Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Φόρτωμας: "Μπήκαν οι βάσεις για μία ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική"

Κυκλάδες – Φόρτωμας: “Μπήκαν οι βάσεις για μία ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική”

|

Η τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα στο Νομοσχέδιο για την Αγροτική πολιτική – Οι επισημάνσεις του σχετικά με τον πρωτογενή τομέα στις Κυκλάδες (κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία) – Δείτε το video

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε την Τρίτη 2 Ιουνίου ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, ενόψει της συζήτησης για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Αγροτικού Τομέα.

Όπως τόνισε ο κ. Φόρτωμας στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του, το νομοσχέδιο επιλύει χρόνια προβλήματα τα οποία αποτελούσαν εμπόδιο για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, εισάγοντας ταυτόχρονα, αναπτυξιακές καινοτομίες για τον πρωτογενή τομέα και ανοίγοντας το δρόμο για μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.

Ο κ. Φόρτωμας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα τα οποία αφορούν άμεσα τους κατοίκους των Κυκλάδων, που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό, αλιευτικό και μελισσοκομικό τομέα. 

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε

στη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου και στη θέσπιση Ατομικής Μελισσοκομικής Ταυτότητας, μέτρο το οποίο θα επιτρέψει την προστασία του εθνικού μας προϊόντος και την πλήρη διαφάνεια και στήριξη ενός κλάδου, ο οποίος δεν ήταν ενταγμένος έως σήμερα  σε κάποιο πλαίσιο.

στις διατάξεις για την κτηνοτροφία, με βάση τις οποίες α) διευκολύνεται η διαδικασία νομιμοποίησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, β) ρυθμίζεται η διαχείριση σχεδίων βόσκησης, γ) αποσαφηνίζονται θέματα τα οποία αφορούν αγροτικά αδικήματα φθοράς εξαιτίας βόσκησης.

στην προστασία της αλιείας και του φυσικού περιβάλλοντος, τομείς για τους οποίους προσδιορίζεται η έννοια της αλιευτικής δραστηριότητας και ο χρόνος παύσης αυτής, ενώ επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα  ως προς τις αποστάσεις από την ακτή, το βάθος και το είδος των σκαφών.

Μιλώντας γενικότερα για το νομοσχέδιο, ο κ. Φόρτωμας, στάθηκε στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου των  παράνομων «ελληνοποιήσεων» προϊόντων, αλλά και στη δυνατότητα που παρέχεται σε όσους εργάζονται περιστασιακά σε αγροτικές εργασίες, να λαμβάνουν επίδομα του ΟΑΕΔ.

Επεσήμανε, τέλος, ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση διευκολύνει και απλουστεύει τις διοικητικές διαδικασίες, ενισχύοντας τη στρατηγική στήριξης του πρωτογενούς τομέα και των ελληνικών προϊόντων και συμβάλλοντας στην τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Φράγμα του Τσικαλαριού: Εργασίες θα ξεκινήσουν τον προσεχή Νοέμβριο

Νέα αναβολή στην ολοκλήρωση του έργου – Άλλα 2,5 χρόνια αναμονή για το φράγμα του Τσικαλαριού - Επανέρχεται με νέα ερώτηση ο Παύλος Χρηστίδης

Νάξος: Ένας λεπτό σιγή στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικές αναφορές από Δημήτρη Λιανό, Λεονάρδο Χατζηανδρέου και Γιάννη Κορρέ για τον επί 26 χρόνια πρόεδρο που υπηρέτησε την Κεραμωτή.

Τήνος: Περιοδεία Γιάννη Αγγέλου — Συναγερμός για υποστελέχωση, μπλακάουτ και κατάρρευση παραγωγής

Από τον Συνεταιρισμό έως τον ΔΕΔΔΗΕ και το Κέντρο Υγείας: τι κατέγραψε το κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και ποια μέτρα ζητά.

Τήνος: «Σπίτι μόνο Δευτέρα–Παρασκευή»: το αδιέξοδο στέγασης για τους εκπαιδευτικούς στις Κυκλάδες (video)

Η περίπτωση της νηπιαγωγού στην Τήνο που ξενοικιάζεται τα Σαββατοκύριακα αποτυπώνει με τον πιο ωμό τρόπο την κρίση κατοικίας στα νησιά (video)

Σαντορίνη, τρύγος 2025: Πέρα από τους αριθμούς, το Ασύρτικο αντιστέκεται

Χρονολόγιο, κλίμα και πρώτες ενδείξεις από τις δεξαμενές της Santo Wines∙ μια δύσκολη χρονιά που «γράφει» κρασιά έντασης, οξύτητας και ορυκτότητας.

Σαντορίνη: Το 3ο “The Luxury Side of Greece” φέρνει τη Randi Zuckerberg

Στις 18–19 Οκτωβρίου 2025, στο Petros Nomikos Conference Center, κορυφαίοι decision makers συζητούν καινοτομία, βιωσιμότητα και ψηφιακή αφήγηση στον πολυτελή τουρισμό.

Γιουβέντους – Ντόρτμουντ: Φαβορί η «Γηραιά Κυρία»· αξίζει ο άσος στο 2.05

Πρεμιέρα League Phase του Champions League με μεγάλο ζευγάρι στο Τορίνο (22:00) — φόρμα, δεδομένα και επιλογές με υπενθύμιση «Παίζουμε Υπεύθυνα».

Νέος Κ.Ο.Κ.: Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση. Στο στόχαστρο όσοι κλείνουν ράμπες και θέσεις ΑμεΑ

Αφαίρεση πινακίδων, άδειας οδήγησης και πρόστιμα έως 2.000€ για τους παραβάτες, με στόχο τον σεβασμό στην προσβασιμότητα.

Νάξος: Καλοκαιρινές βραδιές Π.Ε.ΔΑΝ στη Βρύση Δανακού — Ζερβουδάκης & «Το μυστήριο της γύρης»

Η Πολιτισμική Εταιρεία Δανακού συνέχισε την παράδοση με δύο επιτυχημένες εκδηλώσεις, ευχαριστώντας Δήμο, Περιφέρεια και χορηγούς για τη στήριξη.

Serifos Sunset Race: Για 7η χρονιά αθλητισμός και φύση σε αρμονία

Με τη στήριξη του Ιδρύματος Λασκαρίδη, η Σέριφος φιλοξένησε για 7η χρονιά μια γιορτή τρεξίματος και περιβαλλοντικής δράσης

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική