Επικαιροποιημένη δήλωση του Γιάννη Πολυχρονάκου (αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ) αναφορικά με το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για την υγεία.
“…. Η Αν. Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα είχε επίσης προαναγγείλει κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά, μια και οι προκηρύξεις για θέσεις γιατρών παραμένουν άκαρπες και όλες οι δομές δημόσιας υγείας στα νησιά είναι υποστελεχωμένες….”
Μέρος της επικαιροποιημένης δήλωσης του Γιάννη Πολυχρονάκου (αναπληρωτή Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ) αναφορικά με το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για την υγεία.
Τίτλος, της δήλωσης “Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την υγεία των νησιωτών ‘’ και όπως διαβάζουμε
Ο αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Πολυχρονάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
‘’ Η κυβέρνηση , με το νομοσχέδιο που έφερε για την υγεία, επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το δικαίωμα σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας , που αποτελεί το θεμέλιο του ΕΣΥ όλα αυτά τα χρόνια, καταργείται.
Οι πολίτες καλούνται πλέον να πληρώσουν σε ιδιωτικές δομές υγείας και σε ιδιώτες ή μη γιατρούς, υπηρεσίες και ιατρικές πράξεις που είναι υποχρεωμένο να τους παρέχει το δημόσιο σύστημα υγείας.
Η Αν.Υπουργός Υγείας κ.Γκάγκα είχε επίσης προαναγγείλει κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά, μια και οι προκηρύξεις για θέσεις γιατρών παραμένουν άκαρπες και όλες οι δομές δημόσιας υγείας στα νησιά είναι υποστελεχωμένες.
Κίνητρα δεν υπάρχουν πουθενά, εκτός αν εννοεί ως κίνητρο τη δυνατότητα που δίνει πλέον για την απασχόληση στο ΕΣΥ, ιδιωτών γιατρών 3 ημέρες την εβδομάδα.
Είναι η απόλυτη κοροϊδία.
Γιατί σε μικρά νησιά δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί για να γίνει αυτό που λέει η κ.Γκάγκα αλλά και γιατί αυτό δεν αποτελεί λύση.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδιαφορεί για την υγεία των νησιωτών. Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόταση για την βελτίωση των δομών και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στα νησιά. Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Κάθε μεγάλο νησί πρέπει να έχει επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο είτε μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο.
Κάθε μικρό νησί πρέπει να έχει στελεχωμένο περιφερειακό ιατρείο.
Και για να υπηρετούν γιατροί σε αυτά τα νησιά, πρέπει να υπάρχουν κίνητρα.
Μισθολογικά, βαθμολογικά, φορολογικά, θεσμικά και οικονομικά , όπως ένα στεγαστικό επίδομα.
Πόροι υπάρχουν, άλλωστε αυτή η κυβέρνηση βρίσκει πόρους από το Κράτος όταν πρόκειται να κάνει αναθέσεις ή να επιδοτήσει δικούς της.
Πόροι υπάρχουν για την Υγεία και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ιταλία το 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα το κατευθύνει στη δημόσια υγεία.
Λύσεις και προτάσεις υπάρχουν, βούληση και αποφασιστικότητα χρειάζεται.
Το ΠΑΣΟΚ έχει και τις προτάσεις και την αποφασιστικότητα για να αλλάξει τη σημερινή θλιβερή εικόνα της δημόσιας υγείας στα νησιά μας.’’