Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Αν. Γάκης: " Με την Προοδευτική Συμμαχία ή, με...

Κυκλάδες – Αν. Γάκης: ” Με την Προοδευτική Συμμαχία ή, με την Εκσυγχρονιστική Λαϊκή Δεξιά

|

Ο Αντώνη Γάκης –  μέλος της ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταθέτει την άποψή του για την ανάγκη απάντησης στο ερώτημα “Πρόοδος ή συντήρηση” που ουσιαστικά μοιάζει ως μονόδρομος για μία Ελλάδα που θέλει να αφήσει πίσω της το παρελθόν 

Το ερώτημα πρόοδος ή συντήρηση δεν είναι μόνο ελληνικό και κυρίως δεν είναι  σημερινό. Είναι συνεχόμενο και προέρχεται από την προσπάθεια της κοινωνίας να ανακαλύψει την απάντηση του, πολλές φορές ψηφίζοντας εναλλάξ εκ διαμέτρου ιδεολογικά  αντίθετες πολιτικές δυνάμεις.

Πολλοί αρχικά ίσως το αναγνώσουν ως διχαστικό ή πεπερασμένο. Ο διαχωρισμός όμως πρόοδος ή συντήρηση , δεξιά ή αριστερά έχει ιστορική λογική και συνέχεια.

Του Αντώνη Γάκη (#)

Από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης ο πολιτικός όρος “αριστερός” σήμαινε “θετικός” απέναντι στους σκοπούς, στους στόχους και στην πρακτική της επανάστασης του 1789 που έφερε στο προσκήνιο τον  ευρωπαϊκό προοδευτικό διαφωτισμό και  στην πολιτική 

Ο μέσος και πλειοψηφικός χώρος στην Ελλάδα βρίσκεται παραδοσιακά στον Δημοκρατικό  Προοδευτικό χώρο..

Βέβαια όλες οι εν δυνάμει κυβερνητικές παρατάξεις αυτοπροσδιορίζονται ως κύριοι εκφραστές του Προοδευτικού κόσμου.

Ακόμα και η Νέα Δημοκρατία γνήσια εκφραστής της Λαϊκής Δεξιάς και ιστορική φιλόξενη στέγη των ακροδεξιών στοιχείων που έχουν μείνει ορφανά από την φυλακισμένη Χρυσή Αυγή και την πλήρη  ενσωμάτωση  των Σαμαρικών μεταγραφών από το  ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη , προσπαθεί να πάρει μεγάλο κομμάτι του λεγόμενου  μεσαίου χώρου ,με προβεβλημένα εκσυγχρονιστικά στελέχη του Σημιτικού-Βενιζελικού ΠΑΣΟΚ   και με απροσδιορίστου απολιτικής ιδεολογικής προέλευσης  στελέχη από το ΠΟΤΑΜΙ.

Προβάλλοντας το επίπλαστο  αφήγημα της αστυνομοκρατίας που βαφτίζει Ασφάλεια, της Θρησκευτικής συνέπειας με συμπόρευση με τα πιο συντηρητικά στοιχεία του κλήρου, της Πατριδοκαπηλίας με φωνασκίες όπως στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ,είχε πείσειως σήμερα την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος να στραφεί στην Δεξιά του Μητσοτάκη.

Όμως  ο δημοκράτης πολίτης θέλει κοινωνικό κράτος με ενισχυμένη και κυρίως  δημόσια Υγεία.

Επιθυμεί να εκτελεί τα θρησκευτικά του πιστεύω χωρίς να μετατρέπεται σε θρησκευτικό Κράτος η χώρα, θέλει ασφάλεια στην γειτονιά του  αλλά όχι αστυνομοκρατία και απροκλητη χρήση βίας.

Επιθυμεί ιδιωτική ανάπτυξη αλλά με σοβαρή και σύγχρονη δημόσια διοίκηση. Θέλει δημοσιά παιδεία με αξιοπρεπείς συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Έχει απαίτηση για δίκαιους φόρους και έργα ανάπτυξης για όλους και όχι δώρα στην ολιγαρχία.

Κάπου εκεί έρχεται και το “Κίνημα Αλλαγής”. Με ένα νέο αρχηγό αλλά χωρίς να δίνει καμία  απάντηση με ποιον θα επιδιώξει προγραμματική συμπόρευση. Αποφεύγει να απαντήσει αν θα γίνει ο πρόθυμος σύμμαχος της Δεξιάς του Μητσοτάκη  σε ένα διαρκές αντισύριζα μέτωπο ή θα ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά αδερφά σοσιαλιστικά κόμματα και θα πει το “ΝΑΙ” σε ένα μεγάλο δημοκρατικό συνασπισμό όπως έγινε στη Ισπανία και την Πορτογαλία.

Μια επανάληψη του λάθους του 2010 με συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία θα σημαίνει το οριστικό  τέλος του “Νέου” ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ.

Μια μεγάλη δημοκρατική συμπόρευση με το μετασχηματισμένο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ , μπορεί να αποτελέσει το οριστικό τέλος της πιο αντιλαϊκής δεξιάς διακυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

Πως όμως μπορούν δύο ή και περισσότερα κόμματα ,όπως ο  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και  το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ να συνυπάρξουν όταν διεκδικούν έστω και από διαφορετική αφετηρία τεμνόμενο εκλογικό κοινό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει τον αρχηγό, τον ηγέτη και την κυβερνητική εμπειρία να αποτελέσει τον μεγάλο κορμό του προοδευτικού χώρου.

Δεν έχει ακόμα όμως συνδεθεί συναισθηματικά και κομματικά με την μεγάλη βάση του , που το εμπιστεύεται από το 2012 . Ένα εκλογικό κοινό που προέρχεται ξεκάθαρα πλειοψηφικά από το δημοκρατικό κόσμο του ΠΑΣΟΚ του 1981, στην νεολαία και στην ανανεωτική αριστερά .

