Παιδίατρος, η πλέον δυσεύρετη ειδικότητα στην Ελλάδα – Ο Δήμος Ίου όπως ..φωνάζει ο Δήμαρχος Ιητών Γκίκας Γκίκας προσφέρει 8.000 ευρώ μετρητά (ετησίως) σε όποιον γιατρό πάει στο νησί
«Έχουμε 400 παιδιά και δεν έχουμε παιδίατρο και αυτό είναι δύσκολο. Γίνεται προσπάθεια και πιστεύω ότι θα προκηρυχτεί η θέση τώρα και έχουμε δεσμευτεί και εμείς, γιατί έχουμε ξαναπεί πολλές φορές ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αφουγκράζεται τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και πρέπει να επεμβαίνει και η ίδια»
Ποιος το λέει αυτό; Μα ο Δήμαρχος Ιητών, Γκίκας Γκίκας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega… Και εκεί σημείωσε ότι στην πανέμορφη Ίο, ζουν 400 παιδιά χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά δεν υπάρχει παιδίατρος, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε ιδιώτης.
«Η Ίος έχει τη χαρά να έχει 400 παιδιά. Προνήπιο και νήπιο είναι 60 μαθητές. Πρέπει να κρατήσουμε τον κόσμο εδώ και για να μείνουν οι γονείς εδώ πρέπει να νιώθουν ασφάλεια. Δεν μπορούν να νιώθουν ασφάλεια όταν το νησί εδώ και δύο χρόνια δεν έχει παιδίατρο. Το καλοκαίρι καταφέραμε και είχαμε μία κοπέλα στο πλευρό μας, αλλά τον χειμώνα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Γκίκας.
Διευκρίνισε ότι ο δήμος είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και σε λίγες μέρες θα επαναπροκηρυχθεί η θέση, η οποία- όπως είπε- θα είναι μόνιμη στο ΕΣΥ. “Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Νόμου 4483/2017, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ορεινών και νησιωτικών περιοχών, μπορούν να παρέχουν κίνητρα σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι οι ιατροί. Είναι στην ευχέρεια του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει και εξειδικεύσει κατά περίπτωση μια τέτοια παροχή. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Γιατί ως Δήμος έχουμε στο επίκεντρό μας τον άνθρωπο και πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας αποτελούν τη σοβαρότερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον του τόπου μας”. Θα προκηρυχτεί ως επιμελητής Α’ ώστε να είναι μεγαλύτερη η μισθοδοσία του, “και αν κάτσει πέντε χρόνια στην Ίο, μετά θα μπορεί να πάει σε οπουδήποτε νοσοκομείο αστικού κέντρου που έχει κενή θέση”.
Αναφορικά με το bonus των 8.000 ετησίως ο κ. Γκίκας είπε: “Μετρητά θα δίνει ο δήμος στον παιδίατρο που θα έρθει στο νησί bonus 8.000 ευρώ ετησίως για να κάνει τη ζωή πιο εύκολη του παιδίατρου του νησιού. Θα μπορεί να βρει σπίτι εδώ, ακόμη στην Ίο η κατάσταση είναι καλή”.
Σχετικά με το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, ο Δήμαρχος Ιητών σημείωσε ” Όσο κι αν το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων κάνει ό,τι μπορεί -και το ευχαριστούμε για αυτό- δεν είναι δυνατόν φυσικά να καλύψει το κενό. Δυστυχώς, ως γονείς είμαστε αναγκασμένοι να αναζητήσουμε τις υπηρεσίες αυτές στη Θήρα, τη Νάξο αλλά και την Αθήνα. Σκεφτείτε ότι για να κάνουμε ένα εμβόλιο στο παιδί μας πρέπει να προγραμματίσουμε ταξίδι! Ακόμη και αυτό, όμως, πολλές φορές είναι δύσκολο, αν λάβουμε υπόψη τις κακές καιρικές συνθήκες, εξαιτίας των οποίων ματαιώνονται δρομολόγια και φυσικά τα μειωμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, θα μπορούσε να υπάρξει αεροδιακομιδή, αλλά και αυτό υπάγεται σε περιορισμούς, λόγω καιρικών συνθηκών ή νυχτερινών ωρών”.
Και σχετικά με την στελέχωση του Κέντρου Υγείας σημείωσε… “ Διαθέτουμε ένα καλά εξοπλισμένο Κέντρο Υγείας που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το ενισχύσουμε. Στην παρούσα δύσκολη συγκυρία καταφέραμε να το θωρακίσουμε με θαλάμους υποδοχής και υγειονομικής απομόνωσης για τη διαχείριση κρουσμάτων Covid-19, μοριακό αναλυτή για την ανίχνευση και διάγνωση των κρουσμάτων, ενώ το προσωπικό του ΚΥ εκπαιδεύθηκε στη διαχείριση των κρουσμάτων κορωνοιού σύμφωνα με το πρόγραμμα ΕΚΑΒ be SAFE. Μάλιστα, τους προηγούμενους μήνες, στα λίγα κρούσματα που παρουσιάσθηκαν στο νησί, γιατροί και νοσηλευτές απέδειξαν την επιστημονική και επαγγελματική τους επάρκεια. Ευτυχώς έχουμε άξιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έναν ιατρό γενικής ιατρικής, δύο ορθοπεδικούς και αριθμό αγροτικών ιατρών. Πέραν όμως της έλλειψης παιδιάτρου, όμως, υπάρχουν ακόμα δυστυχώς και άλλες βασικές ελλείψεις. Δεν έχουμε καρδιολόγο και -το κυριότερο- στο ΚΥ Ίου υπάρχει έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό του ΕΚΑΒ. Μέχρι στιγμής το θέμα αντιμετωπίζεται μερικώς με τη βραχυχρόνια απόσπαση οδηγών ασθενοφόρων και την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών – οδηγών. Για να καταλάβετε, υπάρχουν διαστήματα που σε μια ανάγκη το ασθενοφόρο το οδηγεί εθελοντικά δημοτικός μας σύμβουλος”.