Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες: Οι Μηχανικοί καταγγέλλουν τις αλλαγές στα δεδομένα της εκτός σχεδίου δόμησης

Κυκλάδες: Οι Μηχανικοί καταγγέλλουν τις αλλαγές στα δεδομένα της εκτός σχεδίου δόμησης

|

Τι αναφέρει η επιστολή του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών νομού Κυκλάδων προς την Ελληνική Βουλή για το εμβόλιμο άρθρο που επιφέρει στρεβλώσεις και ασάφειες σε χιλιάδες εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες.

“…. Σας επισημαίνουμε ότι με την παραπάνω παρέμβαση του αρθ.117 του προς ψήφιση Σ/Ν δημιουργείται σοβαρό νομικό παράδοξο που αφορά χιλιάδες ιδιοκτησίες άνω των 4 στρεμμάτων, που δε διαθέτουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο, καθότι αυτές θα χάσουν εφεξής τη δυνατότητα δόμησης για χρήσεις όπως κατοικία, εμπορικές, επαγγελματικές χρήσεις κ.α. και θα έχουν μόνο τη δυνατότητα ανέγερσης τουριστικών εγκαταστάσεων για τα επόμενα δύο (2) έτη. Αντίθετα μικρότερα των 4 στρεμμάτων γήπεδα θα έχουν το «προνόμιο» δόμησης για τη μεταβατική περίοδο των δύο (2) ετών για όλες τις χρήσεις!…” Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα η επιστολή προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Αθανάσιο Βασίλειο, που έστειλε ο Σύλλογος Μελετητών και Μηχανικών Νομού Κυκλάδων με θέμα την εκτός σχεδίου δόμησης και τις αλλαγές για τις περιπτώσεις των άνω των 4 στρεμμάτων.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

“Με μεγάλη έκπληξη εντοπίζουμε εμβόλιμη παρέμβαση πολεοδομικού περιεχομένου σε Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας …» που ήδη συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και πιο συγκεκριμένα στο αρθ. 117 αυτού με τίτλο «Συμπληρώσεις στην πολεοδομική νομοθεσία» παρ.2 όπου αναφέρεται ότι «η περ. η της παρ.1 του αρθρου 40 του Ν.4759/20 καταργείται και αντίστοιχα στο τέλος της περ. ζ αφαιρείται η λέξη «και» και προστίθεται τελεία «.»». Η παρέμβαση αυτή θα δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις και ασάφειες σε χιλιάδες εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες.

Όπως ξέρετε ο Ν.4759/2020 ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες και περιλαμβάνει πλήθος ρυθμίσεων για τη Χωροταξική και Πολεοδομική νομοθεσία.

Οι συγκεκριμένες δύο περιπτώσεις (η) & (ζ) μπήκαν την τελευταία στιγμή με νομοτεχνική βελτίωση ως μεταβατικές διατάξεις για τα επόμενα δύο έτη και αφορούν στην οικοδομησιμότητα γηπέδων εκτός σχεδίου για γήπεδα τουλάχιστο 4στρ (και μεγαλύτερα) που δε διαθέτουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Στις περιπτώσεις (α) έως (στ) του ίδιου άρθρου υπάρχουν αντίστοιχες μεταβατικές διατάξεις για γήπεδα μικρότερα των 4στρ.

Σας επισημαίνουμε ότι με την παραπάνω παρέμβαση του αρθ.117 του προς ψήφιση Σ/Ν δημιουργείται σοβαρό νομικό παράδοξο που αφορά χιλιάδες ιδιοκτησίες άνω των 4στρ, που δε διαθέτουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο, καθότι αυτές θα χάσουν εφεξής τη δυνατότητα δόμησης για χρήσεις όπως κατοικία, εμπορικές, επαγγελματικές χρήσεις κ.α. και θα έχουν μόνο τη δυνατότητα ανέγερσης τουριστικών εγκαταστάσεων για τα επόμενα δύο (2) έτη. Αντίθετα μικρότερα των 4στρ γήπεδα θα έχουν το «προνόμιο» δόμησης για τη μεταβατική περίοδο των δύο (2) ετών για όλες τις χρήσεις!

Με την ψήφιση του Ν.4759/20 φάνηκε ότι η πρόθεσή του ΥΠΕΝ ήταν να εντάξει στις μεταβατικές διατάξεις του αρθ. 40, εκτός από τα «μικρά γήπεδα» (κάτω των 4στρ) και αυτά άνω των 4στρ., δίνοντας και σε αυτά «περίοδο χάριτος» ώστε να μπορούν να δομούν κατά παρέκκλιση για τα επόμενα δύο (2) έτη.

Αν με τη νέα παρέμβαση του αρθ. 117 η πρόθεση των νομοθετούντων είναι να αποσυρθούν από τις μεταβατικές διατάξεις του εν λόγω νόμου τα άνω των 4στρ γήπεδα, θα πρέπει ταυτόχρονα με την περ. (η) να αφαιρεθεί και η περ. (ζ) του αρθ.40, γιατί διαφορετικά θα ισχύσει το νομικό παράδοξο που περιγράφηκε παραπάνω.

Στην αντίθετη περίπτωση που η πρόθεση των νομοθετούντων είναι να παραμείνουν και τα άνω των 4στρ γήπεδα στις μεταβατικές διατάξεις των δύο (2) επόμενων ετών, θα πρέπει να παραμείνει μόνο μία περ. (ζ) ως εξής :

«ζ) έχουν ελάχιστο εμβαδόν 4000τ.μ.», ώστε αυτά να έχουν τη δυνατότητα δόμησης όλων των επιτρεπόμενων χρήσεων και να μην υπάρχει ο περιορισμός της δόμησης μόνο τουριστικών εγκαταστάσεων για τη μεταβατική περίοδο των επόμενων δύο (2) ετών.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ – Παλαίμαχοι: “8×8 αύριο κιόλας…”

Οι παλαίμαχοι του Πανναξιακού ΑΟ παίρνουν θέση για το υπό κατασκευή γήπεδο "8χ8" στη Νάξο

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Οι “ΧοροΝάξιοι” γιορτάζουν με μία υπέροχη θεατρική παράσταση

Θεατρική παράσταση αύριο Κυριακή 26 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου από τους "ΧοροΝάξιους"... Τι ώρα...

Αμοργός: Σε διαβούλευση οι μελέτες για την βελτίωση του λιμανιού στα Κατάπολα

Μελέτη Αναβάθμισης λιμενικών εγκαταστάσεων στα Κατάπολα Αμοργού - ποιες είναι οι προτάσεις (Pdf)

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – ΣΒΑΚ: Σε διαβούλευση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σε διαβούλευση τέθηκαν τα μέτρα για το ΣΒΑΚ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Το ερωτηματολόγιο στον αέρα

Ακαδημία Αθηνών: Βράβευσε τους τρεις νέους που βοήθησαν συνανθρώπους τους στα Τέμπη

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους τρεις νέους για τον ηρωισμό τους και το αίσθημα ανθρωπιάς τους - Ανάμεσά τους και φοιτητής από τους Λειψούς

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Στοίχημα: Με στρατηγική και μεθοδολογία το ποντάρισμα

Πόσα χρήματα να ποντάρω στο στοίχημα; Σκέψεις γύρω από τον τρόπο που παίζει κάποιος τα λεφτά του

Γ. Πολυχρονάκος: “Θα δοθούν απαντήσεις για τα ερωτήματα που αφορούν το αεροδρόμιο Νάξου;”

Γιάννης Πολυχρονάκος - Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες: "Θα απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός στα ερωτήματα για το αεροδρόμιο Νάξου;"

Αρκιοί: Ο μικρός Αγγελος φέτος θα κάνει παρέλαση με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Βούλας

Ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών δεν θα παρελάσει μόνος - Η πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Βούλας που συγκινεί και που στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή