Με διάταγμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν τιμήθηκε ο ήρωας της Ελληνικής Αντιφασιστικής Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος, με το μετάλλιο για τα «75 χρόνια από τη Νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945».
Ο Ρωσικός λαός και η Ρωσική Κυβέρνηση δεν ξεχνούν τον Μανώλη Γλέζο, τον δικό μας «Μανώλη» και για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, προχωρούν σε κίνηση τιμής προς το πρόσωπό του.. Πριν από δύο ημέρας, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, βρέθηκε στο σπίτι του Ναξιώτη αγωνιστική της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζου και του απέδωσε το μετάλλιο για τα «75 χρόνια από τη Νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945».
Κίνηση που έγινε με διάταγμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και με την οποία τιμήθηκε ο ήρωας της Ελληνικής Αντιφασιστικής Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος.. Μην ξεχνάμε ότι ο Γλέζος έχει βραβευτεί και με το διεθνές βραβείο Λένιν «Για την ενίσχυση της ειρήνης μεταξύ των λαών» (1963) ενώ τον περασμένο Μάιο είχε δει το πρόσωπό του, ο γηραιός πολιτικός να κοσμεί το γραμματόσημο του 1959 των Ταχυδρομείων της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Η τιμή προς τον Γλέζο είχε γίνει με αφορμή την 74η επέτειο της Μεγάλης Νίκης ενάντια στο ναζισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ρώσος πρέσβης του είχε αποδώσει το γραμματόσημο του 1959 με το πορτρέτο του και την επιγραφή «Ελευθερία στον Ήρωα του Ελληνικού Λαού Μανώλη Γλέζο!». Εκείνη την εποχή και σε μια προσπάθεια αύξησης του ελέγχου της ΕΔΑ από την εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ, ηγετικά στελέχη της ΕΔΑ, μεταξύ των οποίων και ο Γλέζος, εξελέγησαν τακτικά μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, δίχως να αναφερθούν τα πραγματικά τους ονόματα. Τον Αύγουστο του 1958 ο Γλέζος συναντήθηκε στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Κώστα Κολιγιάννη, που επισκεπτόταν παράνομα τη χώρα. Οι επαφές του Κολιγιάννη παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας και στις 5 Δεκεμβρίου ο Γλέζος συνελήφθη μαζί με μερικούς άλλους συνεργάτες του στο σπίτι της αδερφής του Βασιλικής (Μπούμπας) Δημητροκάλλη για παράβαση του νόμου περι κατασκοπείας. Οδηγήθηκε σε δίκη με την την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο 98χρονος Μανώλης Γλέζος αποτελεί μια σημαντική μορφή για τους Ρώσους καθότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον μνημόνευσε τον περασμένο Σεπτέμβριο. με αφορμή την επέτειο 190 ετών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας Είχε πει χαρακτηριστικά «Θυμόμαστε πάντα το κατόρθωμα του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, που κατέβασαν τη σημαία του Χίτλερ από την Ακρόπολη…».