Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Φόρτωμας: Ερώτηση για το Πολεοδομικό της Ερμούπολης και τις καθυστερήσεις

Κυκλάδες – Φόρτωμας: Ερώτηση για το Πολεοδομικό της Ερμούπολης και τις καθυστερήσεις

|

Ερώτηση από τον βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππο Φόρτωμα προς τους υπουργούς Χατζηδάκη (Περιβάλλοντος), Μενδώνη (Πολιτισμού) για τα πολεοδομικά προβλήματα της Ερμούπολης και τις υπέρμετρες καθυστερήσεις

Το σοβαρότερο και χρόνιο πρόβλημα της Ερμούπολης Σύρου αναφορικά με την υπέρμετρη καθυστέρηση αδειοδότησης μελετών, οικοδομικών αδειών και τακτοποίησης αυθαιρέτων ανάδειξε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε (14/02) προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και την Υπουργό Πολιτισμού Στυλιανή Μενδώνη.

Ως χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, αλλά και ιστορικός τόπος, η Ερμούπολη υπάγεται σε ειδικές αυστηρές διατάξεις της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας, με βάση τις οποίες, για κάθε αδειοδότηση μελετών, κατασκευών και τακτοποίησης αυθαιρέτων απαιτείται η γνωμοδότηση οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως σημείωσε ο κ. Φόρτωμας, κατά την εφαρμογή της διαδικασίας παρουσιάζεται έντονη δυσλειτουργία στη συγκρότηση των επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού, γεγονός το οποίο επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις στη χορήγηση εγκρίσεων των αδειών. Οι επιπτώσεις δε, έχουν μετακυλήσει στην τοπική οικονομία και κοινωνία και κυρίως, στην οικοδομική δραστηριότητα με αναστολή επενδύσεων και αδυναμία αποκατάστασης επικίνδυνων κτιρίων που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται νομοθετικά εμπόδια στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, όπου οι καθυστερήσεις οδηγούν σε σοβαρές αγκυλώσεις μεταβιβάσεων και δωρεών ακινήτων.

Στην ερώτηση που κατάθεσε, ο Βουλευτής Κυκλάδων ζήτησε να ενημερωθεί: α) για τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν ώστε να βελτιωθεί, να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να απλουστευθεί η αδειοδότηση και έγκριση μελετών, β) για τις νομοθετικές ή και κανονιστικές πρωτοβουλίες που θα παρθούν στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων σε ιστορικούς τόπους, με στόχο να αντιμετωπισθεί η παρούσα κατάσταση «παγώματος» κατασκευών και μεταβίβασης κτιρίων.  

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και την Υπουργό Πολιτισμού κ. Στυλιανή Μενδώνη

Θέμα: Αντιμετώπιση υπέρμετρων καθυστερήσεων στην αδειοδότηση μελετών και την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών σε θεσμοθετημένους «ιστορικούς τόπους» όπως η Ερμούπολη Σύρου

Η Ερμούπολη Σύρου είναι μία πόλη με σημαντική ιστορική σημασία και μεγάλο πολιτιστικό πλούτο. Για το λόγο αυτό, εύλογα, έχει θεσμικά χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός καθώς επίσης και «ιστορικός τόπος», σύμφωνα με τις διατάξεις της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας. Για τους θεσμοθετημένους ιστορικούς τόπους ορίζονται στη νομοθεσία ειδικές διοικητικές διαδικασίες (α) για την αδειοδότηση μελετών κατασκευής καθώς επίσης και (β) για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών. Στις διαδικασίες αυτές προβλέπεται γνωμοδοτική αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) μέσω του εκάστοτε ειδικού συμβουλίου ή ειδικής επιτροπής, όπως προβλέπεται αντίστοιχα στους Νόμους 4258/2014 (για την αδειοδότηση μελετών) και 4495/2017 (για τις τακτοποιήσεις αυθαίρετων κατασκευών).

Είναι κατανοητό ότι σκοπός της προβλεπόμενης γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του ΥΠΠΟ στις ειδικές διοικητικές διαδικασίες είναι η προστασία της πολιτιστικής αξίας του κτιριακού πλούτου της Ερμούπολης, όπως και κάθε θεσμοθετημένου ιστορικού τόπου. Ωστόσο, κατά την εφαρμογή της διαδικασίας στην πράξη, λόγω καθυστερήσεων ή/και δυσχερειών στη συγκρότηση των αρμοδίων επιτροπών του ΥΠΠΟ, δημιουργούνται αγκυλώσεις. Η χορήγηση των σχετικών εγκρίσεων και αδειών καθυστερεί υπέρμετρα με σημαντικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Οι καθυστερήσεις στην έγκριση μελετών έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια πολλών κτιρίων, στα οποία απαιτείται στατική αποκατάσταση κι εν τέλει επιπτώσεις στην ασφάλεια συνολικά του οικισμού. Επιπτώσεις έχουν οι καθυστερήσεις και στην οικονομική δραστηριότητα της Σύρου γιατί αναπόφευκτα οδηγούν σε αναστολή νέων επενδύσεων. Είναι επιτακτικό να βελτιωθεί η προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία ώστε να ολοκληρώνεται σε αυστηρά δεσμευτικούς χρόνους, ενδεχομένως επανεξετάζοντας τη σύνθεση ή/και τον τρόπο συγκρότησης των αρμοδίων συμβουλίων και επιτροπών.

Επιπλέον, απαιτείται νομοθετική βελτίωση και για τη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, όπου οι καθυστερήσεις οδηγούν σε «πάγωμα» μεταβιβάσεων και δωρεών ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να προβούν σε διάθεση ή σύσταση οποιουδήποτε εμπράγματου δικαιώματος ενώ παράλληλα δεν μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια για την επισκευή, ενίσχυση ή/και προσθήκη στο ακίνητο τους. Παράλληλα προκαλείται απώλεια εσόδων για το κράτος. Στην πράξη, η Επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 116 του Ν.4495/2017 δεν έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά, με συνέπεια την αναστολή των εγκρίσεων αιτήσεων τακτοποίησης που έχουν υποβληθεί. Διαπιστώνεται ότι το προϊσχύσαν καθεστώς υπό τους νόμους 4014/2011 και 4178/2013 δεν εμφάνιζε τις δυσλειτουργίες αυτές. Ενόψει της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί ανακοινώθηκε πρόσφατα από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι το ζήτημα αναμένεται να λυθεί σύντομα.

Ενόψει των ανωτέρω, κρίνεται αναγκαία η λήψη νομοθετικών ή κανονιστικών πρωτοβουλιών.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί,

  1. Ποιες νομοθετικές ή/και κανονιστικές πρωτοβουλίες έχετε πρόθεση να αναλάβετε για την ειδική διοικητική διαδικασία τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών σε θεσμοθετημένους ιστορικούς τόπους με διπλό χαρακτηρισμό (παραδοσιακός οικισμός και ιστορικός τόπος), όπως η Ερμούπολη της Σύρου, ώστε να αντιμετωπισθεί η παρούσα κατάσταση «παγώματος» κατασκευών και μεταβιβάσεων κτιρίων;
  2. Ποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες έχετε πρόθεση να αναλάβετε ώστε να βελτιωθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ειδική διοικητική διαδικασία αδειοδότησης μελετών σε θεσμοθετημένους ιστορικούς τόπους με διπλό χαρακτηρισμό για την επιτάχυνση των σχετικών εγκρίσεων μελετών για την αποκατάσταση ή την κατασκευή κτιρίων;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά – “Αρτεμις”: Εκτακτη προσέγγιση αύριο στην Σίφνο

Για ένα ακόμη .. Σάββατο το "Αρτεμις" θα προσεγγίσει εκτάκτως την Σίφνο στο δρόμο για την Σύρο - Ποιος ο λόγος;

Νάξος – Νοσοκομείο: Πρόσληψη του Γιώργου Σίνου, μόνιμου Γενικού Χειρουργού

Πρόσληψη μόνιμου Γενικού Χειρουργού στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου - Η ανακοίνωση και η παρουσίαση των γιατρών που υπηρετούν αυτή τη περίοδο

Στοίχημα – Γαλλία: Διπλασιασμός στην Κυανή Ακτή

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από την Γαλλία: Νις - Οσέρ: Διπλασιασμός στην Κυανή Ακτή

Αθλητικά Σχολεία: Επιστρέφουν στη .. κανονικότητα μετά από δεκαπέντε χρόνια

Τα δύο πρώτα θα δημιουργηθούν στη Νέα Ιωνία, κοντά στο ΟΑΚΑ, και στη Θεσσαλονίκη, κοντά στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, προκειμένου να αξιοποιούνται οι υφιστάμενες υποδομές

ΕΛΛΕΤ – Νάξος: Δημιουργήθηκε επιτροπή για το περιβάλλον και τον πολιτισμό

Δημιουργία Τοπικής Επιτροπής Νάξου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού - Οι βασικοί στόχοι..

Αντώνης Χάλαρης: “Η έλλειψη συντονισμού προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από τη σεισμική δραστηριότητα”

Η Σαντορίνη συνεισφέρει στον εθνικό κουμπαρά, στο ΑΕΠ της χώρας, σχεδόν το 3% - Η ανάρτηση του Αντώνη Χάλαρη

Νάξος – Γυμνάσιο Βίβλου: Πετυχημένη συμμετοχή σε Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο (video)

Το Γυμνάσιο Βίβλου για μία ακόμη χρονιά συμμετείχε σε Διεθνής Μαθητικό Συνέδριο - Πότε έγινε και που - Ποια θα είναι η επόμενη δράση (video)

Ανασχηματισμός: Πιερρακάκης στο Οικονομικών, Δήμας στο Υποδομών και Βορίδης στο Μετανάστευσης

Ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα... Τα νέα πρόσωπα και οι μετακινήσεις - Αύριο η Ορκωμοσία

Σαντορίνη – Andronis: Συνένωση δύο ξενοδοχείων με υπηρεσίες 6άστερου

Andronis: Συνένωση δύο ξενοδοχείων στη Σαντορίνη με υπηρεσίες 6άστερου

Μαξίμου – Ανασχηματισμός: Γιώργος Κώτσηρας και Γιάννης Κεφαλογιάννης μπαίνουν στη Κυβέρνηση;

Διαρροές και .. διαρροές. Συνεχίζονται οι αναφορές ονομάτων για μία θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο - Θέμα ωρών η ανακοίνωση του "σαρωτικού" ανασχηματισμού

Εκτακτο: Εφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Κώστας Κατσουρός

Φτωχότερη από σήμερα η Νάξος, καθότι έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κατσουρός

Νάξος – Υδρομετρητές: Ενεργοποιήθηκε ο “Big Brother”, έπιασε τους .. νεροκλέφτες

Οι νεροκλέφτες, τα πειραγμένα υδρόμετρα / υδρομετρητές και το άγρυπνο «μάτι» του Big Brother που «δούλεψε» καλά!

Νάξος – Zas Travel: Το “αντίο” στο Blue Star 1 που αφήνει τη Παροναξία

Το Blue Star 1 ύστερα από δύο μήνες παραμονής στη Παροναξία αύριο θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι ... Πότε θα το ξαναδούμε

Fast Ferries: “Επιστρέφει” με καθημερινό δρομολόγιο στη Νάξο, πότε;

Με το "Andros" αρχικά και με το "Αικατερίνη Π" στη συνέχεια και πάλι φέτος η Fast Ferries θα πιάσει Νάξο.. Δείτε πότε;

Νάξος: Το λουτρό της Αριάδνης και ο αρχαιολόγος Νικόλαος Κοντολέων

Που βρίσκεται το "Λουτρό της Αριάδνης" και ο ρόλος του γνωστού αρχαιολόγου Νικόλαου Κοντολέοντα

Νάξος: Ερυθρόλευκο υπερθέαμα απόψε για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού

Ερυθρόλευκο υπερθέαμα για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού ετοιμάζουν απόψε στη Νάξο - Πότε; Που;

ΕΚΠΑ – Τσουνάμι: Αναθεώρηση και επικαιροποίηση στα σημεία καταφυγής, τι ισχύει σε Νάξο, Σαντορίνη και Αμοργό

ΕΚΠΑ - Τσουνάμι: Αναθεώρηση και επικαιροποίηση στα σημεία καταφυγής, τι ισχύει σε Νάξο, Σαντορίνη και Αμοργό

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας- Βασ. Φλεριανός: “Ερχεται η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου στη Νάξο”

Το μήνυμα του αντιδημάρχου Πρόνοιας στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βασίλη Φλεριανού για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Ανοίγει νωρίτερα φέτος η περίοδος της Κρουαζιέρας

Ανοίγει νωρίτερα (14/03) φέτος η περίοδος Κρουαζιέρας στη Μύκονο - Η αναμονή για το ρεκόρ αφίξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τελευταίες πτήσεις σήμερα (10/03), κλειστόν έως τέλος Μαρτίου για εργασίες

Κλείνει σήμερα το αεροδρόμιο της Νάξου.. Πότε θα ανοίξει, ποιος ο λόγος που μπαίνει η ταμπέλα κλειστόν...