Η πρόταση που καταθέτει ο οικονομολόγος (και μέλος της Γραμματείας Τουρισμού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) Γιάννης Πολυχρονάκος για το θέμα της στέγασης των εκπαιδευτικών (και όχι μόνο) στις Κυκλάδες
“…. Η κεντρική εξουσία είτε αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που διογκώνεται ή το μεταθέτει στους δήμους. Πρόσφατα ο Υφυπουργός Παιδείας κ.Συρίγος ζήτησε να λύσουν οι δήμοι το πρόβλημα, βγάζοντας την ευθύνη από πάνω του. Λεπτομέρεια βεβαίως αποτελεί για τον Υφυπουργό Παιδείας το γεγονός ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει σε όσους δήμους έχουν τη δυνατότητα,να χορηγούν χρηματικό επίδομα στέγασης….”
Ποιος το αναφέρει αυτό και γιατί; Ο λόγος για τον Οικονομολόγο και μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (όπως και της γραμματείας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ), Γιάννη Πολυχρονάκο. Ενας συμπατριώτης μας, ο οποίος και καταθέτει δέσμη τεσσάρων μέτρων για την λύση του προβλήματος στέγασης τόσο για τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρόύς, όσο και τους υπόλοιπους υπαλλήλους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που έρχονται στις Κυκλάδες και ψάχνουν να βρουν σπίτι υπό φυσολογικές συνθήκες και με “ανθρώπινους” όρους…
Οι προτάσεις είναι απλές αλλά όπως τονίζει: “Προτάσεις και Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και θέληση.’’
Ας δούμε τι αναφέρει στην ανοιχτή του επιστολή με τίτλο ” Στέγαση εκπαιδευτικών και δημοσίων λειτουργών. Προτάσεις και Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και θέληση.’’
Το πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών προσλαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις όχι μόνο στις Κυκλάδες αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Ταυτόχρονα ένας από τους λόγους που οι προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων ιατρών σε δομές δημόσιας υγείας στα νησιά , αποβαίνουν άκαρπες, είναι και το γεγονός ότι το κόστος για τη στέγη βαρύνει αποφασιστικά στην επιλογή απόρριψης.
Η κεντρική εξουσία είτε αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που διογκώνεται ή το μεταθέτει στους δήμους. Πρόσφατα ο Υφυπουργός Παιδείας κ.Συρίγος ζήτησε να λύσουν οι δήμοι το πρόβλημα, βγάζοντας την ευθύνη από πάνω του.
Λεπτομέρεια βεβαίως αποτελεί για τον Υφυπουργό Παιδείας το γεγονός ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει σε όσους δήμους έχουν τη δυνατότητα,να χορηγούν χρηματικό επίδομα στέγασης.
Είναι πραγματικά λυπηρές οι εικόνες εκπαιδευτικών και γιατρών να πρέπει μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την επίσημη τοποθέτησή τους να καλούνται να δαπανήσουν μεγάλα ποσά σε μετακινήσεις και στο τέλος να μην έχουν που να μείνουν. Την ίδια ώρα που τους καλεί η πολιτεία να προσφέρουν κοινωνικό έργο για την νέα γενιά και ευρύτερα την κοινωνία των νησιών μας, τους αφήνει αβοήθητους να κοιμούνται στα αυτοκίνητα ή σε ακατάλληλα καταλύματα.
Ο σκοπός της παρέμβασης μου δεν είναι να κάνω αντιπολίτευση αλλά να καταθέσω συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις που συνιστούν λύση στο πρόβλημα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, καταθέτω μια πρόταση σημείων:
1ον) Καταγραφή του κτιριακού αποθέματος του Δημοσίου που είναι αναξιοποίητο στα νησιά των Κυκλάδων. Αυτά μπορούν να διαμορφωθούν σε κατοικίες που θα διατίθενται σε εκπαιδευτικούς, ιατρούς και δημόσιους λειτουργούς που υπηρετούν στα νησιά, με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
Στην ερώτηση που θα βρεθούν τα χρήματα για την αξιοποίηση τους, υπάρχει απάντηση: στα αποθεματικά των οργανισμών εργατικής κατοικίας που καταργήθηκαν. Είναι πάνω από 2 δις και πρέπει να αξιοποιηθούν για αυτό το σκοπό.
2ον) Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας.
Είναι η πρόταση που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και προβλέπει την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες, δημιουργώντας σταδιακά ένα δημόσιο αποθεματικό κοινωνικών κατοικιών.
3ον) Φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για την ανακατασκευή εγκαταλελειμμένων και παλαιών σπιτιών. Στις Κυκλάδες υπάρχει ένα πλήθος τέτοιων σπιτιών. Αν υπάρξει πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ανακαίνιση τους που θα συνδέεται με φορολογικά κίνητρα αλλά και με την υποχρέωση των ιδιοκτητών τους να τα παραχωρούν με χαμηλό ενοίκιο για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια σε εκπαιδευτικούς, ιατρούς, νέους και οικογένειες σε νησιωτικές περιοχές, που θα επιλέγονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες, το όφελος θα είναι διπλό.
4ον) Διεύρυνση των κριτηρίων επιδότησης ενοικίου από το Κράτος με έμφαση στις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών. Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά, εκπαιδευτικοί, ιατροί, εργαζόμενοι στις δομές δημόσιας υγείας και δημόσιοι λειτουργοί που τοποθετούνται στις νησιωτικές περιοχές.
Η πρόταση αυτή 4 σημείων, συμβάλλει στο άνοιγμα μιας ουσιαστικής συζήτησης.
Για να σταματήσουμε να κάνουμε διαπιστώσεις, να μεταθέτουμε σε άλλους την επίλυση του προβλήματος και να προχωρήσουμε επιτέλους σε εφαρμοσμένες πολιτικές, στην υλοποίηση προτάσεων που συνιστούν τη λύση στο πρόβλημα.
Γιάννης Πολυχρονάκος
Οικονομολόγος – Εκλεγμένο μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – μελοςγραμ. Τομέα Τουρισμού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