Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Φόρτωμας: Αυτά έκανα εγώ για τους δασικούς χάρτες

Κυκλάδες – Φόρτωμας: Αυτά έκανα εγώ για τους δασικούς χάρτες

|

Οι κινήσεις του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κου Φίλιππου Φόρτωμα για το ζήτημα των δασικών χαρτών στις Κυκλάδες – Τι απάντησε στον κο Χατζημάρκο μέσω επιστολής 

Τα προβλήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τους δασικούς χάρτες στις Κυκλάδες συζήτησε κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Αραβώση, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας.

Ο κ. Φόρτωμας ανέλυσε στον Γενικό Γραμματέα όλες τις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής του τρέχοντος θεσμικού πλαισίου, ένεκα των ιδιαιτεροτήτων των δασικών εκτάσεων στις Κυκλάδες. Υποστήριξε, επίσης, ότι είναι αναγκαία η προώθηση νομοθετικών ή κανονιστικών βελτιώσεων που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση και διευκόλυνση εφαρμογής των διοικητικών διαδικασιών.

Από την πλευρά του, ο κ. Αραβώσης, ενημέρωσε τον Βουλευτή για όλες τις ενέργειες του Υπουργείου στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος και δήλωσε αισιόδοξος για την αποτελεσματική ολοκλήρωσή τους. Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις οικιστικές πυκνώσεις πλησίον δασικών εκτάσεων, στην ταχύτερη εκδίκαση των ενστάσεων των πολιτών για τους δασικούς χάρτες, καθώς και σε διάφορα άλλα ζητήματα σχετικά με τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές.   

Διαβάστε την επιστολή που έστειλε ο κος Φόρτωμας – βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας – στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τις κινήσεις του όσον αφορά το ζήτημα των δασικών χαρτών στις Κυκλάδες 

Προς Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο και Πρόεδρο του ΔΣ της ΠΕΔ & Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη

Θέμα:  Δασικοί χάρτες Δωδεκανήσου & Κυκλάδων

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ πολύ που μου γνωστοποιήσατε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας για το θέμα των δασικών χαρτών. Οι δασικοί χάρτες διεγείρουν διαρκή ζητήματα σε μακρές περιόδους και σχεδόν στο σύνολο της Ελλάδας.

Αφού λοιπόν, διάβασα  όλο το κείμενο και το απόσπασμα των πρακτικών που μας επισυνάψατε και με χαρά είδα ότι θέλετε την ενεργοποίηση των τοπικών βουλευτών, σας ενημερώνω ότι ήδη έχω συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων κ. Κωνσταντίνο Αραβώση.

Ειδικότερα ανέλυσα στον Γενικό Γραμματέα όλες τις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής του τρέχοντος θεσμικού πλαισίου, αν και ο νομός Κυκλάδων εξαιρείται ούτως ή άλλως από την υποχρέωση των ιδιοκτητών να αποδεικνύουν την ιδιοκτησία τους σε δασικές/χορτολιβαδικές εκτάσεις με το  νόμο 998/79 άρθρο 62 εδάφιο β’ της παραγράφου α.

Υποστήριξα, επίσης, ότι είναι αναγκαία η προώθηση νομοθετικών ή κανονιστικών βελτιώσεων και στόχος είναι η απλοποίηση του χαρακτηρισμού των εκτάσεων ως χορτολιβαδικές που επιβαρύνθηκαν με το Π.Δ. 32/2016, άρθρο 5 παράγραφος 3 και η δυνατότητα μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο, και πρότεινα να επανέλθει η προηγούμενη νομοθεσία

Από την πλευρά του, ο κ. Αραβώσης, με ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες του Υπουργείου στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος και δήλωσε αισιόδοξος για την αποτελεσματική ολοκλήρωσή τους. 

Συμπερασματικά, θεωρώ ότι έχει καλυφθεί ένα μεγάλο τμήμα των απαιτήσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ.

Στη διάθεσή σας,

Με εκτίμηση,

Φίλιππος Φόρτωμας

Βουλευτής Κυκλάδων

 

Κοινοποίηση:

Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Υφυπουργό κ. Γεράσιμο Θωμά, & Υφυπουργό κ. Δημήτριο Οικονόμου

Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων κ. Κωνσταντίνο Αραβώση

Γενική Γραμματέα Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου

Βουλευτές Νομού Κυκλάδων και Δωδεκανήσου

Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Πολύκαρπο Πολυχρονάκη

Δελτίο Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Γ. Βασιλάκης (Κακάβολας): “Με υπευθυνότητα να συμβάλλω για να γίνει πρότυπο, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων”

Ο Γιάννης Βασιλάκης (Κακάβολας) καταθέτει την υποψηφιότητά του στο πλευρό του Δημήτρη Λιανού και σημειώνει "Με νέες ιδέες, δράσεις και υπευθυνότητα χτίζουμε το μέλλον μας"

«Argylle»: Ντούα Λίπα και Χένρι Κάβιλ με φόντο ταβέρνα σε νησί της Ελλάδας

Τι είναι αυτή η νέα ταινία με τον Χένρι Κάβιλ και την Dua Lipa με γυρίσματα σε ελληνική νησιώτικη ταβέρνα (video)

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

ΟΑΚΑ: Κλείνει λόγω προβλημάτων στατικότητας

Ξαφνικό «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ - Η αντίδραση του Παναθηναϊκού, τι λέει ο Γιάννης Βρούτσης, αρμόδιος υπουργός

Νάξος, Χαλκιδική και Πάρος κέρδισαν τη μάχη και πήραν άριστα από τουρίστες

Ο τουρισμός είναι και φέτος η μεγαλύτερη δεξαμενή εσόδων για μια σειρά από νησιά και πόλεις της χώρας. Λίγο πριν μπει ο Οκτώβριος οι απολογισμοί συνεχίζονται, με τους τουρίστες να βαθμολογούν και να οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Χρήσιμος οδηγός 15 ερωτήσεων – απαντήσεων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Τουρισμός – Expedia: Αυτό το μονοπάτι ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πριν προβούν σε κράτηση

Το μονοπάτι που ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες με προορισμό την κράτηση διακοπών παρουσιάζει η έκθεση των Expedia Group και Luth Research με τίτλο «The...

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Μύκονος: Στροφή προς τον αθλητικό τουρισμό και την ευεξία

Το συνέδριο “Sports Tourism & Sustainable Destinations" πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο στο πλαίσιο του δεύτερου Mykonos Running Festival.

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής