Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Κίνημα Αλλαγής: "Να ανοίξουμε με ασφάλεια τα νησιά μας"

Κυκλάδες – Κίνημα Αλλαγής: “Να ανοίξουμε με ασφάλεια τα νησιά μας”

|

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχειακή Επιτροπή Κυκλάδων του “Κινήματος Αλλαγής” (ΚΙΝΑΛ) σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει άνοιγμα της νησιωτικής Ελλάδας αλλά με προσοχή και με συγκεκριμένους όρους που καταθέτει άμεσα …

“…. Θέτουμε επιτακτικά την ανάγκη για ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τις επόμενες ενέργειες αντιμετώπισης της πανδημίας, επισημαίνοντας ως κρίσιμα  ορόσημα το ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές, με βάση την πλήρη επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, την επαρκή και έγκαιρη προμήθεια του εμβολίου, τη σωστή προετοιμασία, τη διαφανή διαδικασία και την κατοχύρωση κριτηρίων προτεραιότητας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Ο ιός είναι εξόχως πιθανό να συνεχίσει να παρουσιάζεται κατά κύματα. Ο κίνδυνος να εξακολουθήσουν τα οριζόντια μέτρα, τους επόμενους μήνες υφίσταται. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει πλήθος αρνητικών συνεπειών.
Είναι αδήριτη ανάγκη να διασφαλιστεί  ένα άνοιγμα με ασφάλεια, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δε θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής…”.

Αυτά αναφέρει ανάμεσα στα άλλα σε ανακοίνωσή της η Νομαρχειακή Επιτροπή Κυκλάδων του “Κινήματος Αλλαγής” (ΚΙΝΑΛ) σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει το άνοιγμα της νησιωτικής Ελλάδας, αλλά με προσοχή και με συγκεκριμένους όρους που καταθέτει άμεσα …  Ας τα δούμε αναλυτικά αυτά τα μέτρα και τις προτάσεις

“Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για νέα τοπικά λοκντάουν και περιοριστικά μέτρα, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις παλινωδίες της σχετικά με την πανδημία. Αδιαφόρησε για τις προτάσεις μας για άνοιγμα μόνο στις ασφαλείς επιδημιολογικά περιοχές κι επέμεινε σε οριζόντια μέτρα σε πανελλαδικό επίπεδο, με αποτέλεσμα τώρα να αναγκάζεται στη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Επίσης, η πραγματικότητα διέψευσε τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τα εμβόλια και σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Υγείας, θα εμβολιαστούν σε πρώτη φάση μόνο 125.000 άνθρωποι. Έτσι, το βάρος πέφτει στην επαρκή προμήθεια εμβολίων και στην αποτελεσματική διαδικασία εμβολιασμού.

Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο για να φτάσουμε στην αναγκαία ανοσία του πληθυσμού. Συνεπώς, επιβάλλεται να κινηθούμε με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Δε χωράει άλλη προχειρότητα και ανεμελιά.
Θέτουμε επιτακτικά την ανάγκη για ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τις επόμενες ενέργειες αντιμετώπισης της πανδημίας, επισημαίνοντας ως κρίσιμα  ορόσημα το ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές, με βάση την πλήρη επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, την επαρκή και έγκαιρη προμήθεια του εμβολίου, τη σωστή προετοιμασία, τη διαφανή διαδικασία και την κατοχύρωση κριτηρίων προτεραιότητας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ο ιός είναι εξόχως πιθανό να συνεχίσει να παρουσιάζεται κατά κύματα. Ο κίνδυνος να εξακολουθήσουν τα οριζόντια μέτρα, τους επόμενους μήνες υφίσταται. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει πλήθος αρνητικών συνεπειών.

Είναι αδήριτη ανάγκη να διασφαλιστεί  ένα άνοιγμα με ασφάλεια, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δε θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής.

Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία και όχι ένα βήμα πίσω, όπως μέχρι σήμερα.

Σε αυτά τα πλαίσια, επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις μας :

1. Μέτρα καθολικής εφαρμογής σε όλη την επικράτεια παραμένουν
– Η χρήση μάσκας παντού
– Απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-05:00
– Υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα

2. Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο («κόκκινες» περιοχές), αυστηροποίηση των μέτρων και αποτελεσματική επιτήρηση εφαρμογής τους. Με Ξενοδοχεία Καραντίνας για τους ελαφριά πάσχοντες και όσους παίρνουν εξιτήρια Covid19 για να μην ανακυκλώνεται η διασπορά του ιού.

3. Περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές..

4. Στις υπόλοιπες περιοχές, όπως τα νησιά μας, να γίνονται στο σύνολο του πληθυσμού μαζικά τεστ βάσης (baseline testing) για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο των νησιών μας και του νομού μας. Με προμήθεια και διανομή rapid test, αξιοποίηση όλων των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κινητά συνεργεία αλλά και με προκαθορισμένα ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού.

5. Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, να γίνεται σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα (π.χ.  Κυκλάδες). Ανά 20ήμερο επανάληψη των μαζικών τεστ, για την επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων, εκτός βέβαια αν από τα ημερήσια τεστ προκύπτει ανάγκη άμεσης επανεξέτασης των μέτρων.

6. Συνεχή μαζικά τεστ στο προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων, στις ευπαθείς ομάδες καθώς και σε όλους τους εργαζομένους  στην «πρώτη γραμμή». 

Αν κινηθούμε, επιτέλους, άμεσα και οργανωμένα, σύντομα θα σταθεί εφικτό τα Κυκλαδονήσια να ανακτήσουν σταδιακά την οικονομική τους λειτουργία με υγειονομική ασφάλεια και συνολικά η χώρα μας να πάρει ένα προβάδισμα έναντι του ιού”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Ποια η θέση του Δήμου για το βοηθητικό γήπεδο;

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανναξιακός ΑΟ σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο "8χ8" στο ΔΑΚ Νάξου

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: Αποκτούν οι Κυκλάδες σύγχρονο οδοφωτισμό

Αγώνας δρόμου για να αντικατασταθούν περί τους 8.160 ιστούς στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης

Μήλος: Τουριστική προβολή στην Ιταλία

Χρόνο με το χρόνο η Μήλος μοιάζει να κερδίζει μέρος από την ιταλική αγορά

Σαντορίνη – Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Συνάντηση με υπεύθυνο του ΔΑΠΠΟΣ

Συνάντηση ενημέρωσης της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Θήρας με τον πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ κ. Βασίλη Αλαφούζο

Ψηφιακοί ξεναγοί πολιτιστικών δρώμενων σε Ανδρο και Κύθνο

Πολυκαναλική ξενάγηση τεκμηρίων Καϊρείου Βιβλιοθήκης Άνδρου- ψηφιακή ξενάγηση στον λαογραφικό πολιτισμό της Κύθνου

Μήλος – Φόρτωμας: Τριήμερη επίσκεψη και σημαντικές συναντήσεις

Τριήμερη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στη Μήλο - Τι αναφέρει

Μύκονος: Οι απειλές σε αρχαιολόγους καλά κρατούν

Νέο απειλητικό sms σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Conde Nast Traveller 2023: Πρώτη η Σαντορίνη, δεύτερη η Σύρος και τέταρτη η Νάξος

Τα καλύτερα ελληνικά νησιά που προτείνει το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό για το 2023 .. Ποια είναι στην 1η δεκάδα

+πλευση: Διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις σε ακριτικά νησιά

Οι δράσεις απο την +πλεύση στα νησιά του Αιγαίου

Επιστροφή στην Ελλάδα 29 πολύτιμων αρχαιοτήτων

Αρχαιότητες που βρίσκονταν στην Αμερική πήραν το δρόμο για την Ελλάδα

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής