Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες: Δονούσα και Αμοργός λένε "ναι" στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες

Κυκλάδες: Δονούσα και Αμοργός λένε “ναι” στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες

|

Δημοσκόπηση για λογαριασμό της WWF Hellas: 15 νησιά του Αιγαίου επιθυμούν στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Πόσα εξ αυτών είναι στις Κυκλάδες και στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων 

Στα βήματα της Τήλου και του προγράμματος TILOS, ενός περιβαλλοντικού προγράμματος που θεωρείται πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.. Και όπως είναι λογικό, αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να το ακολουθήσουν. Οχι, οι Δημοτικής Αρχές, αλλά οι κάτοικοι. Και η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF  Ελλάς έδειξε ότι κάτοικοι δεκαπέντε (15) νησιών του Αιγαίου επιθυμούν στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με βασικό στόχο να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα.

Της Μάχης Τράτσα (tovima.gr)

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση εξέτασε την ανταπόκριση και τις απόψεις κατοίκων από τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Αστυπάλαια, Ανάφη, Δονούσα, Καστελλόριζο, Αμοργός, Σύμη, Νίσυρος, Χάλκη, Μήλος, Σίφνος, Ρόδος, Σαντορίνη, Σκύρος και Ικαρία, τα οποία επιλέχθηκαν, καθώς παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με το νησί της Τήλου (π.χ. ενδεικτικά: μέγεθος, γεωγραφική θέση, δυναμικό ΑΠΕ), το οποίο και αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη δημοσκόπηση.

Στόχος της δημοσκόπησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας μεταφοράς και σε άλλα νησιά του Αιγαίου του ενεργειακού μοντέλου της Τήλου, όπου πρόκειται να λειτουργήσει αυτόνομο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που θα στηρίζεται εξολοκλήρου σε καθαρές μορφές ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση προτίμησης παροχής ηλεκτροδότησης από πετρελαϊκό σταθμό ή υβριδικό σύστημα ΑΠΕ και αποθήκευσης, η προτίμηση υπέρ των ΑΠΕ είναι συντριπτική ειδικά σε νησιά όπου έχει προγραμματιστεί η επέκταση των πετρελαϊκών σταθμών.

Ειδικότερα, το 73,7% των κατοίκων των νησιών τάσσεται υπέρ της ηλεκτροδότησης από υβριδικό σύστημα ΑΠΕ, έναντι μόλις του 11,8% που προτιμά πετρελαϊκό σταθμό. Χαρακτηριστικό μάλιστα, αποτελεί το παράδειγμα της Ρόδου, όπου μόλις το 8% των κατοίκων της φαίνεται πως προτιμά το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι στο νησί λειτουργεί πετρελαϊκός σταθμός. Μάλιστα, οι κάτοικοι των νησιών είναι θετικοί και στο ενδεχόμενο εγκατάστασης οικιακού συστήματος φωτοβολταϊκών (42%) και μπαταρίας (49,3%).

Επιπλέον, η δημοσκόπηση καταρρίπτει τον μύθο ότι οι νησιώτες θεωρούν τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ΑΠΕ, και ιδιαίτερα αιολικών πάρκων, ως ιδιαίτερα ανησυχητικές. Μόλις το 32% των ερωτηθέντων θεωρούν σημαντική την όχληση από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ το 55% θεωρεί σημαντικότερη την όχληση από την αντίστοιχη εγκατάσταση ενός πετρελαϊκού σταθμού.

Μάλιστα, η πλειοψηφία (41%) θεωρεί πως οι ΑΠΕ θα επιδράσουν θετικά στον τουρισμό (γράφημα 5), ακόμα και στα νησιά που αποτελούν εμβληματικούς προορισμούς, όπως είναι η Σαντορίνη, όπου το 42% των κατοίκων είναι θετικοί, έναντι μόλις του 19,4% που εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις.

Το πρόγραμμα TILOS

Το διπλά βραβευμένο πρόγραμμα TILOS, που βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής του στο ομώνυμο νησί των Δωδεκανήσων, αποτελεί το επιτυχημένο παράδειγμα που ήδη βρίσκει μιμητές και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Στο νησί έχει εγκατασταθεί μια μεσαίου μεγέθους ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο, δύο μπαταρίες, και πλήθος πρότυπων έξυπνων μετρητών για την εξισορρόπηση παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, παρέχοντας, έτσι, μια καθαρή και ταυτόχρονα αξιόπιστη λύση για την ηλεκτροδότηση της Τήλου. Το έργο, έμπνευσης και συντονισμού ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020, και υλοποιείται μέσω της στενής συνεργασίας 13 εταίρων από 7 Ευρωπαϊκές χώρες. Κομβικής σημασίας είναι η συμβολή του ελληνικού ενεργειακού ομίλου EUNICE (Eunice Energy Group, EEG) ο οποίος, σε μία δύσκολη για την οικονομία της χώρας περίοδο κάλυψε με ίδιους πόρους το συνολικό κόστος επένδυσης για την εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού και εργάζεται για να τεθεί το σύστημα σε πλήρη λειτουργία.

Γι’ αυτό το σκοπό, εργάζεται και ο ΔΕΔΔΗΕ μέσω του συντονισμού και ελέγχου της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΥΒΣ (Υβριδικού Συστήματος). Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει επίσης και το WWF Ελλάς που έχει αναλάβει το έργο της ενημέρωσης και της ενεργού συμμετοχής των κατοίκων του νησιού, στοιχείο που αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την ουσιαστική επιτυχία του φιλόδοξου και πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος.

Δείτε την δημοσκόπηση εδώ… 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Γ. Πολυχρονάκος: «Τα νησιά σώζονται από τους ανθρώπους τους – Η Κυβέρνηση απαξιώνει την νησιωτικότητα» (video)

Ο Γ. Πολυχρονάκος μιλά για τον τουρισμό, τα προβλήματα υποδομών, το μεταφορικό ισοδύναμο και τις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ

Καθολική Εκκλησία: Ο Carlo Acutis, ο πρώτος «millennial» άγιος της Βρετανίας

Ο 15χρονος που έφυγε πρόωρα από λευχαιμία και έμεινε γνωστός ως «ο influencer του Θεού», αγιοποιήθηκε πανηγυρικά στο Βατικανό.

Αναβάθμιση του λιμένα Ρίβα στη Θηρασιά, προμελέτη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

Στόχος η βελτίωση της προσβασιμότητας και η ανάπτυξη της Θηρασιάς με έργα που θα επιτρέψουν τον ελλιμενισμό περισσότερων σκαφών και την ταυτόχρονη προσέγγιση δύο ακτοπλοϊκών πλοίων.

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ενισχύεται με νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Σημαντικές προσθήκες σε Γενική Ιατρική, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Τμήμα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νησιού.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.