Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Ν. Συρμαλένιος: Αδιαφορία της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ...

Κυκλάδες – Ν. Συρμαλένιος: Αδιαφορία της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ στα νησιά (video)

|

Ομιλία του Ν. Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με θέμα «Γιατρός για όλους»  που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (video)

Την αδιαφορία της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας και για την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων των νησιών κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όπως ανέφερε, στα μικρά νησιά στις Κυκλάδες είναι άγνωστο πώς θα εφαρμοστεί ο προσωπικός γιατρός, όταν σε πολλά πολυδύναμα ή απλά περιφερειακά ιατρεία δεν υπηρετεί ούτε ένας ειδικευμένος γιατρός, παρά μόνον αγροτικοί γιατροί. Επιπλέον, όσον αφορά τα κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιά και απομονωμένες περιοχές, με το νομοσχέδιο βλέπουμε ότι εκτοπίζονται από την ένταξή τους ως άγονες πρώτης κατηγορίας, ανάμεσά τους και περιοχές των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Νάξος. Πέραν των παραπάνω,  ασαφείς παραμένουν οι αιτήσεις αποζημίωσης των γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές, καθώς και η αποζημίωση των προσωπικών ιατρών για παροχή υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος, ο κόσμος στα νησιά είναι σε κατάσταση ανασφάλειας με δομές σοβαρά υποστελεχωμένες. Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης -είχαμε βγάλει και ανακοίνωση-προ ενός μηνός σταμάτησε τα χειρουργεία λόγω έλλειψης καρδιολόγου, ενώ ο κίνδυνος για την ελλιπή αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών είναι καθημερινά ορατός.

Διαβάστε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου (video στο τέλος του άρθρου):

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, μετά την αδιαφορία της Κυβέρνησης για ενίσχυση του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας όλη την περίοδο της πανδημίας, δεν βγάλατε διδάγματα. Η Κυβέρνηση σήμερα ξεδιπλώνει ανοιχτά την πολιτική της, πολιτική απαξίωσης του δημόσιου συστήματος και ενίσχυσης της ιδιωτικής υγείας.

Επειδή ένα από τα κύρια μέρη του νομοσχεδίου αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προφανώς δεν τολμήσατε να κλείσετε μία από τις εκατόν είκοσι επτά ΤΟΜΥ που η δική μας Κυβέρνηση ίδρυσε μέσα σε πολύ μεγάλες δημοσιονομικές δυσκολίες, ούτε φυσικά τις ενισχύσατε. Τις αφήσατε έτσι, χωρίς βεβαίως να δημιουργήσετε ούτε μια καινούργια.

Με το παρόν νομοσχέδιο, αντικαθιστάτε τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού με τον λεγόμενο προσωπικό θεράποντα ιατρό που θα επιλέγεται είτε από δημόσια δομή, είτε από ιδιώτες γιατρούς, ακόμα και μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Κι αυτό είναι για σας η ουσία της υπόθεσης, που φυσικά θα μετακυλήσει το σύνολο του κόστους στους πολίτες.

Μιλάτε για ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά μόλις πριν λίγους μήνες καταργήσατε τη δυνατότητα στους ανασφάλιστους πολίτες να συνταγογραφούνται μέσω των ιδιωτών γιατρών, για τους οποίους τώρα -το είπε και η συνάδελφος η κυρία Φωτίου- στο άρθρο 28 παρ. 2, επιφυλάσσετε την τύχη να έχουν προσωπικό γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ μόνο και εφόσον δεν μπορούν να καλυφθούν από προσωπικό γιατρό των δημόσιων δομών υγείας.

Σε ό,τι δε αφορά τις άλλες διατάξεις που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αυτές αποτελούν ένα σύνολο διατάξεων που απαξιώνουν τις πρωτοβάθμιες δημόσιες δομές και αναβαθμίζουν τον ρόλο των ιδιωτών, αφήνοντας χώρο και κέρδη στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, είναι αναποτελεσματικές και ατελέσφορες, καθιστώντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας «νεκρό γράμμα» και με ελάχιστες πιθανότητες να υλοποιηθεί, γιατί αδυνατίζει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα απόδοσης κινήτρων σε κάποιες περιοχές εκτοπίζοντάς τες από την ένταξή τους ως άγονες πρώτης κατηγορίας, ανάμεσά τους και περιοχές των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Νάξος. Άρθρο 26.

Τι κάνετε, δηλαδή; Αφαιρείτε τα υφιστάμενα κίνητρα προσέλκυσης ιατρών, τα οποία ήδη είναι ανεπαρκή, με τα οποία στελέχωναν απομακρυσμένα ιατρεία σε ορεινά χωριά της Νάξου και απομακρυσμένες περιοχές της Πάρου και της Μυκόνου.

Δεύτερον, η αναλογία δύο χιλιάδων πολιτών σε έναν προσωπικό γιατρό προσωπικά μου φαίνεται ένας μη ρεαλιστικός αριθμός για την ουσιαστική περίθαλψη και παρακολούθηση της υγείας των πολιτών. Άρθρο 27 παρ. 5.

Τρίτον, ο καθορισμός της συνεργασίας των ιδιωτών και οι διαδικασίες συμμετοχής τους σε εφημερίες των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με υπουργική απόφαση υποκρύπτει την προνομιακή στήριξη στον ιδιωτικό τομέα.

Τέταρτον, ασαφής παραμένουν οι αιτήσεις αποζημίωσης των γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές, καθώς και η αποζημίωση των προσωπικών ιατρών για παροχή υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές. Άρθρο 27 παρ. 8.

Και όταν μιλάμε για απομακρυσμένες περιοχές, στα μικρά νησιά μας στις Κυκλάδες, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν καταλαβαίνω πώς θα εφαρμοστεί ο προσωπικός γιατρός όταν σε πολλά πολυδύναμα ή απλά περιφερειακά ιατρεία δεν υπηρετεί ούτε ένας ειδικευμένος γιατρός, παρά μόνον αγροτικοί γιατροί. Εκτός εάν, όπως μας λέτε στο άρθρο 28 παρ. 6γ, οι κάτοικοι των προβληματικών και άγονων περιοχών μπορούν να επιλέγουν προσωπικό γιατρό είτε από υγειονομική μονάδα της περιοχής τους, που κατά κανόνα δεν υπάρχει, είτε από όποια άλλη δημόσια δομή, δηλαδή σε κάποιο άλλο νησί, ενδεχομένως και στον Πειραιά ή στην Αθήνα, ταξιδεύοντας μακριά από την κατοικία τους.

Και βεβαίως το κερασάκι στην τούρτα είναι το άρθρο 30 για παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από ιδιώτες παρόχους, με το οποίο οι δημόσιες δομές συνεργάζονται με ιδιώτες παρόχους, πολυιατρεία και λοιπά ουσιαστικά μετακυλίοντας στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα την κερδοφορία που επιδιώκουν.

Σε ό,τι αφορά τα κέντρα υγείας δεν υπάρχει καμία καινοτομία, καμία ιεράρχηση, καμία νέα ιδέα, κανένα νέο θεσμικό μέτρο για τους οργανισμούς, παραδείγματος χάρη, ανάλογα με τον πληθυσμό, καμία σταθερή πολιτική για μόνιμες προσλήψεις, παρά μόνο συγκυριακή κάλυψη ανά δεκαπέντε μέρες ή ένα μήνα για να περάσει η τουριστική περίοδος.

Ο κόσμος στα νησιά είναι σε κατάσταση ανασφάλειας με δομές σοβαρά υποστελεχωμένες. Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης -είχαμε βγάλει και ανακοίνωση-προ ενός μηνός σταμάτησε τα χειρουργεία λόγω έλλειψης καρδιολόγου, ενώ ο κίνδυνος για την ελλιπή αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών είναι καθημερινά ορατός. Λίγες μέρες πριν άφησε την τελευταία του πνοή ο σαρανταενάχρονος Σαντορινιός υποπλοίαρχος του πλοίου «Πρέβελη» χωρίς ουσιαστικά καμία βοήθεια. Καταθέσαμε ερώτηση γι’ αυτό. Οφείλετε εξηγήσεις. Τι θα κάνετε για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών εντός των πλοίων και μάλιστα σε μακρινές διαδρομές;

Εμείς μέσα σε δύσκολες συνθήκες προχωρήσαμε σε ένα σημαντικό έργο. Δημιουργήσαμε τη βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο. Ανοίξαμε το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Στελεχώσαμε τα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου. Στελεχώσαμε πολλά από τα κέντρα υγείας στις Κυκλάδες. Έχουμε τώρα καταθέσει τεκμηριωμένη και πλήρως κοστολογημένη πρόταση για ένα νέο ενισχυμένο και αναβαθμισμένο ΕΣΥ, με ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, με δέκα χιλιάδες προσλήψεις με ορίζοντα διετίας. Ενώ έχουμε καταθέσει και ολοκληρωμένη πρόταση για κίνητρα προσέλκυσης ιατρών στις νησιωτικές περιοχές, κίνητρα οικονομικά, διοικητικά, επιστημονικά με κόστος 50 εκατομμύρια σε ετήσια βάση.

Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο από μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, μια κυβέρνηση που πιστεύει στο δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας, πιστεύει στο κοινωνικό κράτος και δεν είναι μια κυβέρνηση νεοφιλελεύθερη που έχει σαν σημαία της την ιδιωτικοποίηση και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Γι’ αυτό η πολιτική αλλαγή, όχι απλώς είναι ανάγκη, αλλά επιταγή.».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο