Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες: Αναπτυξιακή εταιρεία μεταξύ των Δήμων Αμοργού - Πάρου και Αντιπάρου

Κυκλάδες: Αναπτυξιακή εταιρεία μεταξύ των Δήμων Αμοργού – Πάρου και Αντιπάρου

|

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού η σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού μεταξύ των Δήμων Πάρου, Αντιπάρου και Αμοργού – Ποιος ο λόγος της κίνησης και που θα είναι η έδρα…

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η σύσταση του πρώτου Αναπτυξιακού Οργανισμού στις Κυκλάδες, από τους Δήμους Πάρου, Αντιπάρου και Αμοργού, που ξεκινούν από κοινού μία προσπάθεια, με στόχο την εκμετάλλευση του νέου φορέα, για την επίτευξη χρηματοδοτήσεων και την υλοποίηση έργων.

Μέσω πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης και ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους να συστήνουν διαδημοτικές ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες, μέσω της ευελιξίας που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας, να στελεχώνονται με ικανά στελέχη και να αναλαμβάνουν το κομμάτι της ωρίμανσης έργων πνοής για τους Δήμους, αλλά και την διαδικασία χρηματοδότησης και υλοποίησής τους, χωρίς να επιβαρύνονται οι Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ. Παράλληλα, αυτό θεωρήθηκε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για μικρούς Δήμους, που είτε δεν διαθέτουν καν Τεχνική Υπηρεσία, είτε δεν έχουν αρκετά καλά στελεχωμένες δομές, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα στην απορρόφηση των πόρων, που διατίθενται μέσω των διάφορων πακέτων χρηματοδότησης σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Υλοποίηση έργων, αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και διαδημοτική συνεργασία

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού και μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου, κ. Ελευθέριου Καραΐσκου, εγκρίθηκε από τον Δήμο Αμοργού η σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, που ήταν απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του νέου οργανισμού, καθώς και το καταστατικό του, προκειμένου να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος για να υπογράψει τη σχετική συμφωνία για τη σύστασή του.

Σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, «είχαμε πάρει μία απόφαση το προηγούμενο διάστημα, όσον αφορά στη σκοπιμότητα του να προβούμε σε αυτή τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Αυτή είναι η δεύτερη σειρά αποφάσεων που πρέπει να πάρουμε και υπάρχει και μία τρίτη που θα έλθει σε επόμενο χρόνο».

Ο Δήμαρχος υπενθύμισε, πως «η σκοπιμότητα του να συστήσουμε έναν αναπτυξιακό οργανισμό θα έλεγα ότι είναι πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη. Η αγωνία όλων των ΟΤΑ είναι το ζήτημα της υποστελέχωσης που έχουν, σε σχέση με τις ανάγκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, αλλά και το κόστος – ιδιαίτερα σε αυτό το δύσκολο οικονομικά περιβάλλον – που απαιτείται για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, σε επίπεδο σχεδιασμού, έργων, ωρίμανσης, επίβλεψης και υλοποίησής τους».

«Ακόμη και ο Δήμος μας, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους νησιωτικούς Δήμους που διαθέτει μία καλά οργανωμένη, αλλά περιορισμένη σε στελέχωση, τεχνική υπηρεσία, η οποία λειτουργεί πάρα πολύ αποδοτικά σε σχέση με άλλες τεχνικές υπηρεσίες άλλων Δήμων, αντιμετωπίζει αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Όπως βλέπετε, ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού μας, που αγγίζει το 50%-60% πηγαίνει προς παροχή υπηρεσιών, που έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου μας», εξήγησε προς το Σώμα.

Αναφερόμενος περαιτέρω στα οφέλη του Οργανισμού, σημείωσε, πως «ένα κομμάτι από αυτόν το σχεδιασμό, μπορούμε να το λύσουμε σε συνεργασία με άλλους Δήμους, εκμεταλλευόμενοι κάποιες οικονομίες κλίμακας. Είναι διαφορετικό να πληρώνουμε μία μελέτη οδοποιίας για παράδειγμα με 25.000 ευρώ, το ίδιο να κάνει ο Δήμος Αντιπάρου, το ίδιο και ο Δήμος Πάρου, ενώ την ίδια στιγμή θα μπορούσαμε απασχολώντας δύο μελετητές, με τα μισά ή και λιγότερα χρήματα, να έχουμε και αυτές τις τρεις μελέτες και οι δαπάνες μας να αφορούν στη μισθοδοσία τους. Έτσι, το ένα σκέλος της σκοπιμότητας, αφορά στο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης».

