Τελικά το πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες είναι το … χρώμα. Και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έδωσε τη λύση: Αφενός έδωσε την έγκριση για την εγκατάσταση 14 ανεμογεννητριών στη θέση Βουρλάς στη Νάξο αφετέρου έλυσε και το ζήτημα των αντιδράσεων από τους κατοίκους “Θα τις βάψουμε στο χρώμα που αγαπάτε”…
Βρε χαζάαααα…. Το πρόβλημα σας τελικά ήταν το χρώμα και δεν το είχατε καταλάβει… Τι εννοούμε; Μα το γεγονός ότι η αντίδραση των κατοίκων – όχι μόνο στη Τήνο – αλλά στο σύνολο των κατοίκων στο Αιγαίο ήταν το χρώμα στις ανεμογεννήτριες. Και η καλή υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το κατάλαβε πρώτη. Και το έβαλε ως όρο για να ανάψει το .. πράσινο φως για την έγκριση για την κατασκευή του αιολικού σταθμού στη θέση Βουρλάς (σ.σ. πάνω από τον Αγιο Θαλάλαιο) στη Νάξο…
Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα «Να εξεταστεί, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, η δυνατότητα κατάλληλου χρωματισμού του πυλώνα προκειμένου να εντάσσεται στο περιβάλλον, να μειωθούν οι ανακλάσεις και η οπτική όχληση που μπορεί να επιφέρουν στο τοπίο. Οι πυλώνες προβαλλόμενοι στον ουρανό να μην εμφανίζουν αντίθεση με αισθητικές επιπτώσεις στο τοπίο.”
Οπότε με ένα καλό βάψιμο όλα τελείωσαν.. Εάν μάλιστα έχει και το χρώμα των αρχαίων κιόνων τότε; Έργο Πολιτισμού που μας έρχεται από το μακρινό παρελθόν… Τι άλλο θέλουμε αλήθεια; Ααα εδώ να προτείνουμε κι εμείς (σ.σ. τι μόνο η Μενδώνη) ότι ο Δήμος θα μπορούσε να κάνει ένα δημοψήφισμα για το χρώμα που θέλουμε και να το πληρώσουμε ώστε να μην επιβαρυνθεί ο επενδυτής από επιπλέον έξοδα…. Ετσι κι αλλιώς για το καλό μας είναι …
Ας δούμε τι αναφέρει για το θέμα η σελίδα «Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου» που μας δίνει την είδηση για την υπογραφή της έγκρισης του αιολικού σταθμού στο Βουρλά της Νάξου… Καλώς τα δεχτήκαμε, σε απλά ελληνικά…
« Στις 02/12/2020 η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε έγκριση για την κατασκευή του αιολικού σταθμού της Βούρλας στην Νάξο, ο οποίος αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες ύψους άνω των 100 μέτρων. Ο σταθμός αυτός αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου αιολικού εργοστασίου του Ομίλου Κοπελούζου με 95 ανεμογεννήτριες, που εκτείνεται σε 4 νησιά: Άνδρος, Τήνος, Νάξος και Πάρος.
Ενάντια στο έργο αυτό έχουν προσφύγει στο ΣτΕ οι Δήμοι όλων των νησιών και η αντίθεση της κοινωνίας είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Την περίοδο που διανύουμε γνωμοδοτούν υπηρεσίες σχετικά με την νέα ΜΠΕ, ώστε να τροποποιηθεί η ΑΕΠΟ του έργου. Η έγκριση από το ΥΠΠΟΑ χορηγήθηκε θέτοντας κάποιους όρους, που δεν αλλάζουν τίποτα επί της ουσίας.
Προτείνεται π.χ. η μικρή αλλαγή της θέσης κάποιων μεμονωμένων ανεμογεννητριών. Μεταξύ των όρων αναφέρεται και το εξής: “Να εξεταστεί, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, η δυνατότητα κατάλληλου χρωματισμού του πυλώνα προκειμένου να εντάσσεται στο περιβάλλον, να μειωθούν οι ανακλάσεις και η οπτική όχληση που μπορεί να επιφέρουν στο τοπίο. Οι πυλώνες προβαλλόμενοι στον ουρανό να μην εμφανίζουν αντίθεση με αισθητικές επιπτώσεις στο τοπίο.”
Την απόφαση υπογράφει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Όπως φαίνεται, πέρα από το… χρώμα των ανεμογεννητριών, το υπουργείο δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα με την μετατροπή 4 νησιών σε βιομηχανικές εξέδρες ενέργειας. Μένει να δούμε αν η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών αυτών θα γίνει επίσης παρά την θέληση των κοινωνιών με παράνομες και βίαιες πρακτικές τρομοκράτησης του κόσμου, όπως είδαμε πρόσφατα στην Τήνο.
Δείτε την απόφαση στο τέλος του άρθρου
ΥΓ.: ΜΠΕ = Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. ΑΕΠΟ = Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.