Κοινή ανακοίνωση Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για την “αιφνιδιαστική” απόφαση Δημάρχων να κλείσουν τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας – “Η τηλε – “εκπαίδευση” φάρμακο προς πάσα νόσο”.
“Πριν την έναρξη του φετινού σχολικού έτους είχε ψηφιστεί διάταξη που νομιμοποιούσε σε υποχρεωτική βάση την τηλε – «εκπαίδευση», ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτων γεγονότων, πέραν της πανδημίας.
Η τηλε – «εκπαίδευση», με πρόσχημα τον κορωνοϊό έχει έρθει για να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις της υφυπουργού ότι η τηλε – «εκπαίδευση» είναι ισοδύναμη με τη «δια ζώσης εκπαίδευση και η επερώτηση κυβερνητικής βουλευτού για μόνιμες δομές τηλε – «εκπαίδευσης» στα μικρονήσια των Κυκλάδων.
Κατόπιν απόφασης ορισμένων δημάρχων σε νησιά των Κυκλάδων να κλείσουν τα σχολεία, λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, βράδυ Κυριακής, κλήθηκαν εκπαιδευτικοί να ενημερώσουν τους γονείς των μαθητών τους για τη διενέργεια τηλε– εκπαίδευσης». Μάλιστα σε δυο τουλάχιστον νησιά ακολουθήθηκε εξάωρο “webex”, με τους μικρούς μαθητές να βρίσκονται μπροστά στις οθόνες σε όλη τη διάρκεια του πρωινού προγράμματος.
Πέρα απ’ το αδιαμφισβήτητο γεγονός της αμφίβολης αποτελεσματικότητας του όλου εγχειρήματος, καθώς είναι γνωστό σε όλους πως τα υπαρκτά προβλήματα σύνδεσης, ιδιαίτερα στα κυκλαδονήσια, μεγιστοποιούνται όταν οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν, το ζήτημα που επιτακτικά τίθεται, καιρό τώρα, είναι ότι η συνεχής επίκληση των έκτακτων συνθηκών με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να νομιμοποιήσει και να μονιμοποιήσει την αντικατάσταση της “ζωντανής” εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Όμως, το ίδιο εμφατικά τίθεται και το θέμα της αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών λειτουργών. Θεωρείται πλέον αυτονόητο απ’ το Υπουργείο ότι μπορούμε να είμαστε διαθέσιμοι όλο το 24ωρο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, είτε στο σχολείο είτε απ’ το σπίτι μας, παρέχοντας τις υπηρεσίες μας, τα δικά μας ηλεκτρονικά μέσα και συνδέσεις, ακόμα και τον ιδιωτικό μας χώρο.
Επίσης, το ίδιο αυτονόητο θεωρείται ότι όλοι οι γονείς – την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, ακόμα και σε ακραίες συνθήκες, θα πρέπει να διαθέτουν τον αναγκαίο ηλεκτρονικό εξοπλισμό – και μάλιστα σε ποσότητα ανάλογη πολλές φορές με τον αριθμό των οικογενειακών μελών – και να μπορούν να αναπροσαρμόσουν τις ζωές τους, το εργασιακό τους ωράριο και το σημαντικότατο ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών τους, με βάση το πρόγραμμα της τηλε – «εκπαίδευσης» που θα τους γνωστοποιηθεί.
Τελικά το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο είναι η συσπείρωση εκπαιδευτικών και γονέων, προκειμένου να αντιπαλέψουν αυτές τις αντιεκπαιδευτικές “λογικές” που με διαρκώς αυξανόμενη ένταση αντιστρατεύονται την ίδια τη φυσιογνωμία της δημόσιας εκπαίδευσης.
Καλούμε τη Δ.Ο.Ε να πάρει άμεσα θέση και να στηλιτεύσει τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις που πλήττουν το εκπαιδευτικό έργο και ταλαιπωρούν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς”.
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών :
Άνδρου , Κέας , Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης»
Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων
Πάρου –Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος»
Σύρου – Τήνου – Μυκόνου