Ένα δεύτερο σκέλος, όπως επεσήμανε, «αφορά στη δυνατότητα που μας δίνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός να συμμετέχουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα στα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μετέχουμε. Ένα παράδειγμα είναι οι οργανωμένες χωρικές επενδύσεις, που αναφέρονται σε ευρύτερα χωρικά σύνολα, πέραν από τα όρια ενός Δήμου». Επιχειρώντας να εξηγήσει την σχέση του Δήμου με το νέο αυτό οργανισμό, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη συνεργασία του με την Αναπτυξιακή Κυκλάδων, μέσω της οποίας εξασφαλίζονται σημαντικές χρηματοδοτήσεις για έργα, ενώ τόνισε, πως πέραν των ανωτέρω, ο Οργανισμός θα μπορεί να μετέχει και να αξιώνει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις από πακέτα, πέραν του ΕΣΠΑ και των προγραμμάτων LEADER.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, «ένα τρίτο κομμάτι, αφορά στη διαδημοτική συνεργασία. Η Πάρος και η Αντίπαρος είναι δύο προορισμοί με τους οποίους θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε συλλογικά και να χαράξουμε κοινές διαδρομές, τόσο σε θέματα πολιτισμού, όσο και σε θέματα, κατ’ εξοχήν τουρισμού, όπως είναι μία κοινή πολιτιστική διαδρομή Πάρου, Αντιπάρου, Αμοργού, ή να έχουμε κοινά τουριστικά πακέτα. Η Πάρος διαθέτει ένα αεροδρόμιο, το οποίο αναβαθμίζεται, θα δέχεται διεθνείς πτήσεις κι έτσι είναι πολύ σημαντικό να εδραιώσουμε μία συνεργασία και σε αυτό το επίπεδο».

Ευέλικτο πενταμελές σχήμα στο Δ.Σ. με έδρα την Πάρο

Όσον αφορά στο διαδικαστικό πλαίσιο, ο Δήμαρχος ανέφερε, ότι «επειδή δεν είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε όλο το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου, μας έδωσαν τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό σε δύο δόσεις και είμαστε και ο μόνος δήμος, εξ όσων συμμετέχουν, που θα το κάνει αυτό», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα συνεργασίας με τους άλλους δύο Δημάρχους.

Σχετικά με το σχήμα του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Καραϊσκος ενημέρωσε, ότι «προκειμένου να αποφύγουμε μεγάλο κόστος η πρόταση που έχει γίνει για την άμεση σύσταση και συγκρότηση του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι η έδρα του να είναι στην Πάρο. Υπάρχει και άνθρωπος ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Δημάρχου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πάρου, ο οποίος έχει προσφερθεί, χωρίς αποζημίωση, να αναλάβει το διοικητικό κομμάτι, αυτό του Διευθυντή του Οργανισμού. Για τη συμμετοχή μελών, το σχήμα προτείνεται να είναι ευέλικτο, με πέντε μέλη, τα οποία με βάση τα ποσοστά συμμετοχής του μετοχικού κεφαλαίου, είναι τρία από πλευράς της Πάρου και από ένα από Αμοργό και Αντίπαρο. Ωστόσο, το καταστατικό που καταρτίστηκε, πιστεύω ότι είναι φιλικό προς τα μειοψηφικά μετοχικά πακέτα».

