Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών, Παιδείας, Υποδομών και Οικονομικών) κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας με θέμα «Επιτακτική και Αναγκαία η απρόσκοπτη μεταφορά μαθητών στις νησιωτικές περιοχές»
Την τροποποίηση της Κ.Υ.Α. που αφορά τις μεταφορές μαθητών δημόσιων σχολείων, ώστε να γίνει συμβατή με τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας και κυρίως, να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της νησιωτικότητας, ζητά με ερώτηση που κατάθεσε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας.
Η ερώτηση απευθύνεται προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Όπως επισημαίνει ο κ. Φόρτωμας, η σχετική νομοθετική πρόβλεψη της προηγούμενης Κυβέρνησης για τη διαδικασία μεταφοράς μαθητών δημόσιων σχολείων βρίθει προβλημάτων, καθώς ο ορισμός των δικαιούχων δωρεάν μεταφοράς καθορίζεται αποκλειστικά με χιλιομετρικά κριτήρια. Με τον τρόπο αυτό, δεν παρέχεται ξεκάθαρα στην εκάστοτε Περιφέρεια η δυνατότητα σχεδιασμού με βάση τις απαιτήσεις των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών δικαιοδοσίας της, οι οποίες χρήζουν ειδικής μεταχείρισης, με συνέπεια να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στις Κυκλάδες.
Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής Κυκλάδων αναφέρεται σε ζητήματα ασφάλειας των μαθητών, όπως η μη εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν την παρουσία συνοδού για τις μεταφορές των μικρών μαθητών. Ακόμη, υπογραμμίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης στην Κ.Υ.Α. κριτηρίων που αφορούν τη διασφάλιση κοινωνικών ομάδων (οικονομικά ασθενέστερων, μονογονεϊκών οικογενειών, ΑμεΑ), οι οποίες παρότι δεν πληρούν τα χιλιομετρικά κριτήρια, εντούτοις, αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα στη μεταφορά των μαθητών αυτών.
Ο κ. Φόρτωμας τονίζει ότι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, οφείλει να είναι σταθερή προτεραιότητα και μοναδική παράμετρος σε όλες τις πολιτικές, ιδιαίτερα την περίοδο που τα νησιά μας έχουν υποστεί εκτεταμένες οικονομικές ζημιές.
«Ήρθε η στιγμή να διορθώσουμε κενά και νομοθετικές παραβλέψεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, να διασφαλίσουμε την ίση πρόσβαση των παιδιών των νησιωτικών περιοχών στο αγαθό της εκπαίδευσης και να συνεργαστούμε υπεύθυνα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», καταλήγει ο Βουλευτής Κυκλάδων.
Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ. Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή , Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο
Θέμα: Μεταφορά μαθητών σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές
Η σχετική νομοθετική πρόβλεψη της προηγούμενης Κυβέρνησης για τη διαδικασία μεταφοράς μαθητών δημόσιων σχολείων βρίθει προβλημάτων. Με την υπ’ αρίθμ. 50025/2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4217/Β/26-9-2018) τίθεται το πλαίσιο της μεταφοράς μαθητών Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης. Σε εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ που αφορά τη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες, παρατηρήθηκε έντονη δυσαρέσκεια από τις τοπικές κοινότητες όσον αφορά τους χιλιομετρικούς περιορισμούς που τίθενται σε αυτή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της Νησιωτικότητας.
Ο ορισμός των δικαιούμενων δωρεάν μεταφοράς μαθητών καθορίζεται αποκλειστικά με χιλιομετρικά κριτήρια ενώ επί της ουσίας δεν παρέχει στην εκάστοτε Περιφέρεια τη δυνατότητα σχεδιασμού αυτής με βάση τις ειδικές απαιτήσεις των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών δικαιοδοσίας της. Τα νησιά παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, οι οποίες χρίζουν ειδικής μεταχείρισης. Το γεωγραφικό ανάγλυφο των περισσοτέρων νησιών, ο κατακερματισμός των οικισμών, το επικίνδυνο οδικό δίκτυο σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση σε αυτό, η έλλειψη πεζοδρομίων και ορατότητας, η απουσία στεγασμένων χώρων για αναμονή της συγκοινωνίας είναι παράγοντες που δυσχεραίνουν τη μεταφορά μαθητών και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών. Η Σύρος, η Τήνος, η Άνδρος, η Κέα, η Αμοργός είναι μερικά από τα νησιά, στα οποία έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα δυσκολίας εφαρμογής της Κ.Υ.Α. Επιπρόσθετα, μέτρα τα οποία αποβλέπουν στην ασφάλεια των μαθητών όπως η υποχρέωση ύπαρξης συνοδού για παιδιά προνηπίου έως και Β’ Δημοτικού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να επαναξιολογηθεί το πλαίσιο εφαρμογής, με αποτέλεσμα τη μη ορθή ή και πλήρη απουσία συνοδών. Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη ενσωμάτωσης στην ΚΥΑ κριτηρίων ούτως ώστε να διασφαλίζονται κοινωνικές ομάδες ( οικονομικά ασθενέστεροι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ), οι οποίες παρόλο που δεν πληρούν τα χιλιομετρικά κριτήρια, εντούτοις αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα στην μεταφορά των μαθητών αυτών.
Εν κατακλείδι, καθίσταται αναγκαία η τροποποίηση της ώστε να είναι συμβατή με τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας και θα έχει ως μοναδικό άξονα την απρόσκοπτη παρουσία των μαθητών στο σχολείο και την ασφάλειά τους ώστε να καταστεί δυνατή η θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, που αποτελεί το ουσιαστικό ζητούμενο πιο πολύ από ποτέ, λόγω και της δυσμενούς περιόδου που διανύουμε.
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί,
- Ποιες νομοθετικές ή/και κανονιστικές πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε ώστε να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η παρούσα κατάσταση μεταφοράς μαθητών;
- Σε τι ενέργειες και πρωτοβουλίες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να συμπεριληφθούν κοινωνικά κριτήρια και αφετέρου το κριτήριο της νησιωτικότητας και της δυσκολίας προσβασιμότητας, στο πλαίσιο μεταφοράς των μαθητών;
Σύρος, 22 Σεπτεμβρίου 2020
Ο ερωτών Βουλευτής
Φίλιππος Φόρτωμας