σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για την Πάρο, ζητώντας την ιδιαίτερη μέριμνα του για την επίλυση τους. Αρχικά, για την άμεση ανάγκη εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που θα επικαιροποιήσει και θα εμπλουτίσει το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο Επικρατείας, αφού είχε περάσει μία οκταετία λόγων προσφυγών των πολιτών, καθώς και η αναγκαιότητα εκπόνησης της Πολεοδομικής Μελέτης του οικισμού της Παροικιάς για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της πόλης.
Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε τη χρηματοδότηση του έργου μεταφοράς λυμάτων των οικισμών Λευκών-Κώστου στον Βιολογικό της Μάρπησσας και της επέκτασης-αναβάθμισης του, από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς λόγο του ορίου στα διαθέσιμα ποσά που έχουν εφαρμοστεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μειώνονται κατά πολύ οι δυνατότητες χρηματοδότησης σημαντικών έργων υποδομής για το νησί.
Τέλος, έκανε μια σύντομη αναφορά στις δράσεις του Δήμου για το περιβάλλον και τις συνεχείς πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και υγιούς πράσινου τρόπου ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, επαινώντας παράλληλα το έργο που έχει γίνει στην Πάρο, μετέφερε την επίσημη στάση της κυβέρνησης για τα ζητήματα που τέθηκαν υπόψιν του. Συγκεκριμένα, για τις ανεμογεννήτριες είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απανθρακοποίηση της Ελληνικής Οικονομίας και η βιώσιμη ανάπτυξη, με ισόρροπο όμως τρόπο που δεν θα επηρεάζει αρνητικά την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, δεσμευόμενος ταυτόχρονα να επανεξετάσει το θέμα.
Σχετικά με το έργο μεταφοράς των λυμάτων και εκσυγχρονισμού του Βιολογικού, διευκρίνισε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ όσον αφορά τέλος το χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού, διαβεβαίωσε ότι το σχετικό σχέδιο θα είναι από τα πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που θα δημοπρατηθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συνάμα θα είναι αρωγός στην εκπόνηση της Πολεοδομικής Μελέτης Παροικιάς.