Τέλος, ο Δήμαρχος Αμοργού ενημέρωσε σχετικά με το μέλλον της υπόθεσης, ότι με την παρούσα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, που θα περάσει και από τους τρεις συμμετέχοντες Δήμους, «εξουσιοδοτούνται οι Δήμαρχοι να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία και με τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Πάρου και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Κ. Φιφλή, ο οποίος επίσης προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν, προκειμένου να γίνει η σύσταση του Οργανισμού. Σε επόμενη φάση, θα έρθει προς έγκριση ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και εκλογή εκπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιό του. Βάσει νόμου, μόνο ο Πρόεδρος του Οργανισμού μπορεί να είναι αιρετός, ενώ τα υπόλοιπα μέλη δεν μπορούν να είναι αιρετοί». Προκειμένου το πρόσωπο που θα επιλεγεί να εκπροσωπεί την Αμοργό στο Δ.Σ. του Οργανισμού να τύχει ευρύτερης αποδοχής, ο Δήμαρχος ζήτησε από τις δημοτικές παρατάξεις να αποστείλουν τις προτάσεις τους, σχετικά με πρόσωπα που έχουν τις ικανότητες και τη βούληση να ασχοληθούν με αυτό το εγχείρημα.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι υπάρχει και προοπτική διεύρυνσης του τριμερούς σχήματος, λέγοντας ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από έναν ακόμη Κυκλαδίτικο Δήμο να συμμετέχει, ενώ υπενθύμισε ότι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Πάρου Αντιπάρου Αμοργού αποτελεί τον πρώτο φορέα που έχει δρομολογηθεί σε τέτοιο πλαίσιο πέραν αυτού που συστήνει η Περιφέρεια, σε όλο το Νότιο Αιγαίο.

Ο κ. Καραΐσκος, άκουσε τους προβληματισμούς που ετέθησαν από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων και απάντησε σε όλες τις απορίες, αποσαφηνίζοντας τα όσα αναφέρονται τόσο στην οικονομοτεχνική μελέτη, όσο και στο καταστατικό του Οργανισμού, ενώ πλην της συμβούλου, κ. Ε. Ψυχογιού, που ψήφισε “παρούσα”, η σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τουρκία: Η Arkas όπως ο… Πανναξιακός ΑΟΝ!

Η διάσημη τουρκική ομάδα βόλεϊ αποσύρεται από τη μεγάλη κατηγορία για να ενισχύσει τις ακαδημίες της

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τον τουρισμό

Υποδοχή ρεκόρ επισκεπτών, αλλά και έλλειψη εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα

Η Ρουμανία δεν είναι μόνο ο Δράκουλας

Ανακαλύψτε μια άγνωστη, αυθεντική Ρουμανία: από τις οχυρωμένες σαξονικές πόλεις και τα πολύχρωμα μοναστήρια της Βουκοβίνας, μέχρι τους θρύλους της Τρανσυλβανίας και τα κάστρα των Καρπαθίων.

Πρεμιέρα του Δήμου Θήρας στην έκθεση Τουρισμού Arabian Travel Market 2025

Η Σαντορίνη κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών τουριστικών αγορών στο Ντουμπάι – Ενισχυμένη εξωστρέφεια και στρατηγικές επαφές

Κως – Λιμάνι: Οδηγός «πάρκαρε»… στη θάλασσα

Ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς η πτώση οχήματος στα βράχια – Άμεση η επέμβαση του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής

Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ειρήνης και Εφραίμ

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Δαμαλά και τη Γαλήνη

Νάξος – Περιβάλλον και κοινωνία: Μία εβδομάδα δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώνει δυνάμεις με πανεπιστήμια και οργανώσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τους καθαρισμούς ακτών και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

Amorgos Trail Challenge 2025: Η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στην Αμοργό

Για 8η χρονιά, η Αμοργός υποδέχεται αθλητές και φίλους της φύσης σε μια μοναδική εμπειρία ορεινού τρεξίματος που αναδεικνύει τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τη φιλοξενία του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Τήνος – Τριήμερο Πίστης και συγκίνησης: Προσκυνήματα, μνημόσυνο και ξωκλήσια γεμάτα χάρη

Από το Ιωβηλαίο στον Άγιο Ιωσήφ και το μνημόσυνο του Πάπα Φραγκίσκου έως την καρδιακή λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο στον Καράδο – Η Τήνος τίμησε την πίστη με σεμνότητα και ευλάβεια.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Νάξος – Λιμεναρχείο: Αλλαγές σε στάθμευση και στάση οχημάτων στην χερσαία ζώνη από την 1η Μαϊου

Έκκληση από το Λιμεναρχείο Νάξου για συνεργασία προς τους οδηγούς ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης - Τι αλλάζει από την 1η Μαϊου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου