Νέα (3η) προσφυγή από το Δήμο Μυκόνου στο ΣτΕ για το Mykonos Project – Στο στόχαστο και ο Αδωνις Γεωργιάδης – Γιατί μπήκε στο “κάδρο”
Για τρίτη φορά ο Δήμος Μυκόνου στρέφεται δικαστικά με προσφυγή στο ΣτΕ κατά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη και κατ’ επέκταση κατά του Ελληνικού Δημοσίου, κατηγορώντας τον για «φωτογραφική και άνιση» μεταχείριση υπέρ των Αράβων της AGC Equity Partners.
Πρόκειται για την επενδυτική εταιρία Blue Iris, όπως λέγεται στην Ελλάδα η εταιρία που έχουν συστήσει οι Αραβες για έργο προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ στην Ανω Μερά, το Mykonos Project. Σύμφωνα με το mononews.gr, αναφέρεται κυρίως σε ένα «μυκονιάτικο χωριό», με ξενοδοχειακή μονάδα 192 κλινών και υπαίθριο θέατρο 250 θέσεων. Τα καταλύματα θα περιλαμβάνουν και κατοικίες ενός ή δύο ορόφων, εστιατόριο, spa, χώρο εκδηλώσεων και συνεδρίων, εκκλησία και πισίνες. Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών θα διαθέτει συνολικά 32 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μεγαλύτερου των 24 μέτρων, δηλαδή super yachts.
Από τον Δήμο Μυκόνου είχαν προηγηθεί δύο προσφυγές ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, η πρώτη κατά του Προεδρικού Διατάγματος που ενέκρινε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και η δεύτερη κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έδινε το πράσινο φως για τη δημιουργία μαρίνας στο τουριστικό project των Αράβων επενδυτών. Η δεύτερη και η τρίτη αίτηση ακύρωσης ορίστηκε να δικαστούν αμφότερες τον Φεβρουάριο του 2023.
Το κράτος αναστέλλει τις οικοδομικές άδειες, σταματώντας τις μικρές τουριστικές μονάδες
Ο Δήμος Μυκόνου τώρα κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης, αυτή τη φορά κατά της ενημέρωσης οικοδομικής άδειας του έργου και κατά του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.
Οπως αναφέρει η αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε στο ΣτΕ και δημοσιεύει το mononews, «το κράτος λοιπόν έρχεται να αναστείλει τις οικοδομικές άδειες για να προστατέψει τη φέρουσα ικανότητα της νήσου, σταματώντας τις μικρές τουριστικές μονάδες και επιτρέποντας επιλεγμένα να χωροθετούνται και υλοποιούνται τουριστικές επενδύσεις του όγκου και μεγέθους του επίδικου ΕΣΧΑΣΕ στη θέση Καραπέτη, όταν το ίδιο το κράτος δεν έχει εκπονήσει ακόμη ένα οργανωμένο και εμπεριστατωμένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό μετά την δικαστική ακύρωση του προηγούμενου από το ΣτΕ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δήμος κάνει λόγο για εξαίρεση «φωτογραφική και άνιση», που «ταυτόχρονα θα πλήξει οικονομικά με καταστροφικό τρόπο τους επενδυτές των μικρομεσαίων τουριστικών μονάδων, των οικογενειακών ξενοδοχειακών μονάδων και των μεμονωμένων επενδυτών – φυσικών προσώπων».