Όμως οι φωνές που έχουν δυνατή ηχώ και εκπροσωπούνται δυσανάλογα ισχυρά στον κομματικό του οργανισμό είναι φοβικές και πολλές φορές εχθρικές στην διεύρυνση και στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε ένα κεντροαριστερό ευρωπαϊκό πλειοψηφικό κόμμα.

Το παράδοξο και ο ουσιαστικός λόγος που δεν φαίνεται ακόμα δημοσκοπικά η πιθανότητα νίκης, είναι το να διεκδικείς την ψήφο του δημοκρατικού κόσμου ως αντιδεξιά προοδευτική πρόταση και από την άλλη να κλείνεις την πόρτα στην είσοδο στο κόμμα και στην προοπτική εκλογής στα όργανα του στα στελέχη αυτά που σε εμπιστεύονται, σε ψηφίζουν, αποτελούν την παραδοσιακή εκλογική βάση κάθε προοδευτικής παράταξης.

Η Ιδιοκτησιακή λογική κάποιων φραξιονιστικών ομάδων κομμουνιστικής λογικής, εντός των τειχών,  που μικραίνει την δυναμική του κόμματος και προσπαθεί να κοντύνει έναν χαρισματικό ηγέτη.

Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ή το 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ όπως θα έλεγαν κάποιοι πρέπει να έχει τη αδιαμφισβήτητη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα, με ξεκάθαρες πολιτικές προτάσεις για την κοινωνία και οικονομία  καιπολιτικό μετασχηματισμό, με ιδεολογική,  δημιουργική σύμπλευση των παραδοσιακών αριστερών και ριζοσπαστικών στελεχών με τα νέα δημοκρατικά κοινωνικά ρεύματα που έχουν ενταχθεί την τελευταία δεκαετία.

Στελέχη με κοινωνική απήχηση, αυτοδιοίκητή εμπειρία, με συνδικαλιστική πορεία και ικανότητα στην μετατροπή της ιδεολογικής υπεροχής σε εκλογική πλειοψηφία. Είναι  ιστορικά σίγουρο, πως  μπορεί η μεγάλη δημοκρατική συμπόρευση να ξαναγίνει πλειοψηφική καινα υπογράψει την Νέα Αλλαγή με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για το Λαό ,με το Λαό.

Σε αυτήν την προοπτική χωράνε, χωράμε όλοι όσοι έχουν, έχουμε  κοινό στόχο την ευημερία της κοινωνίας και των ανθρώπων της. Δεν είναι το κρίσιμο ερώτημα μόνο  το  με ποιους είμαστε αλλά κυρίως  για το ποιους είμαστε.

Ο καιρός έφτασε και είτε οι εκλογές γίνουν αυτήν την Άνοιξη/Φθινόπωρο  του ΄22 είτε στην λήξη της τετραετίας η απάντηση είναι μια .

Είμαστε με  την δημοκρατική προοδευτική παράταξη των πολλών, των αριστερών, του κοινωνικού κέντρου, της οικολογίας, των κινημάτων , της νεολαίας, της πατριωτικής παράδοσης, της εργασίας , της ανάπτυξης.

Για  τους Έλληνες που δεν χαρίζουν τα σύμβολα τους στους ακροδεξιούς και δεν φοβούνται να δώσουν το χέρι τους στους αδυνάμους πρόσφυγες και να στηρίξουν τις κοινωνικές δυνάμεις όσο διαφορετικές και να μοιάζουν στα συντηρητικά ακροδεξιά μάτια.

Με την Ελλάδα της εργασίας και της αξιοπρέπειας, της εθνικής υπερηφάνειας, της προόδου και της κοινωνικής συνοχής που τολμάει να κάνει ριζοσπαστικές ρήξεις όπου και όταν χρειαστεί.

# Ο Αντώνης Γάκης, είναι διδάκτωρ περιβαλλοντικής πολιτικής, διεθνολόγος-στατιστικολόγος, μέλος της ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και  υποψήφιος βουλευτής του Ν.Κυκλάδων το 2019 .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λύκειο Τραγαίας: Παρουσιάζει το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού του περιοδικού

Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας παρουσιάζει το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο "Η Τοπική μας Ιστορία"

Κλιάρης: “Η ασφάλεια των επιβατών είναι πάνω απ’ όλα”

Θ. Κλιάρης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί το αξιόπλοο των πλοίων»

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Κέα: Εκεί που φυτρώνουν …σπιτάκια (Photos)

Εικόνες που προκαλούν σοκ στην Κέα... Το πριν και το μετά της περιοχής Βρόσκοπος

Ερευνα: “Μένω σπίτι, δεν πάω διακοπές φέτος” για έναν από τους δύο Ελληνες

Εξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%

Νάξος: Εγκαίνια (03/06) της έκθεσης Εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης

Το Εργαστήριο Παιδικής Τέχνης Φλώρακα - Χάλκου μας προσκαλεί στην Εκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών (Νάξος)

Μ Βρετανία: Αντικλεπτικά σε …μπριζόλες και τυριά (!!!)

Βρετανικά super market προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις κλοπές τροφίμων απο τα ράφια

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος – “Παρά θίν αλός” (12ο Φεστιβάλ): Διήμερο παραστάσεων με τον θρυλικό “Οδυσσεβάχ”

12ο Φεστιβάλ θεάτρου "Παρά θίν αλός" .... "Ο "Οδυσσεβάχ" και η παρέα του - Απόψε (27/05) και αύριο (28/05) στις 8:00, στο Ιάκωβος Καμπανέλλης με είσοδο ελεύθερη