Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Ν. Συρμαλένιος: "Αναπτυξιακός πυλώνας ανάπτυξης το Νεώριο Σύρου"

Κυκλάδες – Ν. Συρμαλένιος: “Αναπτυξιακός πυλώνας ανάπτυξης το Νεώριο Σύρου”

|

Το ναυπηγείο του Νεωρίου στρατηγικός αναπτυξιακός πυλώνας για τη Σύρο και τις Κυκλάδες –  Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε το διήμερο 23 και 24/6 στην Ερμούπολη της Σύρου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αποτελούμενη από τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο, τον πρώην Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Αντρέα Νεφελούδη, μέλη της Ν.Ε. και τοπικά στελέχη της ΟΜ Σύρου.

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε το διήμερο 23 και 24/6 στην Ερμούπολη της Σύρου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αποτελούμενη από τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο, τον πρώην Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Αντρέα Νεφελούδη, μέλη της Ν.Ε. και τοπικά στελέχη της ΟΜ Σύρου.

Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, με τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Πιταούλη (ο δήμαρχος απουσίαζε στην Αθήνα), με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννη Ρούσσο και τέλος με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων αποτελούμενη από τον πρόεδρο Μάρκο Βουτσίνο και τον γραμματέα Γιάννη Μπάϊλα καθώς και με τη διοίκηση του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου αποτελούμενη από τον πρόεδρο Αντώνη Χατζαντώνη, τον γραμματέα Μάρκο Ρηγούτσο και τον ταμία Αρτέμη Βενιέρη.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων ήταν η επιβεβαίωση της στήριξης του ναυπηγείου του Νεωρίου, των εργαζομένων και της απασχόλησης, ως στρατηγικός πυλώνας ανάπτυξης της Σύρου και των Κυκλάδων, η οποία υπήρξε άλλωστε στρατηγική πολιτική επιλογή κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε στην επαναλειτουργία του. Τα πρώτα δείγματα γραφής από την επαναλειτουργία της επιχείρησης, όλη αυτή την περίοδο συμβάλλουν θετικά στην οικονομία του νησιού, ενώ σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε με την απομάκρυνση των κατάλοιπων της αμμοβολής καθώς και με την υποκατάσταση σημαντικού μέρους με την υδροβολή. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι και η δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου έστω και μερικής απασχόλησης, ενώ προσδοκία αποτελεί ότι όσο διευρύνεται η ανάπτυξη του Ναυπηγείου τόσο μπορεί να προωθείται η εργασιακή διαβούλευση και να βελτιώνονται συστηματικά οι εργασιακές σχέσεις και συνθήκες.

antidhmarxos.jpg

Οι συζητήσεις κυρίως με το Εργατικό Κέντρο και το σωματείο εργαζομένων, επικεντρώθηκαν, μέσα από μια επίπονη αλλά ειλικρινή προσπάθεια, στην ανάγκη υπέρβασης αντιθέσεων που προέκυψαν από το κλίμα παρεξηγήσεων που αφορούν περιβαλλοντικά ζητήματα του λιμένα της Ερμούπολης, με αφορμή τα τεκταινόμενα του τελευταίου διαστήματος και την κατάθεση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή, η οποία βεβαίως στηρίχθηκε σε υπό εξέταση δεδομένα που απαιτούν την ολοκλήρωση των συμπερασμάτων της περιβαλλοντικής μελέτης.

Κοινή επιδίωξη παραμένει η ειλικρινής σχέση και συνεργασία όλων των πλευρών, εργαζομένων, επιχείρησης και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία του ναυπηγείου προς όφελος των εργαζομένων και της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Ειδικότερα δε στη συνάντηση με το Επιμελητήριο αναδείχθηκε η προσπάθεια υποστήριξης του ναυπηγείου μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών για την πιστοποίηση του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού και την εξειδίκευση νέου.

perifereia.jpg

Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς θεσμικούς φορείς, αναγνωρίστηκε ο καθοριστικός τους ρόλος στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Σύρου, που βασικός του πυλώνας είναι το ναυπηγείο του Νεωρίου και καταγράφηκε ως απολύτως θετική η συνεργασία της Περιφέρειας με τον Δήμο μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στην ανάθεση της περιβαλλοντικής μελέτης στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, την οποία όλες οι πλευρές πρέπει να σεβαστούν όταν ολοκληρωθεί, σε ότι αφορά τα συμπεράσματα της.

Το ναυπηγείο του Νεωρίου μπορεί να αποτελέσει το κέντρο της νέας αναπτυξιακής πορείας του Νησιού αλλά και όλων των Κυκλάδων, τόσο στο πεδίο της βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης, όσο όμως και στα πεδία της καινοτομίας και του θεματικού τουρισμού.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».